Kiszállt Gingrich mormonozó stábtagja

2011.12.14. 17:58
2 hozzászólás

Lemondott posztjáról Craig Bergman, a republikánus elnökjelölti versenyben vezető Newt Gingrich kampányának iowai politikai igazgatója, aki szektának nevezte a mormonokat. Bergman azt sugalta, hogy szerinte az evangéliumi szavazók nem választanák meg elnöknek Mitt Romneyt.

Sok vallásos konzervatív republikánus szavazó az egyébként is mérsékeltebb Romney mormon hitétől is idegenkedik. Romney problémája az, hogy a mormon vallást az amerikai közvélemény jelentős része (ráadásul zömében éppen az a már januárban szavazó Iowa és Dél-Karolina megnyeréséhez nélkülözhetetlennek tartott, erősen vallásos része) nem tartja keresztény vallásnak. A volt massachusetts-i kormányzó négy éve a kampány ezen szakaszában húszperces beszédben beszélt a hitéről, de az idei kampányidőszakban még nem került komolyabban előtérbe a kérdés.

Newt Gingrich
Newt Gingrich
Fotó: Matthew Cavanaugh

A pozitív üzenetek jelentőségét hangsúlyozó Gingrich kampányfőnöke szerdán sietett hangsúlyozni, hogy Bergman még előző hét közepén tette kijelentését, amikor még nem dolgozott a volt házelnöknek. Nem valószínű, hogy az ügynek komolyabb hatása lenne az előválasztási időszakban, de egy vezető iowai stábtag távozása semmiképpen sem jön jól, hiszen Gingrichnek egyébként sem volt erős szervezete a január 3-án az előválasztási időszakot nyitó államban .

Ráadásul miközben a versenyben vezető két republikánus jelölt elsősorban egymással van elfoglalva, az országosan harmadik Ron Paul egyre közelebb kerül a volt házelnökhöz, Romneyt pedig már több felmérésben meg is előzte Iowában. A két decemberi poll közül az Insider Advantage-nál Gingrich 27 százalékkal vezet, Paul 17 százalékkal a második, míg Romney csak 12 százalékon áll.

Ron Paul
Ron Paul
Fotó: Kevork Djansezian

A PPP-nél Gingrich meglehetősen visszaesett, 22 százalékon áll szemben Ron Paul 21 százalékával, míg Romney 16 százalékkal a harmadik. A felmérés szerint különösen az iowai fiatalok között tört előre Ron Paul, aki 76 évesen a mezőny legidősebb indulója, de már négy éve is népszerű volt formabontó ötleteivel a fiataloknál, és az interneten is nagy rajongótábora alakult ki. A PPP szerint a 45 éven aluli választók között Paul 30-15 arányban vezet Gingrich-csel szemben. A fiatalok lelkesedésére jellemző, hogy a héten az Iowa-i Egyetem diáklapja is hivatalosan kiállt Ron Paul mellett.

A FiveThirtyEight blogon Nate Silver előzetesen úgy számol, hogy Gingrich-nek 49,6 százalék esélye van megnyerni a kezdő államot, de Ron Paulnak is 28,2 százalék esélye van a győzelemre. Ez azért is fontos lehet, mert Paul nemcsak az első kaukusz helyszínén, de az első előválasztást tartó államban, New Hampshire-ben is erősödik a felmérésekben.