Hopp, már el is kezdődött a konvenció zárónapja

2012.09.06. 23:00 Módosítva: 2012.09.06. 23:56
3 hozzászólás

A demokraták, ki tudja miért, nem szeretik előre nyilvánosságra hozni a programjukat. Így például egy órája még semmit sem lehetett olvasni arról a jelölőgyűlés hivatalos honlapján, hogy mit nézhetünk ma - ezért is maradt el szokásos előzetesünk. Aztán, a szokásosnál fél órával korábban minden figyelmeztetés nélkül elkezdődött a gyűlés, amit az eredeti tervekkel szemben nem a 65 ezres, de akár 85 ezer néző befogadására is képes Bank of America stadionban tartanak, mert megijedtek attól az Észak-Karolinában ilyenkor korántsem szokatlan dologtól, hogy akár eshet is.

Most kutyafuttában csak a két legfontosabb eseményt emelnénk ki. Magyar idő szerint hajnali háromkor kezdődik az alelnökjelölt-választás folyamata. Joe Bidennél már nem játszák el azt, amit Barack Obama jelölésével tegnap este, az egyedüli jelöltet közfelkiáltással választhatják meg. Hajnali négykor, helyi idő szerint főműsoridőben pedig következhet Barack Obama beszéde.

Hogy ez miről szól majd, azt hétpecsétes titokként kezelik. Az elemzők szerint Obama ugyan a kampányösvényen szívesen támadta eddig Romney-t, de ezt, főműsoridőben, a teljes amerikai közvélemény előtt hanyagolnia kéne. Ebben van logika, a negatív kampányt az a jelölt engedheti meg magának, akinek a megítélése pozitív, Obamáé pedig, ha hajszálnyival is, de inkább negatív. (A szerző elnézést kér, ostoba módon összekeverte az Obama munkájának és személyiségének megítélését mérő adatokat. A negatív kampány szempontjából az utóbbi számít, és az, ha hajszálnyival is, de pozitív.)  Ráadásul az előző napok szónokai már eleget ütötték Romney-t, Bill Clinton például alig húsz órája hosszú perceket töltött Romney és alelnökjelöltje vélt és valós hazugságainak kritikájával.

Obamának az elemzők szerint két lehetősége van. Vagy nagyívű jövőképet vázol fel, mint négy éve ilyenkor, első jelölésekor Denverben - egy stadionban, 85 ezer őrjöngő rajongó előtt. Vagy egy önkritikus, hibákat is elismerő, és a jövőbeni együttműködést hangoztató beszédet kéne mondania. Ugyanakkor a konvenció eddigi témái alapján az sem kizárt, hogy inkább egy megosztó, a társadalmi nézetkülönbségeket hangoztató beszédet kapunk. Végül is, az elmúlt két nap szinte kizárólag az abortuszról, a bevándorlásról és a középosztályról szólt.

UPDATE: A teremben a kivetítőn hatalmas "Americans coming together", vagyis "Amerikaiak, ha összejönnek" felirat látható, ami arra utal, hogy a fent vázolt forgatókönyvek közül a második valósulhat meg.

Itt olvashatják, hogy egyik kedvenc választási blogunk, a New York Times The Caucusa mit ír erről.