Bush már a jövő héten találkozik Obamával

2008.11.06. 18:47

Így zajlik az előválasztás

George Bush amerikai elnök már a jövő hét elején találkozik utódával, hogy egyebek mellett gazdasági kérdésekről és háborús ügyekről tanácskozzon vele - a találkozót az elnök jelentette be csütörtökön a Fehér Ház kertjében. Bush feleségével és több miniszterével az oldalán közölte, hogy adminisztrációja zökkenőmentes hatalomátadásra törekszik. "Elnökségem hátralevő részében kiemelt feladat lesz a lehető legsimább átmenet biztosítása" - mondta. A megválasztott elnök, a demokrata párti Barack Obama január 20-án foglalja el hivatalát, addig Bush marad az Egyesült Államok elnöke.

"A békés hatalomátadás demokráciánk egyik megkülönböztetett jegye" - fogalmazott. A jövő hétre tervezett találkozó kapcsán megjegyezte: az Amerikát érő gazdasági kihívások nem szűnnek meg átmenetileg azért, hogy az új elnök elfoglalhassa hivatalát. Bush adminisztrációjának több száz munkatársa előtt mondott beszédet, arra kérve őket, hogy működjenek együtt "Obama csapatával" a 75 nap múlva esedékes hatalomátadás folyamatában.

Obama környezetéből származó csütörtöki értesülés szerint az új elnök gyorsan meg fogja nevezni, kit állít majdani adminisztrációjának kulcsposztjaira. Állítólag még aznap bejelenti kabinetfőnöke nevét, és "hamarosan" megnevezi pénzügyminiszterét. A CNN közlése szerint a Fehér Ház kabinetfőnöke Rahm Emanuel, három mandátumos chicagói kongresszusi képviselő lesz, aki 1993 és 1998 között Bill Clinton elnök főtanácsadója volt. A pénzügyi tárca élére mások mellett Lawrence Summers az esélyes, ő egykor a Harvard Egyetem elnöke volt, Bill Clinton kormányában pénzügyminiszterként dolgozott. (MTI)