Gingrich fel sem kerül a szavazólapra

2011.12.26. 00:22 Módosítva: 2011.12.26. 00:32

Újabb fordulat teszi még izgalmasabbá a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelmet: a virginiai republikánus párt bejelentette, hogy sem a texasi kormányzó Rick Perry, sem Newt Gingrich volt házelnök nem gyűjtött elegendő érvényes aláírást ahhoz, hogy szerepelhessen a szavazólapon az állam előválasztásán.

Ez azt jelenti, hogy hiába vezet Gingrich a Quinnipiac legutóbbi felmérésében 30 százalékkal Virginiában, a republikánusok mégis csak a 25 százalékra mért Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó és a 9 százalékkal jelzett Ron Paul texasi kongresszusi képviselő közül választhatnának majd március 6-án.

000 136072604
Fotó: Alex Wong

Gingrich és Perry kampánycsapata is azt állította, hogy a szükséges 10 ezerhez képest 11 ezer aláírást nyújtott be, de az állami pártszervezet szerint egyiküknek sem volt elegendő érvényes aláírása. A szavazólapra azok a jelöltek kerülhetnek fel, akik tízezer regisztrált republikánus szavazó aláírását megszerzik, de arra is figyelniük kell, hogy az állam tizenegy kongresszusi körzetének mindegyikéből legalább 400 támogatásra szükség van.

Gingrich kampányfőnöke, Michael Krull a bejelentésre reagálva a virginiai rendszert ostorozta, szerinte semmiképpen sem szabad megtagadni a választóktól, hogy a jelöltségre esélyes indulókra szavazzanak. Krull azt is jelezte, hogy „write-in" kampányba kezdenek, vagyis arra kérnék a szavazókat, hogy annak ellenére is írják be Gingrich nevét március 6-án, hogy a volt házelnök nem szerepel majd a szavazólapon.

Ezt a megoldást ugyanakkor a virginiai szabályok nem teszik lehetővé, ezért kérdés, hogy meg tudják-e más módon támadni a döntést (a volt házelnök kampánycsapata szerint a választói adatbázisokkal, lakcímekkel is lehettek kavarások). Mindenképpen szervezeti hiányosságokra utal, hogy Gingrichnek a hét közepi fogadkozások ellenére sem sikerült biztosan bekerülnie a választható jelöltek közé az államban.

000 136060369
Fotó: Brendan Hoffman

Könnyen lehet, hogy Gingrich kénytelen lesz belenyugodni a távolmaradásba. A történtek különösen azért jöttek rosszul az országos felmérésekben is visszaeső volt házelnöknek és Rick Perrynek is, mert egy elhúzódó küzdelemben kulcsfontosságú lehet az állam előválasztásán elnyerhető 49 delegált sorsa.

Márpedig a január 3-án az előválasztási időszakot nyitó Iowában már négy jelöltnek, Ron Paulnak, Romneynak, Gingrichnek, és adott esetben még akár Perrynek is van esélye a győzelemre. Ha pedig a januárban szavazó négy állam nem dönt a republikánus jelöltségről, akkor a jelöltek nagyon könnyen eljuthatnak a március 6-i szuperkeddig, amikor tizenegy államban – köztük Virginiában – választanak egyszerre.