McCain fura kísérlete

2008.09.25. 10:18
162 hozzászólás

Túlzás lenne azt állítani, hogy értjük John McCain logikáját, de a republikánusok elnökjelöltje szerdán bejelentette, hogy a pénzügyi katasztrófahelyzetre tekintettel ideiglegesen felfüggeszti kampányát, hogy a válság megoldására koncentrálhasson. Ezzel párhuzamosan a péntekre tervezett, első elnökjelölti vita elhalasztását is kezdeményezte, amit a három napra edzőtáborba vonuló Barack Obama, a demokraták jelöltje már el is utasított.

Ugyanakkor magát az edzőtábort otthagyja, eleget téve George W. Bush regnáló elnök példa nélküli meghívásának. Bush szerdán hívta meg magához az elnökjelölteket, hogy a válságból kivezető útról egyeztessenek.

A cél, hogy mihamarabb tető alá hozhassanak egy kétpárti javaslatot a bajba jutott pénzügyi cégek adóságainak megváltásáról - az amerikai költségvetés hétszázmilliárd dolláros terhet vállalhat magára, ami akkor is megterhelő lenne, ha éppenséggel nem küzdene rekordhiánnyal a költségvetés.

A két elnökjelölt kampánya meglehetősen kapkodó a válsághelyzetben - a kötelező populizmust gyakorta átírja a gazdasági szükségszerűség. Jó példa volt erre, hogy John McCain az AIG biztosító körüli pánik idején előbb az adóságai megváltása ellen szólalt fel, majd amikor döntés született az adóságok költségvetési átvállalásáról, támogatásáról biztosította azt. Obama le is csapott a köpönyegforgatásra, mígnem a sajtó szembesítette őt a ténnyel, hogy alelnökjelöltje, Joe Biden alig öt perccel John McCain első nyilatkozata után szintén ellenezte az adóságok állami garantálását, hogy utána a republikánus jelölthöz hasonlóan ő maga is támogassa azt. Obama szerint, akit szembesítettek alenökjelöltje flipflopjával, "Joe-nak várnia kellett volna a nyilatkozattal". McCain ezzel szemben Obama szerint "nyilvánvalóvá tette, hogy nem látja tisztán a helyzetet".

De vissza McCain kampányfelfüggesztős-vitaelhalasztós javaslatához. A példa nélküli javaslat számos buktatót rejt magában. Az elnökjelölti vita halasztása McCain gyengeségét sugallhatja, hiszen az arizonai szenátor nem áll jó vitázó hírében - híresen indulatos ember, aki könnyen elveszti a fejét. Igaz, ez akár válasz is lehet Obama kampányára, hiszen a demokrata jelölt stábja is az elvárások minimalizálásán dolgozott. Nem véletlenül, Obama szintén rossz vitázó, ahogy a jó szónokok általában.

Annyi bizonyos, hogy a kétségbe esett lépést a republikánus kampány kétségbeejtő helyzete indokolhatja. Bár a konvenciók után még úgy tűnt, McCain magához ragadta a kezdeményezést, a gazdasági válság megint a demokratákat juttatta előnyös helyzetbe. Az Egyesült Államokban közhelyszerűen a demokratákat tartják alkalmasabb pártnak a gazdaság kezelésére - nem mintha ezt empirikus tények alátámasztanák. Mindenesetre a válság hatása a közvélemény-kutatásokban már érezhető. Bár az elmozdulások még mindig hibahatár-közeliek, a csata a szavazatokért ismét a republikánusok államaiban zajlik és a jelen állás Obama végső sikerét sugallja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!