Mi a primary?

2011.12.07. 10:46

Az amerikai választási rendszer egyik sajátosságát a progresszív mozgalomhoz kötik, a lényege, hogy a pártok helyett már a jelöltekről is a választók döntenek. A legtöbb amerikai államban ennek módja az előválasztást (primary). 2012-ben a republikánusoknál harminchat államban, és a főváros körzetében, Washington D.C.-ben is előválasztást, a többi tizennégy államban kaukuszt tartanak.

Az előválasztásoknak két főtípusa van, a nyilt - ezeken mindenki szavazhat, tekintet nélkül párthovatartozására -, illetve a zárt, amin csak a pártok regisztrált szavazói választhatnak.

A nyilt előválasztás különleges esete az ún. Blanket primary, amikor is egy szavazólapon lehet szavazni az összes párt jelöltjére, és Louisianában, ahol emellett egy másik spéci szabály, a run-off is érvényben van. Eszerint a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut tovább a pártok jelölőgyűlésére, tekintet nélkül párthovatartozására.

2008-ban a republikánusoknál a legtöbb államban „a győztes mindent visz" elve (a legtöbb szavazatot elért jelölt kapja az állam összes delegáltját) érvényesült, 2012-ben azonban már arányosabban osztják el a delegáltakat a legtöbb tagállamban, vagyis még izgalmasabb lehet, és adott esetben tovább is tarthat a küzdelem a jelöltségért.