Most már egyértelműen Obama a választás esélyese

2008.09.29. 09:57

Így zajlik az előválasztás

Egyértelműen Barack Obamát érezték az első elnökjelölti vita győztesének az amerikai választók. A jelöltek népszerűségét napról napra követő két közvélemény-kutató, a Gallup és a Rasmussen mérései szerint a hétvégén Obama jelentős, nyolc-, illetve hatpontos, azaz a statisztikai hibahatárt meghaladó előnyre tett szert.

Obama az elektori szavazatokban is jól áll az előrejelzések szerint, a fivethirtyeight.com jelenleg 325,5-212,5 arányú győzelmét, mondhatni elsöprő diadalát jelzi előre.

A kép persze csalóka, hiszen a verseny a csatatérállamokban továbbra is kifejezetten szoros. Ha ezeket nem számoljuk, Obama 182-158 arányban vezet, azaz 198 elektori szavazatért folyik még a harc. És bár a jelenlegi trendek szerint Obama biztosan megszerzi Új-Mexikót és Iowát, valószínűleg megszerzi Virginiát és Coloradót, illetve esélye van a floridai győzelemre is, néhány, az előző választásokon a demokratákra szavazó államban védekezésre kényszerül. Ha pedig McCain megvédi Ohiót, megszerzi Pennsylvaniát, Michigant, Minnesotát és New Hampshire-t, akkor a 63 elbukott elektori szavazatot 52 megszerzettel ellensúlyozhatja, és a győzelmet is megszerezheti - ha így alakulna a verseny, a végén McCainnek 277, Obamának 261 elektori szavazata lenne.

De az esély egyre halványodik, hiszen a gazdasági nehézségek hagyományosan a demokratákat erősítik. Ha McCainnek az elkövetkező napokban nem sikerül változtatni a verseny dinamikáján, már csak az amerikai elnökválasztási kampányok gráledényében, az októberi meglepetésben bízhat. Arra ugyanis kevés esélyt látunk, hogy az alelnökjelöltek október 2-i vitáján alelnökjelöltje, Sarah Palin váratlanul bebizonyítaná, hogy mégiscsak nagyformátumú politikus, ahogy arra is, hogy a hátralevő két elnökjelölti vitában McCain meggyőző diadalt aratna Obama felett. Hiszen az első, külpolitikai tematikájú vitában számított igazából esélyesnek.