Obama muzulmán hitéről beszélt

2008.09.08. 10:16
68 hozzászólás

"Önnek teljesen igaza van, John McCain sosem beszélt a muzulmán hitemről" - válaszolta újságírói kérdésre egy tévéinterjúban Barack Obama. A demokrata elnökjelölt nyelvbotlását most ismét hamis híresztelések terjesztésére használhatják a jobboldali bloggerek, írja a Washington Times.

Obama feltételezett muzulmánsága már a demokrata előválasztásokon is téma volt, a Clinton-kampány egyik munkatársának mennie kellett, mert erre utaló levelet továbbított. Obama már többször is nyilvánosan tagadta a vádat. Obama kenyai édesapja valóban muzulmán volt - erre utal a demokrata jelölt második keresztneve, a Huszein is. Maga Obama amúgy agnosztikus volt, mígnem Chicagóban, közösségi szervezőként csatlakozott Jeremiah Wright gyülekezetéhez - a radikális fekete lelkészhez fűződő kapcsolata szintén nehéz perceket hozott kampányában.

Obama amúgy arról beszélt az ABC News riporterével, George Stephanopoulosszal, hogy mennyire felháborítónak tartja, hogy a "republikánus tábor azt próbálja sugallni, nem az vagyok, akinek mondom magam". "A McCain kampány sosem sugallta, hogy ön muzulmán lenne" - válaszolta erre Stephanopoulos. "Önnek teljesen igaza van, John McCain sosem beszélt a muzulmán hitemről" - válaszolta erre Obama, majd Stephanopoulos közbevetésére javított, hogy keresztény hite van.

Valójában arról akart beszélni, hogy bár a hivatalos kampány sosem terjesztett róla ilyet, a "republikánus tábor" mégis megpróbálta elhinteni róla a pletykát. Hogy ebben mennyire igaza van, azt jól példázza, hogy mondatát máris megvágva tálalta több jobbos blog.