Egymás zsebében turkálnak a republikánusok

2011.12.14. 13:50
10 hozzászólás

Az országos támogatottságban továbbra is stagnáló Mitt Romney elemzők szerint eddigi legrosszabb teljesítményét nyújtotta a republikánus elnökjelöltek szombati vitájában Iowában, hiszen azóta is magyarázkodhat az egészségügyi reformját bíráló Rick Perry texasi kormányzónak ajánlott tízezer dolláros (kb. 2,5 millió forintos) fogadása miatt.

Legtöbb ellenfele lecsapott a feldobott labdára, és azzal támadja, hogy nem érzi át az átlagamerikaiak problémáit, a volt massachusetts-i kormányzó kampánycsapata pedig kétségbeesetten próbálja menteni a helyzetet. Próbálkoztak már azzal, hogy csak egy ártatlan szófordulat hangzott el, Romney szerint felháborító összeget dobott be egy felháborító állítás ellen, és még a kampányban egyre gyakrabban előtérbe tolt felesége is előkerült. „Ann a vita után odajött hozzám, megcsókolt, azt mondta, hogy nagyszerű voltam. Sok dologban jó vagy, a fogadás nem tartozik közéjük” – idézte feleségét Romney.

Mitt Romney feleségével
Mitt Romney feleségével
Fotó: Justin Sullivan

A védekezés mellett azért a támadásra is jutott ideje a január 3-ai iowai kaukuszhoz, az előválasztási időszak kezdetéhez közeledve. Azzal vádolta a kitalált palesztin népről beszélő Gingrichet, hogy túl kiszámíthatatlanul nyilatkozik egy elnökhöz képest. Romney emellett felszólította a volt házelnököt, hogy fizesse vissza azokat a dollármilliókat, amelyeket még a válság kitörésében kulcsszerepet játszó Freddie Mac jelzáloghitelezőnél betöltött tanácsadói munkájáért kapott.

„Ez végülis politika. A politikában nincs helye nyafogásnak" – reagált arra, hogy Gingrich az elmúlt hetekben többször is hangsúlyozta, hogy pozitív üzenetre fog koncentrálni, és ellene van a negatív kampánynak. Romney szerint keményen kell küzdeni, és ki kell hangsúlyozni a különbségeket a jelöltek között.

Miközben a négy évvel ezelőttinél mindenképpen jóval mocskosabb kampányra számíthatunk, Gingrich kedden ismét látványosan felszólította kampánycsapatának tagjait és támogatóit, hogy maradjanak a pozitív üzenetnél, és ne foglalkozzanak a többi republikánus támadásaival. Ugyanakkor fenntartotta a jogot arra, hogy reagáljon az őt ért sérelmekre, ezzel magyarázta hétfői pengeváltásukat is Romneyval.

Gingrich azzal vágott vissza a tanácsadói fizetését firtató ellenfelének, hogy majd akkor odafigyel Romneyra, ha a volt massachusetts-i kormányzó is visszafizeti a befektetési és tanácsadói cégei élén keresett dollármilliókat. Szerinte Romney több vállalat csődjéért és alkalmazottak elbocsátásáért felelős. „De fogadok tíz dollárba – nem tízezerbe -, hogy nem állja majd a fogadást” – tette hozzá epésen Gingrich.

Jon Huntsman és Newt Gingrich
Jon Huntsman és Newt Gingrich
Fotó: Matthew Cavanaugh

Valóban nagyon barátira sikerült azonban a volt házelnök, és a felmérésekben alaposan lemaradó, a szombati republikánus vitáról is hiányzó Jon Huntsman hétfői vitája. Gingrich és a volt utahi kormányzó, valamint kínai nagykövet egymás álláspontját elismerve beszélt a Huntsman erősségének számító külpolitikáról. A Lincoln-Douglas egykori vitájának hagyományain alapuló eszmecsere inkább csak arra volt jó, hogy a republikánus versenyben vezető Gingrich hét hasonló vitára hívja ki Barack Obama elnököt.