Obama-kampányfilm az új Batman?

2012.07.19. 20:01

Így zajlik az előválasztás

Elnökválasztási kampány ide vagy oda, Amerikát jelenleg Obama és Romney párharca helyett egészen más foglalkoztatja: a Sötét lovag: Felemelkedés című új Batman-film. Christopher Nolan Batman-trilógiájának lezáró darabja július 20-án kerül a mozikba, a kritikusok imádják, az elemzők milliárdos jegybevételt várnak tőle. Ebben a hangulatban dobta be Rush Limbaugh konzervatív rádiós műsorvezető a bombát: az egész film nem más, mint Obama kampánycsapatának, illetve az őt támogató hollywoodi köröknek a ravasz trükkje a választók Romney ellen fordítására.

Az elmélet a filmbeli főgonosz, Bane nevéből indul ki, aminek a kiejtése megegyezik Mitt Romney kockázati tőkebefektető cége, a Bain Capital kiejtésével. A Bain körül már a republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányban sok botrány volt, vetélytársai azzal vádolták Romneyt, hogy a cége csődközelben levő vállalkozásokat vásárol fel, majd ott ezrével szüntet meg munkahelyeket (a támadások egyébként megalapozatlanok, a Bain összességében sokkal több munkahelyet teremt az ilyen átszervezések során, mint amennyit felszámol). A téma a mostani kampányban is elő-előkerül, Limbaugh teóriája szerint a film tudat alatti üzenete pedig az, hogy Bane = Bain = gonosz.

„Egy csomó ember fogja látni a filmet, rengeteg agyhalott, a szórakoztatóipar és a popkultúra zombijai, és amikor a Bane nevet hallják, a Bainre fognak asszociálni. Aztán később, amikor a kampányban Obama és a demokraták Romney és a Bain kapcsolatáról beszélnek majd, ezeknek az embereknek beugrik a Batman-film, és azt mondják, ja, ismerem azt a Bain fickót" – mondta Limbaugh a rádióműsorában, hozzátéve, hogy lehet hogy nevetségesen hangzik, de Obama csapata ilyen stílusban játszik.

Na bumm, még egy vicces összeesküvés-elmélet, gondolná az ember, de ezúttal többről van szó. Limbaugh, aki láthatóan teljesen komolyan gondolja a Batman-elméletet, Amerika első számú rádiós műsorvezetője, beszélgetős műsora, az 590 rádióadó által sugárzott  The Rush Limbaugh Show 15 millió feletti heti hallgatóságával a legnépszerűbb rádiós talkshow ma Amerikában. Limbaugh a legnagyobb amerikai rádiós sztár, és egyben a legjobban fizetett emberek egyike a szórakoztatóiparban: 2008-ban több mint 400 millió dollárért hosszabbította meg a szerződését 2016-ig. A hollywoodi agymosók nagy Bane-Bain trükkjének teóriája tehát az egyik legfontosabb konzervatív véleményvezér szájából hangzott el, és jutott el rögtön milliókhoz.

Bane egyébként 19 éve, az 1993-as Vengeance of the Bane című epizódban mutatkozott be Batman ellenségeként a DC Comics képregényeiben, filmbeli központi szerepét pedig 2011. januárjában jelentették be (pontosabban ekkor az volt a friss hír, hogy Tom Hardy fogja játszani, vagyis a forgatókönyvben legalább 2010 óta szerepelt főgonoszként). Romney a republikánus elnökjelöltségért való indulását öt hónappal később, 2011. júniusában jelentette be, innen még jó pár hónap kellett hogy első számú esélyesnek kezdjen számítani, hivatalosan pedig csak idén májusban vált Obama kihívójává.

Bane eltöri Batman gerincét, és ezzel képregénylegendává válik a sorozat 497. részében (ebben a sztorivonalban, a Knightfallban később egy új szereplő veszi át Batman maszkját, és győzi le Bane-t).
Bane eltöri Batman gerincét, és ezzel képregénylegendává válik a sorozat 497. részében (ebben a sztorivonalban, a Knightfallban később egy új szereplő veszi át Batman maszkját, és győzi le Bane-t).

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét