Romney nyerte a legszorosabb választást Iowában

2012.01.04. 08:41 Módosítva: 2012.01.04. 08:43

Minden idők legszorosabb kaukuszát tartották kedden Iowában a republikánusok, a győztes Mitt Romney és a második Rick Santorum között csak nyolc szavazat lett a különbség.

Romney 30 015, Santorum 30 007 szavazatot szerzett, mindkét jelölt 25 százalékot ért el. Mivel végül arányosan osztják el a 25 delegáltat, ezért sokkal inkább drámai holtversenyről beszélhetünk.

Miután a kaukusz sajátos szabályainak megfelelően az iowai republikánusok nyílt vita után leadták szavazatukat, és megkezdődött a feldolgozásuk, a két jelölt az este nagy részében oda-vissza előzgette egymást az élen. A szoros állás miatt a végén órákat kellett várni két kisebb körzet eredményeinek összesítésére, hogy végre győztest hirdethessenek a republikánusok. (Az események alakulását a blog korábbi posztjaiban követheti nyomon percről percre>>>)

Valójában azonban már Iowa előtt is tudtuk, hogy nem is feltétlenül a győztes személye, sokkal inkább a szavazatarányok lesznek a kulcsfontosságúak, és ebből a szempontból az állam valóban vízválasztónak bizonyulhat. Az elmúlt negyven évben csak négy éve, 2008-ban fordult elő, hogy a későbbi elnökjelölt – a kezdő államra nem koncentráló John McCain – ne legyen az első háromban Iowában.

Az előzetes felméréseknek megfelelően a hat – az Iowában nem kampányoló Jon Huntsmannel együtt hét – jelölt közül hárman már a legelején látványosan elszakadtak a többiektől, és egészen féltávig úgy tűnt, hogy akár hármas holtverseny is kialakulhat a végén. Végül azonban – az elkötelezett aktivistáinak köszönhetően sokáig még a győzelemre is esélyesnek gondolt – Ron Paul leszakadt Romneytól és Santorumtól.

A végül győztesen kikerülő Mitt Romney ugyan 2008-hoz hasonlóan most is 25 százalékot szerzett, azonban ami akkor vereséggel, az most hatalmas nyereséggel ér fel, a volt massachusettsi kormányzó fontos lépést tett a republikánus elnökjelöltség felé a neki túlságosan is konzervatívnak tartott Iowában. Romney viszonylag kényelmes helyzetben van. Január 10-én, jövő kedden a New Hampshire-i előválasztáson biztos befutó, eddig ő gyűjtötte  a legtöbb kampánypénzt, és a későbbi államokban neki van a legerősebb szervezeti háttere, amellyel egy elhúzódó küzdelemre is felkészült.

„Ma megtettük az első lépést, hogy visszavegyük ezt az országot” – mondta a szavazás utáni beszédében Rick Santorum, aki legnagyobb riválisa is lehet. A volt pennsylvaniai szenátor a lehető legjobbkor lett az utolsó lehetséges anti-Romney, két hét alatt az utolsók közül felért az első helyhez Iowában, és innentől az evangéliumi tábor természetes választása lehet. Santorum lendületet vehet Iowa után, hiszen a CNN legújabb felmérésében máris gyors emelkedést mutat a támogatottsága New Hampshire-ben. Ugyanakkor nemcsak a lendület és a pénzforrások sokszorozódnak meg, az ellenfelek támadásai is, és ez új kihívás lesz Santorumnak.

Az első kettőbe jósolta magát, végül a harmadik helyen végzett Ron Paul. Az eredmény ismeretében azt mondta, hogy nincs mit szégyellnie, és a kampány folytatódik, következik New Hampshire. Az eredmény ugyan valóban nem tűnik tragédiának Paul szemszögéből, de ez a harmadik hely nem is hozza meg azt a lendületet a kampánynak, amit vártak volna Iowától, ezért nagyon kell vigyáznia, hogy megőrizze támogatottságát a jövő héten, és közben Santorummal is fel kell vennie a versenyt.

Az egy hónapja még toronymagas esélyesnek tűnő Newt Gingrich volt házelnök 13 százalékon indult, és egész este nem tudta feljebb tornázni eredményét, végül negyedik helyen zárt Iowában. Úgy vélte, hogy sikerült túlélnie az ellene indult negatív kampányok támadásait a kezdő államban, és azt ígérte, hogy szerdától kimondja az igazságot az őt támadó Romneyról New Hampshire-ben sugárzott hirdetéseiben.

Michele Bachmann történelmet írt, az augusztusi iowai próbaválasztás győztese még sohasem esett vissza ennyire a tényleges választásra, a minnesotai képviselőnő mindössze 5 százalékot szerzett, pedig sok időt töltött Iowában, szülőállamában. Ennek ellenére nem jelentette be visszalépését kedd este, e helyett már a január 21-én Dél-Karolinára, a konzervatív jelöltek utolsó reménységére készül.

A csalódottnak tűnő Rick Perry texasi kormányzó viszont arról beszélt, hogy Dél-Karolina helyett visszamegy Texasba, hogy kampánycsapatával átgondolja a továbbiakat. A végül 10 százalékot elérő Perry így annak ellenére is könnyen kiszállhat a versenyből, hogy Romney mellett az egyik legtöbb pénzzel és legjobban kiépített szervezeti háttérrel rendelkezett a későbbi államokban. Nagyon fontos lehet, hogy visszalépése esetén melyik jelöltet támogatja majd hivatalosan.

Mivel a demokratáknál Barack Obama nem számíthat kihívóra, a kedd este a republikánusokról szólt, de azért az elnök sem hagyta magukra iowai támogatóit. Obama videokonferencián jelentkezett be Washingtonból, és azt üzente, hogy megtartotta 2008-ban tett ígéreteit, de sok munkka van hátra, kell még négy év.

Minden idők legszorosabb kaukuszán vagyunk túl Iowában, de ez még csak az előválasztási szezon kezdete, innentől már nincs megállás, a jelölteknek villámgyorsan alkalmazkodniuk kell a kialakult helyzethez. A jövő héten az Iowát kihagyó és így alig ezer szavazatot szerző Jon Huntsman is bekapcsolódik a küzdelembe, New Hampshire-ben akár a második helyre is esélyes lehet.

Egyben elkezdődik a versenyfutás az idővel: a Romney terepének számító New Hampshire mellett már a konzervatív jelöltek utolsó reménységének tekintett Dél-Karolinára, sőt a január végén választó Floridára is párhuzamosan kell készülniük a jelölteknek. Az előválasztási folyamat egyre izgalmasabb lesz.