Ismerkedjen meg az elnök embereivel!

2012.11.01. 00:54
10 hozzászólás

Javában zajlik az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban, ahol szinte minden figyelem Barack Obama demokrata elnökre és republikánus kihívójára, Mitt Romney-ra irányul. Kevés szó esik azonban Obama és Romney választási stábjáról és legfőbb tanácsadóikról. Annak ellenére is, hogy legalább annyira az ő teljesítményükön múlik a választás kimenetele, mint a jelöltekén.

Nem egyszerű feladat megpályázni az Egyesült Államok elnöki tisztségét. A szavazók és a pénzügyi támogatók megnyerése mellett legalább olyan fontos, hogy milyen csapat áll egy jelölt mögött. Egy olyan stáb felépítése, mint amilyen a Martin Sheen alakította Josiah Bartlett kitalált demokrata párti elnök alatt szolgált Az elnök emberei sorozatban, évekbe telik. Ezzel Romney és Obama is tisztában van, kampánystábjuk kemény magját kipróbált veteránok adják, akik már számtalan alkalommal bizonyítottak, és gyakran dolgoztak már a jelölteknek.

Barack Obama kampányát Jim Messina vezeti, aki két évig volt a kabinetfőnök-helyettes a Fehér Házban 2009 és 2011 között. Az irodája csak pár lépésre volt az elnökétől, és az általános problémamegoldó szerepében dolgozott. Szürke eminenciás volt, akiről kevesen hallottak, és akit szinten sose láttak a televízióban. Obama elnök csak 2011 áprilisában jelentette be, hogy újra indulni fog az elnöki posztért, de Messina akkor már javában gyűjtötte a pénzt a demokratáknak.

Obama kampányának főhadiszállását rendhagyó módon nem a fővárosba, Washingtonba tették, hanem Chicagóba. Messina azt nyilatkozta a döntésről, hogy az nem csak szimbolikus gesztus a szavazók fele, hanem mutatja, hogy ők kizárólag a választásra akarnak koncentrálni, és a Fehér Házra hagyják a kormányzást. Messina korábban Max Baucus szenátor kabinetfőnöke volt, ezt az állást hagyta ott 2007-ben, hogy csatlakozzon Obama első elnöki választási csapatához.

Messina egyik helyettese Stephanie Cutter, aki főnökével ellentétben folyamatosan keresi a média figyelmét. Cutter a kampány kommunikációs felelőse, amihez jól illik, hogy vezető szóvivő volt John Kerry 2004-es elnökjelölti kampányában. Cutter egyértelműen Obama bizalmasa, 2008-ban Michelle Obamának dolgozott, 2009-től a Fehér Házban volt Timothy Geithner pénzügyminiszter tanácsadója, majd az elnök főtanácsadójának, David Plouffe-nak a helyettese lett. Cutter 2011 végén lett a választási csapat tagja.

Cutter gyakran szerepel televíziós vitaműsorokban, ami nagy ismertséget szerzett neki, de egyben megosztó személyiséggé is vált. Alapjában véve olyan dolgokat mondhat, amit Obama, vagy alelnöke, Joe Biden nem engedhet meg magának. Cutter azonban képes vigyázni magára, jól felkészült, és ismeri Washington működését. Olyan politikusok mellett szerzett tapasztalatot, mint Bill Clinton elnök, Harry Reid és Edward M. Kennedy szenátorok.

Sajtótitkár, szóvivő, tanácsadó

Szintén a kommunikációs frontot erősíti Robert Gibbs és Ben LaBolt. Gibbs volt a Fehér Ház sajtótitkára, míg le nem mondott 2011-ben, hogy teljes erejével Obama újraválasztására tudjon koncentrálni. Gibbs 2004 áprilisa óta dolgozik Obama mellett, akkor állt be hozzá, amikor ő még szenátori posztért indult, és még szóba sem került az elnöki pozíció. Gibbs tanácsadói szerepet tölt be a kampányban.

Ben LaBolt a 2012-es kampány sajtótitkára, de már részt vett a 2008-as kampány előválasztási szakaszában is szóvivőként, Ohio államban. LaBolt Obamának dolgozott annak szenátori évei alatt is. Obama elnökségének elején az elnöki sajtótitkár segédje lett, de ennél nem jutott magasabbra. Mielőtt visszatért Obamához 2011 első felében, a chicagói polgármesteri székért pályázó Rahm Emanuel stábjának volt tagja.

Kulcsfigura még Obama kampányában David Axelrod, aki 8 évig volt a Chicago Tribune újságírója, mielőtt politikai tanácsadásba kezdett. Axelrod 1984-ben csatlakozott Paul Simon szenátor kampányához kommunikációs igazgatóként. Azóta több mint 150 kampányban vett részt, és ő volt Obama legfőbb stratégiai tanácsadója a 2008-as választások alatt. Axelrod-nak tulajdonítják az átlagemberekre és az internetes mozgósításra koncentráló választási stratégia kialakítását.

Obama győzelme után Axelrod napi szinten vett részt a fehér házi munkában, sokak szerint az ő szava számított a legtöbbet az elnöknek. Rendszeresen átnézte az elnök beszédeit, folyamatosan irányította a kormányzati kommunikációt Robert Gibbs sajtótitkárral együtt. 2011 januárjáig elnöki főtanácsadó volt, majd saját maga kérte „elbocsátását”, hogy kis pihenő után visszatérhessen a 2012-es Obama kampány főstratégájaként.

Házon belül

Axelrod-ot a Fehér Háznál egy ismerős arc váltotta elnöki főtanácsadóként. David Plouffe vette át a helyét, Obama 2008-as kampányának vezetője. Az elnök 2008-as győzelmi beszédében úgy nevezte Plouffe-t, mint „a névtelen hős, aki a legjobb politikai kampányt építette fel az Amerikai Egyesült Államok történetében”. Kampányigazgatóként Plouffe dolgozta ki azt az általános stratégiát, és építette fel azt a stábot, ami megnyerte Obamának a választást.

2008 után Plouffe külső tanácsadóként segített az elnöknek, könyvet írt, és beszédeket mondott. Utóbbiért támadták is a republikánusok, mert olyan külföldi cégek rendezvényén is felszólalt, akik Iránnal üzleteltek. Elnöki főtanácsadóként a mostani kampányban kisebb szerepe volt. 2011 januárja óta a Fehér Ház kommunikációját és a kampánystábbal való együttműködést szervezte.

Plouffe munkáját leginkább a Fehér Ház mostani kabinetfőnöke Jacob „Jack” Lew segíti. Lew-nak inkább a pénzügyek terén van nagy tapasztalata és nem a választásokban. Költségvetési igazgató volt Bill Clinton idején és 2010-től Obama alatt is. Lew csak idén januárban lett kabinetfőnök, elődje William Daley lemondása után. Lew a költségvetési hiány (sikertelen) rendezésére, illetve az egészségbiztosítási reform végigvivésére fordította energiáit. Természetesen a Fehér Házban is rendet tartott, hogy ne pattanjanak ki a kampányt aláásó botrányok.

Kitartás és elszántság

Obamához hasonlóan Romney se bízta a véletlenre a kampánystábja kialakítását. A legtöbb vezető pozíciót olyanok töltik be, akik már Romney-nak dolgoztak 2008-ban is. Romney akkor is elnöknek készült, de nem ő lett a republikánusok jelöltje, hanem a választásokat később elbukó John McCain. A stáb azonban nagyrészt együtt maradt, és rögtön elkezdtek készülni 2012-re.

Romney mostani kampányfőnöke Matt Rhoades. Rhoades kommunikációs igazgató volt 2008-ban, de feljebb lépett a szamárlétrán. Az áprilisban még 100 fős csapatot a választások idejére több mint négyszeresére növelte. Rhoades mindenre odafigyel, munkatársai szerint a részletek megszállottja. A 2000-es választások alatt a republikánus pártvezetés politikai tanácsadója volt, 2004-ben az opo-research, vagyis az ellenfél hibáit felmérő csapat munkáját koordinálta George W. Bush elnök kampányában. A hírek szerint ez most is az ő feladata.

Rhoades nagy megbecsülésnek örvend a republikánusok között. Ken Mehlman Bush elnök korábbi kampányigazgatója szerint „nagyon tehetséges, és nem érdekli az elismerés”. Bár Rhoades is próbálja kerülni a reflektorfényt, az mégis elterjedt róla, hogy szoros kapcsolatban van Matt Drudge szerkesztővel, akinek híroldalát, a Drudge Reportot már többször használta arra, hogy elősegítse munkaadóinak győzelmét.

Romney kampánystábjának belső köréhez tartozik még három főtanácsadó, mind Bostonból. (Romney már bejelentette, hogy a választás napján Bostonban fogja bevárni az eredményeket.) Beth Myers kabinetfőnök volt Romney kormányzósága idején, 2008-ban pedig kampányigazgató. Idén fontos szerepe volt Paul Ryan alelnökjelölt kiválasztásában. Myers már a nyolcvanas évek óta foglalkozik választási tanácsadással.

Myers-szal közösen alapított tanácsadó céget Shawmut Group néven 2008-ban  Peter Flaherty. Flaherty Myers helyettese volt Massachusettsben. Flaherty először ügyész volt, majd alelnök lett egy filmstúdiónál. 2003-ban kezdett el dolgozni Romney-nak, a 2008-as kampány után a Shawmut Group mellett kampánypénzeket gyűjtött neki. 2012-ben lett ő is főtanácsadó, az a feladta, hogy Romney-t eladhatóvá tegye a konzervatívabb és vallásosabb republikánus szavazók között.

A harmadik bostoni választási guru Eric Fehrnstrom. Fehrnstrom az Romeny-nak, ami David Axelrod Obamának. Fehrnstrom 2002 óta van Romney mellett, és azóta folyamatosan tanácsokkal látja el, illetve védelmére kel az újságírók előtt. Volt kommunikációs igazgató, sajtótitkár, kampányfőnök, és most ő is főtanácsadó több témában. Ritkán követ el hibákat, az egyetlen dolog, amit felrónak neki, hogy túl keményen bánik a sajtóval, mások szerint viszont éppen ez az erőssége.

Barátoknak is jut hely

A főtanácsadók munkáját segíti Romney két vezető stratégája Stuart Stevens és Russ Schriefer. Stevens és Schriefer közösen alapítottak tanácsadó céget, és együtt dolgoztak Bush mindkét elnöki kampányában a kommunikációs csapatnál. 2008-ban rövid ideig John McCain kampányában segédkeztek, majd mindketten átnyergeltek Mitt Romney-hoz. Romney ragaszkodott hozzá, hogy zárják be tanácsadó cégük washingtoni irodáját, és költöztessék át azt Bostonba az ő választási irodájába, amit meg is tettek.

Stevens és Schriefer most is a médiakapcsolatokért és Romney politikai üzenetének megfogalmazásáért felelős. Az ő ötletük volt, hogy Romney koncentráljon a gazdasági kérdésekre a kampány során, mivel ezzel tudja a legjobban megszorongatni Obamát. A két stratéga jól kiegészíti egymást, Schriefer nyugodt és megfontolt, míg Stevens heves és lobbanékony. A Politico szerint azonban Stevens viselkedése okozott már problémákat a republikánus kampánynak. Többen is őt kritizálták, hogy nem sikerült jól a republikánus konvenció Tampában, és, hogy egyszerre akar stratéga, reklámtervező és beszédíró lenni. Romney azonban bízik benne, így biztos a helye a csapatban.

A hivatásos választási szakemberek mellett ott van még Bob White. White végzettségét tekintve közgazdász, és elvileg Romney kampányának elnöke. A gyakorlati feladatokból keveset végez, az ő „munkája”, hogy Romney legjobb barátja legyen. White és Romney még a nyolcvanas évekből ismerik egymást, együtt alapították a kampányban sokszor emlegetett Bain Capital befektetési céget.

White segítette Romney-t a kilencvenes években, mikor szenátor akart lenni, ott volt Salt Lake Cityben a téli olimpiai játékok megszervezésénél, és 2008-ban is Romney mellett állt. Romney kritikusai szerint ő az, aki ismeri a jelölt igazi arcát. Másról ezt szerintük nem lehet elmondani, mert Romney mindig változtatja mondandóját, aszerint, hogy mit diktálnak az érdekei.

Amatőrök kíméljenek

Az itt felsoroltakon kívül még természetesen rengetegen segítenek Obamának és Romney-nak. Külön szakértői vannak mindkét jelöltnek a külpolitikától kezdve, az adóügyeken át, az oktatásig és egészségügyig. Adott esetben őket is bevonják, amikor azt készítik elő, hogy mit nyilatkozzon a jelölt egy sajtótájékoztatón, vagy mi szerepeljen egy közleményben.

Elnökjelölt nem indulhat alelnökjelölt nélkül sem. Joe Biden és Paul Ryan is külön stábbal rendelkezik, ami tovább duzzasztja a kampányon dolgozók számát. Romney-nak és Obamának is van családja, és néha ők is megjelennek a nagypolitika színpadán, mint ahogy tette Michelle Obama és Ann Romney a két párt konvencióján.

Különleges alkalmakkor még különleges segítőkre is szükség van. Az elnökjelölti viták előtt egyik csapat se fogta vissza magát. Obama John Kerry-vel, a külügyi bizottság vezetőjével és volt elnökjelölttel, Romney Rob Portmannal, Ohio állam szenátorával gyakorolt. Bár Az elnök emberei tényleg nem mindenben fedi a valóságot, annyit jól mutattak a sorozat készítői, hogy ilyen szinten már csak a profik foglalkoznak a politikával.