Mi a kaukusz?

2011.12.07. 10:46

A kaukusz a kevésbé jellemző formája a jelöltválasztásnak, habár a republikánusoknál 2012-ben a négy évvel ezelőttinél kétszer több, az ötvenből tizennégy államban, emellett pedig az amerikai fennhatóságú területeken is kaukuszt, nem pedig előválasztást (primary) tartanak.

Ezek szabályai államonként és pártonként változóak, de a lényeg minden esetben az, hogy a kaukuszon a pártok regisztrált szavazói vehetnek részt, hogy aztán az indián/telepes hagyományoknak megfelelően a választók a választás céljából egy helyiségben gyülnek össze, ahol nyilt vita után hoznak döntést. A döntéshozatal, főleg a republikánusoknál, már folyhat klasszikus cédulás szavazós formában, Iowában, a leghíresebb, január 3-i kaukuszon például a republikánus választók üres papirra saját kezüleg írják majd rá választottjuk nevét.

A kaukuszon a szavazók delegáltakat választanak, akik aztán további gyűléseken választják meg az elnökjelöltekről döntő jelölőgyűlésekre a küldötteket. A küldötteknek lehet kötött, vagy szabad mandátuma is. A jelölőgyűléseken az első szavazási körben a mandátumuknak megfelelően kell szavazniuk. Amennyiben az első körben nem sikerül jelöltet választani, a delegáltak felszabadulnak, és saját belátásuk szerint támogathatják bármelyik jelölt elnökjelöltté választását.