Perry kiszállt, Gingrichet támogatja

2012.01.19. 17:30 Módosítva: 2012.01.19. 18:36
28 hozzászólás

Már Iowa után úgy tűnt, hogy kiszáll, de Rick Perry texasi kormányzó csütörtökön tényleg bejelentette elnökjelölti kampányának felfüggesztését. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy egyben támogatásáról biztosította Newt Gingrich volt házelnököt, aki az utóbbi napokban elkezdett erősödni a szombaton előválasztó Dél-Karolinában. „Már nincs tovább út előttem, ezért felfüggesztem a kampányomat" – mondta Perry, aki stratégiai visszavonulásról beszélt. Úgy vélte, hogy Gingrich sem tökéletes, voltak vitáik is korábban, de valódi konzervatívnak nevezte a volt házelnököt.

Mark Halperin a Time magazintól úgy tudta, hogy Perry és Gingrich szerdán titokban találkozott, és egyeztetett a texasi kormányzó kiszállásáról. Gingrich-nek különösen fontos lehet, ha Perry szervezeti hátteréből is hasznot tud húzni a továbbiakban. A volt házelnök Dél-Karolinában elmondott beszédében azt mondta, hogy valójában csütörtök reggel találkozott Perryvel, és megtisztelőnek nevezte a texasi kormányzó támogatását.

Perry a konzervatív bázis legnagyobb reménységeként és az ideálisnak tűnő anti-Romneyként azonnal a felmérések élére ugrott, amikor augusztusban bejelentette indulását, és még a mozifilmeket megszégyenítő legjobb kampányfilm is a nevéhez fűződik a verseny elejéről. Azonban sorozatban bakizott a kezdeti vitákon (nem tudta megmondani, melyik három minisztériumot szüntetné meg), és a kampányeseményeken is volt jó néhány elhíresült kiszólása (például rosszul tudta a november 6-i elnökválasztás dátumát).

December közepén még comeback kidnek készült Iowában, de végül nem ő, hanem Rick Santorum zsebelte be az evangéliumi szavazatokat, Perry pedig megrázóan rossz eredménye után visszautazott Texasba átgondolni a kampánya sorsát. Ez általában visszalépést jelent, de Perry végül – állítólag még saját kampánycsapatának több tagját is meglepve – a folytatás mellett döntött, a Twitteren jelentette be, hogy Dél-Karolinára készül.

Newt Gingrich és Rick Perry
Newt Gingrich és Rick Perry
Fotó: Alex Wong

Már akkor sem volt érthető, hogy vajon miért maradt még versenyben, főleg, hogy az előző héten még kénytelen volt elviselni egy igazán megalázó, 1 százalékos utolsó helyet New Hampshire-ben, ahova csak a vitákra tette be a lábát, a kampányra már nem is fordított időt.

A héten még a külpolitikai kiszólásaival utoljára felhívta magára a figyelmet, a hétfői dél-karolinai vitán arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak meg kellene szakítania a segélyek folyósítását Törökországnak, amelynek vezetését szerinte sokan iszlamista terroristáknak tekintik. Vasárnap pedig a tálibok holttesteire vizelő amerikai katonákat védte meg, szerinte ostoba hibát követtek el, de a Fehér Ház túlreagálja az egész ügyet.

Visszalépése nem volt meglepetés: szép reményekkel indult, Romneynál tapasztaltabb és sikeresebb, jobban fekszik az evangéliumi tábornál, pénze is volt, mégis elbukott. Már az is sokatmondó volt, hogy a PPP januárban publikált felmérése szerint még Texasban, saját államában is alaposan kikapott volna Romneytól és Gingrich-től is.

Ahogy Jon Huntsman hétfői visszalépésekor, most Perry esetében is az lehet érdekes, kihez húznak majd eddigi támogatói. Perry kilépése előtt többen is úgy vélték, hogy a hétfői vitán elemzők szerint meggyőzően szereplő Gingrich egy fokkal talán közelebb kerülhet Romneyhoz. Különösen a Politico és az Insider Advantage felmérései lehetnek érdekesek, hiszen ezek teljes egészében a vita után készültek.

Rick Perry
Rick Perry
Fotó: Jason Reed/Files

A Politoco szerint Romney 37 százalékkal vezet, míg Gingrich 30 százalékkal követi, Ron Paul és Santorum 11 és 10 százalékon állt. Perryt 4 százalékra mérték, szavazóinak kulcsfontosságú szerepe lehet szombaton. Az Insider Advantage-nál viszont már némileg meglepetésre Gingrich vezet 32 százalékkal, Romney pedig 29 százalékon áll. Az NBC News/Marist korábbi felmérése szerint Romney 34 százalékra számíthat, míg Gingrich 24 százalékon áll, de valamelyest csökkent a különbség a két jelölt között az elmúlt napokban.

A texasi kormányzó távozásának fényében különösen érdekes lehet a csütörtök esti, második dél-karolinai vita, amelyen már csak négyen vesznek részt. Perry kilépésével hatalmas harc várható Romney és Gingrich között, azonban Santorum és Ron Paul is megpróbálhatja megszerezni a texasi kormányzó szavazóit.