Mitt Romney hivatalosan is elnökjelölt

2012.08.29. 00:10
9 hozzászólás

Még csak az N betűig jutottak el az államonkénti szavazásban, amikor New Jersey ötven szavazatával Mitt Romney túllépett a bűvös számon, és már az első szavazási körben megszerezte a jelöltséghez szükséges abszolút többséget.

A Republikánus Pártnak végül sikerült nagyobb botrányok nélkül megúszniuk az elnökjelölést. Bár egy mikrobotrány már a szavazás előtt is volt - a küldöttekről döntő bizottság a többségében Ron Pault támogató maine-i delegáció helyett egy többségében Romney-t támogató alternatív küldöttséget jogosított fel a szavazásra - a roll call, vagyis az ábécésorrendben történő államonkénti szavazás végül nagyobb izgalmak nélkül zajlott.

Romney-nak ugyan nem sikerült az, amit négy éve Barack Obama stábja kiharcolt a demokrata jelölőgyűlésen. Obamát akkor Hillary Clinton erős szereplése ellenére, a későbbi külügyminiszter javaslatára közfelkiáltással választották meg. Most 26 állam, az államok több mint fele megosztotta szavazatait a jelöltek között, Ron Paul három államban is megszerezte a küldöttek többségének támogatását, összesen pedig 24 államból kapott szavazatokat. Pár küldött hat államból Rick Santorumra is szavazott.

De Romney végül 2061 szavazatot kapott, többet, mint ahány delegáltja elvileg volt.

A kongresszus nyitónapjára tett szavazással a legfontosabb kérdést el is döntötték. A hátralevő napokon a republikánus pártprogramról döntenek. Kedden Ann Romney, a jelölt neje igyekszik majd bemutatni Amerikának az embert. Szerdán az alelnökjelölt, Paul Ryan lesz a főszónok, az ő feladata Obama gazdasági teljesítményének porba alázása lesz. Csütörtökön, a kongresszus zárónapján pedig maga a jelölt, Mitt Romney tarthatja meg első, hivatalos elnökjelölti szónoklatát. Mivel Romney a közmegegyezés szerint nem nagy szónok, így a közmegegyezés szerint már az is jó teljesítménynek számítana, ha megúszná nagyobb hibák nélkül. A nem túl nagy várakozások mindenesetre neki kedveznek, ha kicsit is önirónikus beszédet mond, sokat javíthat megítélésén.

Hogy kicsoda Romney, arról bővebben itt olvashat.