Mit nézünk ma?

2012.09.05. 16:03
4 hozzászólás

Nem telhet el nap Vashti McKenzie püspökasszony nélkül a demokraták jelölőgyűlésén, a keddi nap egyik korai felszólalója ma az ülést megnyitó imádságot mondhatja el. A keddi cukibomba után, amikor egy helyi általános iskola harmadikosai mondhatták el a hűségesküt, most nincs külön kiemelve a programban, hogy kit ért a megtiszteltetés. Azt viszont tudjuk, hogy a himnuszt ki énekli: Branford Marsalis. Marsalis leginkább jazzszaxofonosként ismert, de klasszikus zenekarokkal is fellép, és szólístaként is. A legnagyobbak közül játszott Herbie Hancockkal, Miles Davisszel és Dizzy Gillespie-vel is. A populárisabb műfajok sztárjai közül együttműködött Stinggel és Phil Collinsszal, illetve a Dave Matthews Banddel.

A program korai szakaszában jellemzően kaliforniai demokraták szólalnak fel, ami szimpla időpazarlásnak tűnik, tekintve, hogy Kalifornia megszerzésére politikusként az állam kormányzójaként híressé vált Ronald Reagan óta republikánusnak sosem volt esélye. A kaliforniai különítmény mellett felszólal a bostoni polgármester - Romney Massachusetts kormányzója volt -, illetve az egyik csatatérállam, Colorado egyik képviselője is.

A következő óra szintén nem az elektori térképról szól, a kaliforniaiak után a szintén stabilan demokrata New York képviselői következnek, plusz egy szakszervezeti bizalmi. A téma pedig a kisvállalkozás és az energetika lesz.

A harmadik órában viszont már megindul a harc, az oktatás blokk után következő két felszólaló a gyűlésnek is otthont adó Észak-Karolinából érkezik. Észak-Karolina 2008 előtt minden emberi számítás szerint republikánus fellegvár volt, ám Obama meg tudta szerezni. Ha ezt idén is megismétli, Romney-nak már-már matematikai esélye se marad a győzelemre - a republikánus jelölt esélyeit vizsgáló cikkünkben ezzel a lehetőséggel emiatt nem is számoltunk. Ha Észak-Karolina Obamára szavaz, Romney elbukott, ez ilyen egyszerű.

Az amerikai főműsoridőhöz közeledve a nők reprodukciós jogai - magyarán az abortusz - lesz a téma, ami még pár éve is bátor vállalásnak tűnt volna, de most már annyira egyértelműen többségben vannak azok, akik nem tiltanák az abortuszt, hogy kockázat nélkül lehet vele kampányolni a nők szavazataiért.

A fő műsorszám előtti órában tovább polarizálhatják a nézőket, legalábbis ebben a szekcióban szólal fel Kamala Harris kaliforniai igazságügy-miniszter, aki az első nap nagyon harcias volt. A főműsoridő első órájának témái a kisvállalkozások, a bevándorlás és az autóipar, amiből a középső tuti telitalálat, és az amerikai autóipari munkahelyeket dollármilliárdokkal megmentő elnök az utolsón se bukhat nagyot.

És mert az elnök pártjában nem kérdés, hogy kit indítanak a választáson, a demokraták megtehették, hogy a csupán szimbolikus szavazás legyen a nap utolsó porgrampontja. Mivel szinte biztosan közfelkiáltással döntenek, így nem kell arra számítani, hogy hajnalig szavazgatnak hangosan vitatkozva. A ceremóniát pedig az Egyesült Államok 42. elnöke, Bill Clinton beszéde vezeti majd fel.