Megrostálhatja a mezőnyt az iowai kaukusz

2011.12.28. 18:27 Módosítva: 2011.12.28. 22:20

Már egy hét sincs a republikánus előválasztási időszakot nyitó január 3-ai iowai kaukuszig, záporoznak a negatív tévéhirdetések, de még mindig nincs egyértelmű esélyes az államban, ahol a helyi republikánus vezetés szerint régóta volt ennyire megjósolhatatlan egy választás kimenetele.

A 2008-ban a kaukuszt megnyerő Mike Huckabee volt republikánus elnökjelölt mindenesetre vasárnap előállt a saját előrejelzésével, amelyben elsődleges szerep jut az időjárásnak. Szerinte ha jó idő lesz, és sokan mennek szavazni, akkor Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó fog nyerni, ellenkező esetben viszont Ron Paul texasi képviselő lesz a győztes.

Mike Huckabee
Mike Huckabee
Fotó: Justin Sullivan

Közben az élmezőnyön túlra tekintve a CNN-es Wolf Blitzer azt feszegeti blogján, hogy vajon Mitt Romney, Newt Gingrich és Ron Paul, a három legerősebb jelölt mellett kik maradnak versenyben a jövő keddi kaukusz után. A pár százalékra mért Jon Huntsman már régen elfelejtette a neki túlságosan is konzervatív Iowát, ehelyett az egy héttel későbbi New Hampshire-i előválasztásra koncentrál majd.

Ugyanakkor három jelölt nagyon sokat, ha nem mindent tett fel Iowára, így aztán kulcsfontosságú lehet legalábbis elfogadható szereplésük. A PPP legutóbbi felmérésében Ron Paul 24 százalékkal vezetett, Romney 20 százalékon állt, Gingrich viszont jelentősen visszaesett, már csak 13 százalékra mérték. Mögötte szinte holtversenyben állt Michele Bachmann 11, Rick Perry és Rick Santorum pedig 10-10 százalékkal.

Mitt Romney és Ron Paul
Mitt Romney és Ron Paul
Fotó: Justin Sullivan

A volt pennsylvaniai szenátor Santorum egyedüli jelöltként kereste fel eddig az állam összes, 99 megyéjét, és gyakorlatilag minden idejét és pénzét Iowára fordította. Bachmann, a közeli Minnesota állam egyik kongresszusi képviselője Iowában született, és augusztusban – igaz, az összes komolyabb jelölt távollétében – megnyerte az államban rendezett próbaválasztást. A texasi kormányzó Perry pedig rengeteg pénzt költött el többek között tévéhirdetésekre, emellett már a legutolsó republikánus jelölti vitán is a nagy visszatérőként próbálta pozícionálni magát Iowában.

Nate Silver a FiveThirtyEight blogon úgy véli, hogy a három jelölt alapvetően ugyanazt a demográfiai csoportot, és ugyanazt a főként evangéliumi szavazókból álló bázist szólítja meg Iowában, amely a PPP felmérése szerint szinte egyenlő arányban oszlik meg közöttük. Ez a felállás – főként egy kaukusz esetében – azt is magában foglalja, hogy az utolsó napokban valamelyikük kitörhet a holtversenyből, és végül begyűjtheti a másik két jelölt szavazóinak egy részét is.

Silver szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a legbefolyásosabb iowai napilap, a Des Moines Register január 1-je után megjelenő legutolsó felmérése is sorsdöntő lehet. A bizonytalanabb, de a versenyben vezető jelöltektől elforduló konzervatív választók ugyanis könnyen besorolhatnak a három közül a legjobb helyre mért induló mögé.

Rick Santorum
Rick Santorum
Fotó: Joshua Lott

A nyáron egyszer már egyaránt felszárnyaló, majd meredeken visszazuhanó Bachmann és Perry helyett mindenesetre a korábban meglehetősen háttérben kezelt Santorumot is megtalálták a lapok, amelyek egyaránt a volt pennsylvaniai szenátor esélyeit mérlegelik. Az is igaz, hogy talán utoljára foglalkozhatnak a karácsonykor Iowában fácánvadászattal kampányoló Santorummal. A jelölt már jelezte, hogy ha utolsó lesz a január 3-ai kezdő államban, akkor csomagol, és maga mögött hagyja a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyt. Update: A CNN/Time felmérésében Santorum már 16 százalékkal harmadik helyen állt Iowában, megelőzte a 14 százalékra mért Gingrichet is.