A demokraták beleléptek a közel-keleti problémába

2012.09.06. 00:20
10 hozzászólás

A republikánus konvencióra emlékeztető pillanatok játszódtak le szerdán a demokraták gyűlésének elején. Ami csak azért meglepő, mert míg a republikánusoknál tapintható volt a megosztottság a Romney-t támogató többség és a Ron Pault támogató kisebbség között, a demokratáknak eddig sikerült fenntartani az osztatlan egység látszatát.

Eddig.

Szerdán ugyanis váratlanul újra kellett nyitni a tegnap ellenszavazat nélkül, közfelkiáltással elfogadott pártprogram vitáját. Történt ugyanis, hogy a pártprogramból most először kimaradt az utalás arra, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa és az is marad. Ez a mondat amúgy kötelező eleme volt ezidáig mind a demokraták, mind a republikánusok programjának.

A pártprogram elfoglalása után a republikánus zsidószervezetek azonnal támadásba is lendültek – a zsidók jellemzően a demokratákat támogatják, és szavazataik döntőek lehetnek például Floridában, Florida 29 elektora pedig akár a választást is eldöntheti. A Republikánus Zsidó Koalíció például máris egész oldalas hirdetést vásárolt a Charlotte Observer csütörtöki számában, támadva a pártprogramot.

Nem meglepő tehát, hogy a demokrata vezetés rögtön lépett, és szerdán, a ceremoniális kezdés után rögtön újranyitották a programvitát, és szavazásra bocsátották a már idézett mondatott. Ekkor fordult bohózatba a történet, ugyanis a közfelkiáltásos szavazást háromszor is meg kellett ismételni, mert a javarészt üres teremben az elutasitó No-k kétszer is hangosabbnak bizonyultak a támogató Aye-oknál. A zsidó szavazatok pedig láthatóan többet érnek annál, hogy ezt megengedhették volna.