Volt CIA-ügynökök támadták be Obamát

2012.08.16. 13:52

Nagyon úgy tűnik, hogy visszaköszön a 2004-es elnökválasztási kampány az idei küzdelemben: volt CIA-ügynökök, különleges egységek tagjai azzal vádolják a külpolitikát egyik erősségének tartó Barack Obama kormányzatát, hogy politikai előnyöket remélve folyamatosan információkat szivárogtatott ki az Oszama bin Laden meggyilkolásával végződő műveletről, és más titkos akciókról.

A Special Operations Opsec Education Fund nevű csoport egy 22 perces, „Dishonorable Disclosure” nevű videót tett közzé, amelyben azt állítják, hogy kiszivárogtatták a bin Laden elleni akció taktikáját, az akciót végrehajtó SEAL-csapatról, dróntámadásokról is információk kerültek ki, hollywoodi producerekkel osztottak meg részleteket. A megszólalók volt katonák és CIA-ügynökök, akik közül van, aki nem vállalta az arcát, de a legtöbben névvel nyilatkoznak.

Az ügyészség is vizsgálta a sajtóban megjelenő információkat, illetve, hogy ki juttatta ki azokat. A videóban ugyanakkor a leendő republikánus elnökjelölt, Mitt Romney és más republikánusok által megfogalmazott vádak is előkerülnek Obamával szemben.

Obama kampánycsapata éppen ezért azonnal a 2004-es elnökválasztáson George Bush-sal szemben a demokrata John Kerryt elintéző Swift Boat-ügyhöz hasonlította a mostani esetet. Akkor veteránok egy csoportja azt állította, hogy a vietnami veterán Kerry felnagyította háborús szerepét, hogy kitüntetéseket szerezzen és egyengesse politikai karrierjét. A demokrata jelölt magyarázkodásra kényszerült, az ügy pedig az egész kampányt alapjaiban határozta meg.

Obama egyik szóvivője, Ben LaBolt azt mondta a történtekről, hogy a republikánusok azért nyúlnak megint a Swift Boat taktikához, mert külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben Mitt Romney nem sok mindent tud felmutatni. A repbulikánus jelölt külföldi körútja a bakikról maradt leginkább emlékezetes.

Az Opsec-et képviselő Chad Kolton visszautasította a párhuzamot a Swift Boattal. A video Obama-ellenes hangulatáról Kolton azt mondta, hogy abban valóban sok kritika van Obama kormányzata felé, „ugyanakkor ez a mostani vezetés”. Állítása szerint az Opsecnek sokkal komolyabb célja van: a kiszivárogtatások és a CIA átpolitizáltsága ellen szólalnak fel. Kolton a nemzeti hírszerzés igazgatójának szóvivője volt George W. Bush alatt, Scott Taylor, a csoport elnöke sikertelenül indult republikánus képviselőjelöltként Virginiában 2010-ben, többen pedig a Tea Partyhoz köthetőek.

Ennek ellenére pártokon felülinek tartják a szervezetüket, és szerintük az egész ügy többről szól, mint puszta politikáról. A New York Times azonban felhívja rá a figyelmet, hogy a videóból hiányzik például az a rész, amikor az elnök a bin Laden elleni akció ismertetésekor katonák és terrorelhárítók megelőző tíz évben tanúsított munkáját dicsérte.

A CNN-nek adott interjújában előző hónapban a bin Laden elleni akciót is felügyelő William H. McRaven admirális azt mondta, hogy az elnök és nemzetbiztonsági csapata nagyszerűen kezelte az egészet. McRaven egyben Obama fontos szerepét is hangsúlyozta.

Egyelőre kérdés, hogy mennyire nyomja rá az elnökválasztási kampányra a bélyegét az Opsec megjelenése. Ugyanakkor az is jelzi, hogy a kezdeményezést komolyan kell venni, hogy a csoport közel egymillió dollárt gyűjtött június óta, és tévéhirdetésekkel készül a billegő államokban. Kolton azt ígérte, hogy a választás után is folytatni akarják a munkát.