Hat Barack Obama indul a brazil választásokon

2008.09.19. 16:40
7 hozzászólás

Japán után Brazíliát is elérte a világban terjedő Obama-mánia: a brit Guardian tudósítója szerint a városokban az utcákon mindenhol Obama feliratú pólókat látni, és újságcikkek mellett még a beszélgetős műsorokban is egyre gyakrabban foglalkoznak a demokrata elnökjelölttel. A csúcspontra október 5-én számíthatunk, amikor Barack Obamát nagy valószínűséggel a helyhatósági választásokon polgármesterré választják. Sőt, az is lehet, hogy több kisváros első emberét is Barack Obamának hívják majd.

A brazil rendszer sajátosságai közé tartozik ugyanis, hogy a jelöltek nemcsak a saját nevükön szerepelhetnek a szavazólapon, és a brit lap szerint eddig már legalább hatan gondolták úgy, hogy éppen az illinois-i szenátor neve segít majd nekik szavazatokat szerezni. Közülük a Rió de Janieróhoz közeli kisváros, Belford Roxóban Obama nevében induló Claudio Henrique dos Anjos IT-tanácsadónak van a legtöbb esélye a győzelemre.

„Valójában csak véletlenül lettem Obama” - mesélte a leendő polgármester, aki a kisváros első afro-amerikai előljárója lehet. „Egy tévéműsorban szerepeltem, és többen is szóltak, hogy öltönyben kicsit hasonlítok az amerikai elnökjelöltre, ezért elkezdtek Barack Obamának hívni. Amikor az ismerősök meglátnak az utcán, rögtön odakiáltanak: Hét, Barack! Ezért aztán úgy döntöttem, hogy regisztrálom magam” - osztotta meg a névválasztás történetét dos Anjos (a poltiikus képe megtekinthető a Guardian honlapján). Hozzátette, hogy retorikai és tartalmi szempontból is nagyon sok ihletet merített az eredeti Obama beszédeiből, és megválasztása esetén mindenképpen meghívná teázni az illinois-i szenátort Belford Roxóba.