Utolsó vérig küzdenek a republikánusok

2012.03.07. 06:42

Így zajlik az előválasztás

Az este győztese, Mitt Romney hozta a legtöbb, tízből hat államot, és messze a legtöbb delegáltat is ő szerezte meg a szuperkedden, de így sem nyert eleget ahhoz, hogy eldöntse a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyt.

A mérsékeltebb Romney könnyedén hozta az északi államokat és Virginiát is, ahol legnagyobb ellenfelei nem is szerepeltek a szavazólapon. A republikánus előválasztási időszakot nyitó iowai kaukusz után ugyanakkor újból szuperszoros küzdelmet vívott egymással Romney és legnagyobb riválisa, Rick Santorum Ohióban. (A szuperkedd eseményeit a blog korábbi posztjaiban olvashatja vissza percről percre>>>)

Jelöltek és megnyert államok

Mitt Romney: Ohio, Massachusetts, Virginia, Vermont, Idaho, Alaszka

Rick Santorum: Tennessee, Oklahoma, Észak-Dakota

Newt Gingrich: Georgia

Végül a szuperkedd legfontosabb államát is a volt massachusettsi kormányzó nyerte meg, az pedig már korábban eldőlt, hogy Santorum több körzetben nem regisztrált potenciális delegáltakat, így pedig valójában még többet ér Romney győzelme.

Ohio azért különösen fontos, mert a november 6-i elnökválasztáson is hagyományos csatatér, ráadásul republikánus jelölt még nem lett elnök anélkül, hogy megnyerte volna az államot. Ohióban az elmúlt hetekben Rick Santorum már kétszámjegyű előnnyel is vezetett, de a számos párttisztviselő és kongresszusi képviselő támogatását is bebiztosító Romney felzárkózott. Romney nyerni tudott a kaukuszát utoljára letudó Alaszkában is, ezzel hat államban diadalmaskodott.

A konzervatív bázist megszólító Santorum azzal vígasztalódhat, hogy nagyon magabiztosan nyert az utolsó felmérésekben még szorosnak jósolt Tennessee államban. Az exit pollok szerint az utolsó pillanatban döntő választók többsége mellette döntött, összességében három győzelemmel zárta a szuperkeddet.

Egyetlen győzelmét is óriási sikerként élte meg a január óta háttérbe szorult Newt Gingrich volt házelnök, pedig csak a hazai pályájának számító Georgiát nyerte meg. Ezzel ugyanakkor eldőlt, hogy nem kell még búcsúznia a versenytől, és máris egy látványos feltámadás kezdetét vizionálta.

A szuperkedd eredménye térképen
A szuperkedd eredménye térképen

A négy versenyben maradt jelölt közül egyedül a libertárius Ron Paul maradt győzelem nélkül, de Virginiában Romney egyedüli ellenfeleként 40 százalékot sikerült elérnie, emellett második helyekkel is büszkélkedhetett. Ezzel felcsipegethetett delegáltakat, ami egy elhúzódó jelöltállításnál még jól jöhet neki.

A republikánus jelöltség elnyeréséhez 1144 delegáltra van szükség az augusztus 27-én rendezett jelöltállító gyűlésen, a szuperkedden ebből több mint négyszáz sorsa dőlt el. Ez egyben azt jelenti, hogy Romney még annak ellenére is számszerűleg messze van a jelöltségtől, hogy a delegáltak nagy részét ő nyerte meg a szuperkedden.

Ahogy pedig várni lehetett, mindegyik jelölt kommunikálhatott valamiféle győzelmet, ezzel tovább folytatódik a küzdelem. Szombaton Kansasban folytatódik a szavazás, egy héttel a szuperkedd után pedig Alabama és Mississippi jön. A márciusban szavazó konzervatív államok többsége nem Romney terepe, kérdés, hogy a szuperkedden szerzett lendülete ezekben mire lesz elég.

Romney-nak kedvez ugyanakkor, hogy Gingrich nem tervezi a visszalépését, így a szuperkedd után következő államokban megoszlik majd a konzervatívok szavazata a volt házelnök és Santorum között. A szuperkedd ezúttal ugyan nem bizonyult sorsdöntőnek, de a volt massachusettsi kormányzó már nagyon közel került ahhoz, hogy majd ő legyen Barack Obama republikánus kihívója novemberben.  • Hírek
  • Bankszámla