Barátságos mérkőzés

2008.09.27. 09:05
230 hozzászólás

Amekkora hűhó volt az első elnökjelölti vita körül, olyan unalmasra sikerült maga az esemény. Bár kilenc órával a tervezett kezdés előtt még az se volt biztos, hogy lesz vita, végül John McCain, aki két napja még a nemzeti válsághelyzetre hivatkozva a vita elhalasztását kezdeményezte, bejelentette, hogy mégis elmegy Mississippibe. Az elmúlt két nap eseményei alapján heves vitát remélhettünk, amúgy is, a republikánusok jelöltje híresen rossz természetű, azon se lepődtünk volna meg különösebben, ha már a második percben vörös fejjel üvöltött volna.

Ehhez képest még a hangjukat is alig emelték meg a riválisok. Az egyetlen komolyabb ütésváltás Irán kérdésében zajlott, amikor McCain nevetségesnek nevezte Obama elképzelését a tárgyalásról Irán elnökével. "Leülünk Ahmadinezsáddal, ő meg azt mondja, hogy eltörli Izraelt a föld színéről. Mi meg erre azt feleljük, hogy nem, nem fogod? Ugyan, kérem" - karikírozta Obama a kampány korai szakaszában hangoztatott tárgyalási készségét, amit időközben a demokrata jelölt már többször finomítani próbált.

Obama Irak kapcsán vágott vissza, amikor háromszor is azt dörgölte McCain orra alá, hogy tévedett a háborúval kapcsolatban. Obama meg nem támogatta a sikeres csapaterősítéseket, és 900 napig egyáltalán nem is járt Irakban, vágott vissza McCain.

Ezzel nagyjából le is tudták a keménykedést. Sok izgalmat pedig a vita önmagában nem tartalmazott, külpolitikai kérdésekben - a vita alaptémájában - mindkét jelölt álláspontja régóta változatlan. Nem is hangzott el semmi egetrengető.

De nem okozott izgalmakat az sem, amikor a vita legelején a műsorvezető (Jim Lehrer, aki néha próbálta volna egymásra ereszteni a két politikust, de azok inkább hozzá, mint egymáshoz intézték szavaikat) az aktuális válságról kérdezte őket. Bár a kiszivárgott hírek szerint csütörtökön, amikor a jelöltek George W. Bushsal találkoztak, kedélyes üvöltözésbe torkollt a megbeszélés, most mind a ketten langyosak voltak. Még csak általánosnak sem mondható válaszokat adtak csupán a kérdésre, majd mindketten puha ígéretet tettek, hogy megszavazzák a bankszektor megváltására vonatkozó javaslatot. A konkrét kérdésre Obama azt felelte, "még nem láttam a tervezet szövegét", McCain pedig azt, hogy "én... én remélem igen".

Összegezve, elképzelni sem tudjuk, mire ment ki a nagy felhajtás a vita előtt. És őszintén megdöbbennénk azon, ha valaki a péntek esti vita alapján döntötte volna el végleg, hogy melyik jelöltet támogatja. Ha lenne önök közt ilyen, kérem jelezze a kommentekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?