Vita van, de nem tudni, lesz-e

2008.09.26. 10:33
144 hozzászólás

Nem mernénk nagy összegű fogadásokat kötni arra, hogy pénteken valóban megtartják az első jelölti vitát a demokrata Barack Obama és a republikánus John McCain között, de arra sem, hogy a vita McCain szerdai bejelentésének megfelelően elmarad. A republikánus elnökjelölt csütörtök késő éjszaka már azt nyilatkozta, "úgy hiszem, jelentős esély van rá, hogy még időben megállapodjunk és elrepülhetek Mississippibe [a jelölti vita helyszínére]".

Hogy McCain miből következtetett erre, azt a két jelölt és George W. Bush elnök találkozójáról kiszivárgott információk alapján kikövetkeztethetetlen. Napközben a republikánus és a demokrata tárgyalók elvi egyezséget kötöttek a válság kezeléséről. Ehhez képest a két jelölt és Bush találkozója után a két fél egymást vádolva számolt be arról, hogy nem köttetett alku.

"Semmilyen megállapodásról nem volt szó, de úgy érzem a találkozó fontos lépés volt a folyamatban. Újra érzékelhettük a dolog sürgősségét, és hiszek benne, hogy hamarosan megállapodhatunk" - közölte első nyilatkozatában McCain. Obama a maga részéről egy sajtótájékoztatón McCaint hibáztatta, amiért elmaradt a megállapodás. "Nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen bonyolult helyzetben valóban hasznos, ha valaki magára vonja a reflektor fényét és az elnöki kampány részévé teszi a problémát" - nyilatkozta.

Erre válaszolva már McCain kampánya is vádaskodásba kezdett, mondván a hármas csúcstalálkozó üvöltőversennyé alakult, nyilván Obama hibájából. A sárdobálás aztán más vonalon folytatódott. Obama kampánya ugyanis ajánlatot tett a műsoridőre, ami a vita elmaradásával szabadon maradna. McCain kampánystábja szerint ezzel bizonyítékát adta "ragadozói ösztöneinek". Bill Burton, Obama szóvivője szerint McCainnék állítása "kategórikusan hibás". Különben is, szerinte McCain nem függesztette fel kampányát, "csak azt akarja, hogy mi ne hitetlenkedjünk".

Akár lesz vita, akár nem, vita van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?