A demokraták üthetik ki Romney-t Michiganben

2012.02.28. 19:00
11 hozzászólás

Hihetetlen izgalmakra van kilátás az Arizonában és Michiganben rendezett előválasztásokon, amelyekkel három hetes kihagyás után folytatódik a küzdelem a republikánus elnökjelöltségért. Az elnyerhető 59 delegáltnál sokkal fontosabb, hogy melyik jelölt tud lendületet venni az akár sorsdöntő március 6-i szuperkedd előtt, amikor tizenegy államban szavaznak egyszerre.

A két állam közül Arizonában nem várható öldöklő küzdelem az élen, a RealClearPolitics összesítése szerint Romney 41,4 százalékával szemben Santorum csak 28,2 százalékon áll, és a jelöltek sem fektettek túl nagy energiákat már az itteni kampányba az elmúlt napokban. Arizonában már egy ideje lehet előzetesen szavazni, és a CNN becslése szerint keddig a választásra jogosultaknak feltehetően már nagyjából a fele leadta szavazatát.

Sokkal inkább Michigan lesz a döntő, ahol a legutóbbi felmérések alapján teljesen kiegyenlített az állás, Mitt Romney mindössze 1,5 százalékkal vezet. 37,3 százalékával szemben Santorumot 35,8 százalékra mérték. Ahogy arra Nate Silver is felhívja a figyelmet a FiveThirtyEight blogon, ilyen szoros küzdelemben az is fontos lehet, hogy melyik jelölt hozza az egyes kongresszusi körzeteket, mivel az államban elnyerhető harminc delegáltból csak kettőt ítélnek oda az összesen a legtöbb szavazatot elnyert indulónak.

Könnyen lehet, hogy végül nem is a republikánusok, hanem a demokraták döntenek majd a győztesről: Michiganben ugyanis nyílt előválasztást tartanak, ami azt jelenti, hogy a regisztrált republikánus szavazók mellett a függetlenek és a demokraták is szavazhatnak, ez pedig adott esetben befolyásolhatja is a végeredményt. Rick Santorum számolt is ezzel a taktikával, automata telefonokkal buzdította az államban a válság idején az autógyárak kisegítését ellenző Romney elleni szavazatra a demokratákat.

Mitt Romney
Mitt Romney
Fotó: Joe Raedle

A demokrata stratégák is számolnak ezzel a lehetőséggel, többségük a november 6-i elnökválasztáson veszélyesebbnek érzi Obamára Romney-t, mint a túlságosan a konzervatív bázist megszólító, és a gazdasági helyzet helyett az elmúlt napokban megosztó kérdésekre koncentráló Santorumot. Ugyan volt olyan demokrata stratéga, aki nyíltan támogatta a Romney ellen leadott protestszavazatokat Michiganben, ugyanakkor a helyi demokrata párt jelezte, aktívan nem kampányolnak az átszavazás mellett.

Michigan fontos, szimbolikus állam Romney-nak, ott született és nőtt is fel, apja az állam kormányzója volt. „Detroti gyerek vagyok" – hangoztatta kampányeseményeken. A három hete elért hármas siker után Santorum már több mint tíz százalékkal is vezetett Michiganben, de Romney hiába dolgozta le a hátrányát és jött ki jobban az előző szerdán rendezett elnökjelölti vitából, jelentős előnyt nem tudott szerezni. Romney megint tett több szerencsétlen kijelentést is, többek között arról beszélt, hogy még a feleségének is két Cadillacje van, emellett a mozgósítással is lehet problémája.

Rick Santorum
Rick Santorum
Fotó: Scott Olson

A 2008-as republikánus elnökjelölt és arizonai szenátor John McCain úgy vélte, hogy Arizona mellett Michigant is megnyeri Romney, és a volt massachusettsi kormányzó is győzelmi várakozásokról beszélt. Ugyanakkor hiába van esély ennek ellenkezőjére is, Santorum részben öngólt is lőtt a demokraták átszavazását buzdító taktikájával, hiszen így Romney adott esetben könnyű mentséget kapott arra az esetre is, ha szorosan bukná az előválasztást.

Santorum kampánycsapata sem bízik ugyanakkor feltétlenül a győzelemben, már próbálta csökkenteni a várakozásokat. „Nem számít, mi az eredmény, nyertünk. Ez Romney hazai pályája” – mondta John Brabender, a volt pennsylvaniai szenátor egyik tanácsadója. Azt is győzelemként értékelték, hogy Romney kampánycsapatának jelentős összegeket kellett a Michigant elárasztó pozitív, és még inkább negatív tévéhirdetésekre szánnia egy olyan államban, ahol néhány hónapja még sima győzelemmel számolhattak. Szerintük Romney-nak így ennyivel kevesebb ideje és forrása jut a szuperkedd államaira.

Santorum hangsúlyozta, hogy ő a konzervatív értékek valódi megjelenítője ebben a kampányban, ellentétben az esélyesnek beállított Romney-val. Azt is fontos eredménynek nevezték, hogy sikerült a volt massachusettsi kormányzó egyértelmű konzervatív kihívójaként előlépniük februárban, ami üzenet volt Newt Gingrichnek is.

000 Was6196317
Fotó: Stan Honda

A szintén inkább a konzervatív szavazókra utazó volt házelnök meglehetősen a háttérbe szorult az elmúlt egy hónapban, és nehéz úgy komolyan versenyben maradni, hogy a februárban szavazó államok közül Nevada óta egyikben sem volt esélye még csak a második hely megszerzésére sem, és nincs ez másként most Arizonában és Michiganben sem.

A libertárius Ron Paul kampányolt egy kicsit Michiganben, ugyanakkor alapvetően a március 3-án kaukuszt tartó Washington államra koncentrált, valamint a szuperkedden tartott kaukuszokon akar jól szerepelni. Emellett Paul aktivistái állítólag gőzerővel azon dolgoznak, hogy a kaukuszállamokban a lehető legtöbb delegáltat szerezzék végül a királycsinálónak is készülő jelöltjüknek.

000 140084707
Fotó: Joe Raedle

Órákon belül kiderül, hogy számít-e a demokraták szavazata Michiganben, és Romney vagy Santorum fordul majd helyzeti előnnyel a közelgő szuperkeddre. Az izgalmasnak ígérkező michigani és arizonai előválasztásokat éjszaka élőben közvetítjük, tartsanak velünk!