McCainnél Bush is jobb volt a nőknél

2008.10.10. 15:06

Így zajlik az előválasztás

A gazdasági kérdések előtérbe kerülése óta visszaeső John McCain gyengélkedése a nők körében a Boston Globe szerint külön problémát jelent a felzárkózásban. Miközben a republikánusok augusztus végén Sarah Palin alelnökjelöltté választásával is többek között Hillary Clinton csalódott női szavazóit próbálták elcsábítani, az arizonai szenátor jelenleg sokkal kevesebb nőt tud maga mellett, mint 2000-es és 2004-es győzelmekor George W. Bush.

A Pew Research Center október 1-én közölt felmérése alapján Obama jelenleg 17 ponttal vezet a nők között, miközben két héttel korábban még csak 10 pont volt az előnye McCainnel szemben. Obama 54 pontos eredménye megfelel a Bill Clinton és Al Gore esetében mért népszerűségnek, míg McCain 37 százaléka 11 ponttal elmarad a négy évvel ezelőtti George Bushtól. Az illinois-i szenátornak az intézet szerint elsősorban a fehér nők között sikerült javítania, miközben az afro-amerikaiak között megmaradt korábbi magabiztos előnye.

Egy független szervezet másik felmérésében Obama 29 ponttal vezet a szingli nők között, de a házasságban élők körében is egyenlő az állás a két jelölt között, pedig az utóbbi csoportban Bush különösen jól szerepelt 2004-ben. „A gazdaság ráijesztett a középosztályhoz tartozó nőkre” - vélte a floridai demokrata képviselő Debbie Wasserman Schultz.

A mostani álláshoz hozzájárult, hogy a kezdeti lelkesedés után sokan csalódtak Palinben, aki az elmúlt hetekben nem szerepelt túl meggyőzően a különböző interjúkban, és ezzel számos paródia alapját is szolgáltatta. A legutóbbi Pew poll szerint jelenleg csak minden harmadik nő mondta, hogy Palin készen áll az elnökségre, míg a férfiak között is 40 százalék volt ez az arány. Két héttel korábban még mindkét csoport esetében 52 százalék bízott az alaszkai kormányzó vezetői képességeiben.

Azért McCain még nem adta fel, a Boston Globe elemzője szerint ugyanis többek között éppen a nők megszólítását is célozta a lakáspiaci válság megoldásainak és az egészségügyi rendezésének a hangsúlyozása az elmúlt napokban. „Ezek a témák hihetetlenül érdeklik a nőket” - mondta Charlie Black, McCain egyik stratégája.

Obama mellett a konzervatív oldalról is több kritika érte ugyanakkor a keddi vitán bejelentett McCain-javaslatot, miszerint megválasztása esetén a kormányzat segítené ki a jelzáloghiteleket nehezen fizető amerikaiakat egy 300 milliárd dolláros tervezettel. A republikánus stratégák azt is elismerték, hogy McCain abortusz-ellenessége is problémát jelent az alapvetően demokrata egykori Clinton szavazók meggyőzésében.