Most már egyértelműen Obama a választás esélyese

2008.09.29. 09:57
295 hozzászólás

Egyértelműen Barack Obamát érezték az első elnökjelölti vita győztesének az amerikai választók. A jelöltek népszerűségét napról napra követő két közvélemény-kutató, a Gallup és a Rasmussen mérései szerint a hétvégén Obama jelentős, nyolc-, illetve hatpontos, azaz a statisztikai hibahatárt meghaladó előnyre tett szert.

Obama az elektori szavazatokban is jól áll az előrejelzések szerint, a fivethirtyeight.com jelenleg 325,5-212,5 arányú győzelmét, mondhatni elsöprő diadalát jelzi előre.

A kép persze csalóka, hiszen a verseny a csatatérállamokban továbbra is kifejezetten szoros. Ha ezeket nem számoljuk, Obama 182-158 arányban vezet, azaz 198 elektori szavazatért folyik még a harc. És bár a jelenlegi trendek szerint Obama biztosan megszerzi Új-Mexikót és Iowát, valószínűleg megszerzi Virginiát és Coloradót, illetve esélye van a floridai győzelemre is, néhány, az előző választásokon a demokratákra szavazó államban védekezésre kényszerül. Ha pedig McCain megvédi Ohiót, megszerzi Pennsylvaniát, Michigant, Minnesotát és New Hampshire-t, akkor a 63 elbukott elektori szavazatot 52 megszerzettel ellensúlyozhatja, és a győzelmet is megszerezheti - ha így alakulna a verseny, a végén McCainnek 277, Obamának 261 elektori szavazata lenne.

De az esély egyre halványodik, hiszen a gazdasági nehézségek hagyományosan a demokratákat erősítik. Ha McCainnek az elkövetkező napokban nem sikerül változtatni a verseny dinamikáján, már csak az amerikai elnökválasztási kampányok gráledényében, az októberi meglepetésben bízhat. Arra ugyanis kevés esélyt látunk, hogy az alelnökjelöltek október 2-i vitáján alelnökjelöltje, Sarah Palin váratlanul bebizonyítaná, hogy mégiscsak nagyformátumú politikus, ahogy arra is, hogy a hátralevő két elnökjelölti vitában McCain meggyőző diadalt aratna Obama felett. Hiszen az első, külpolitikai tematikájú vitában számított igazából esélyesnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?