Gingrich állta a sarat, Romney tízezer dollárt dobott be

2011.12.11. 22:52 Módosítva: 2011-12-11 23:06:40
41 hozzászólás

Új helyzet állt elő a legutóbbi televíziós vita óta a republikánus jelöltek versenyében. A volt házelnök Newt Gingrich komoly előnnyel vezet a felmérésekben, ezért várható volt az ellene induló össztűz a szombat este Iowában, a január 3-ai első kaukusz helyszínén rendezett újabb republikánus vitán. A hat jelölt részvételével megtartott esemény azért is tartogatott izgalmakat, mert a terep közben átrendeződött: Herman Cain volt pizzamogul előző héten bejelentette kampányának felfüggesztését, szavazóiért megindult a küzdelem.

000 135487522
Fotó: Kevork Djansezian

Gingrich legnagyobb riválisa, Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó már a vita előtt fogadkozott, hogy rámutat majd a kettejük közötti hasonlóságokra és még inkább a különbségekre, és az iowai felmérésekben magabiztosan erősödő. A január 3-i kaukuszon titkos favoritnak tartott Ron Paul is úgy vélte, hogy a volt házelnök álláspontja több kérdésben nem elég konzervatív.

A volt massachusetts-i kormányzó többek között előrángatta Gingrich elképzelését a Holdbányászatról, de leginkább karrierpolitikusnak próbálta lefesteni riválisát. „Nem olyan emberekre van szükségünk, akik egész életüket Washingtonban töltötték" – mondta, üzleti sikereit, és gazdasági tapasztalatait szembeállítva Gingrich két évtizedes kongresszusi pályafutásával. A kérdés erőltetése nem véletlen, már jó ideje mélyponton az amerikai kongresszus megítélése a felmérésekben, Gingrich pedig 1995-1999 között a képviselőházat vezette.

„Te csak azért nem lettél karrierpolitikus, mert elvesztetted a szenátorválasztást Ted Kennedy ellen 1994-ben” – szerelte le a támadást nyugodtan a vitákban eddig kifejezetten jól szereplő Gingrich. A 68 éves, harmadik feleségével élő politikus ugyanakkor az elmúlt húsz évre visszanézve megbánta hűtlenségeit. Szerinte azonban ezekről nyíltan beszélt, majd az embereknek kell megítélniük magánéletének alakulását.

Mitt Romney , Newt Gingrich és Ron Paul
Mitt Romney , Newt Gingrich és Ron Paul

Gingrich megvédte azonban az előző napokban nagy vihart kavart kijelentését arról, hogy a palesztinok „kitalált nép". A volt házelnök pénteken a Jewish Channelnek adott interjújában arról beszélt, hogy Palesztina, mint ország nem létezett, a terület, amelyen a palesztinok élnek, az Oszmán Birodalom része volt. Szerinte a palesztin kitalált nép, tagjai valójában arabok, történelmileg az arab közösség részét képezik. Kijelentéseire felháborodottan reagáltak az országuk elfogadtatásáért küzdő palesztin tisztviselők, de a többi republikánus jelölt, köztük Romney is támadta kijelentései miatt.

A vita egyik emlékezetes pillanata volt, amikor Romney Gingrich mellett Rick Perryvel is összeakaszkodott egy pillanatra és 10 ezer dolláros (kb. 2,3 millió forintos) fogadást ajánlott a texasi kormányzónak. Ezzel ugyanakkor azonnal támadási felületet adott a többieknek és még a demokratáknak is.

000 135487528

Az estét ezúttal égető baki nélkül túlélő Perry már sokadszor támadta Romneyt a massachusetts-i kormányzóként bevezetett egészségügyi reformja miatt (amely az Obama-féle egészségügyi reform egyik előképének tekinthető). A vita lényegében arról szólt, hogy vajon Romney egyik mondata az egyik könyvében – amely az új kiadásban már hiányzik – arra vonatkozott-e, hogy az egész országban be kellene vezetni a massachusetts-i reformot.

„Na, figyelj. Fogadjunk tízezer dollárba?” – nyújtotta a kezét a mosolygó Romney a közönséggel együtt nevető Perry felé. A texasi kormányzóba a meglepő reakcióval ugyan sikerült belefojtania a szót, a fogadásból pedig nem lett semmi, de már most látszik, hogy ellenfelei utólag még számtalanszor előrángatják majd ellene az esetet.

Rick Perry és Mitt Romney
Rick Perry és Mitt Romney

Perry már vasárnap arról beszélt az egyik tévéműsorban, hogy Romney nagyon nem érzi át az iowai lakosok kemény életét, a szombati vitáról kimaradó Jon Huntsman kampánycsapata pedig gyorsan be is regisztrálta a 10kbet honlapot, ahol Romneyt támadják a fogadás miatt. A Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a 190-250 millió dolláros vagyonnal rendelkező Romney talán nem tudja, mennyit jelent 10 ezer dollár az átlagos középosztálybeli családnak, ezért összeállítottak egy listát arról, hogy mennyi idő alatt és mire költ ennyi pénzt egy átlagos amerikai.

Romney kampánycsapata a vita után azzal védekezett, hogy rengetegen használják például a „Fogadjunk egymillió dollárba, hogy...” formulát, amikor vitapartnerükkel szemben biztosak igazukban, és ehhez nem kell a republikánus jelölthez hasonlóan milliomosnak lenni. Meglátjuk, mennyire marad előtérben a kérdés a kampány következő napjaiban, és különösen Iowában.