Lemondott Romney meleg szóvivője

2012.05.02. 10:38
12 hozzászólás

Hivatalosan egy napja sem volt a legesélyesebb republikánus elnökjelölt-jelöltnek, Mitt Romney-nak a szóvivője Richard Grenell, amikor kedden bejelentette, hogy lemond a pozíciójáról – írta meg a Washington Post politikai blogja.

A homoszexualitását nyíltan vállaló külügyi szóvivő személyes okokra hivatkozva lépett vissza, és közleményében megköszönte Romneynak, hogy „hitt benne". Romney kampánystábja szerint azonban csalódást okozott ez a lépés. Matt Rhoades kampánymenedzser elmondta: próbálták meggyőzni Grenellt, hogy maradjon, de hajthatatlan volt.

A külügyi szóvivőt felkérése után hamar több kritika is érte. Bryan Fischer az Amerikai Családi Egyesülettől (American Family Association, AFA) egy árpilis 20-i blogposztban úgy értékelte a nyíltan meleg szóvivő szerepét, mint egy hadüzenetet a hagyományos családmodell ellen. A konzervatív National Reviewban arról írtak publicisztikát, hogy Grenell melegházasságot támogató álláspontja tönkreteheti Romney kampányát.

Grenell korábban kénytelen volt nyolcszáz bejegyzést törölni a Twitteréről, és lekapcsolta a honlapját is. A Washington Post szerint Grenellt a Newt Gingrich elnökjelölt-jelöltre és Barack Obama elnök feleségére tett megjegyzései miatt vették célkeresztbe.

Obamát támogató LMBT csoportok szerint Grenellnek a homoszexualitása miatt kellett távoznia. „Látszik, hogy Romney kormányzatát az ilyen tipikus bigott, melegellenes szélsőségesek tarthatnák a markukban" – mondta Bill Burton, az egyik Obamát támogató Super PAC alapítója. A Log Cabin Republicans meleg republikánus csoport igazgatója szerint Grenellt a szélsőjobb és a szélsőbal is üldözte.