Tíz dolog, ami fontosabb az elnökválasztásnál

2012.11.02. 19:29

Az amerikai választási rendszer sokat bírált jellegzetessége, hogy bármilyen kis különbséggel nyeri egy jelölt valamelyik államban a szavazást, az adott állam összes szavazatát viszi a végső elszámolásba. Ebből adódik, hogy hat-hét billegő államban dől el gyakorlatilag minden, a hagyományosan demokrata vagy republikánus elkötelezettségű helyeken pedig szinte mindegy, elmegy-e az ember szavazni, úgyis az nyer, aki mindig szokott, az arány pedig nem érdekes.

Az elnökválasztást azonban Amerikában összekötik rengeteg kisebb-nagyobb helyi választással, illetve népszavazással (Kaliforniában például összesen 20 kérdésre kell válaszolni a szavazólapon), és ezek esetenként sokkal fontosabbak a helyiek számára, mint az elnökválasztás, amit úgyis a floridaiak meg az ohióak döntenek majd el. A jelenség legjobban a reklámokon látszik: a nyugati parton például alig-alig mennek a tévékben Obama és Romney hirdetései; felesleges erre költeni a jelölteknek, úgyis Obama viszi ezeket az államokat. Rengeteg viszont az oktatás támogatására bevezetendő helyi különadó népszavazásával kapcsolatos reklám. A BBC szedte össze az elnökválasztás mellé csapott legfontosabb népszavazási kérdéseket, ezekből válogatunk.

Marihuána

A marihuána használata orvosi célokra jelenleg 17 amerikai államban, plusz a jogi szempontból külön államnak minősülő fővárosban, Washington DC-ben engedélyezett. Három állam, Oregon, Washington, és Colorado most arról szavaz, hogy megengedje-e a törvény a marihuána rekreációs használatát, magyarán lehessen-e legálisan füves cigarettát venni. A tervezet szerint a marihuána az alkohollal és a dohánnyal kerülne egy elbírálás alá, vagyis 21 év felettieknek lehetne csak eladni, komoly ellenőrzés alatt állna a gyártás és a kereskedelem, és persze meg is lenne adóztatva az egész, amiből sok millió dolláros bevételt várnak az államok. Az előzetes kutatások szerint Washingtonban és Coloradóban az engedélyezés felé húz a közvélemény.

Melegházasság

Négy államban, Maine-ben, Marylandben, Minnesotában és Washingtonban kerül elő a téma a szavazólapokon, Maine a legérdekesebb, ahol az amerikai történelemben először teszik fel a kérdést a választóknak, hogy engedélyezzék-e az azonos neműek házasságát. Az összes eddigi amerikai népszavazás ezzel kapcsolatban a betiltásról szólt. Az elmúlt években 31 állam tiltotta be, és 9 engedélyezte a melegek közti házasságot, a közvélemény-kutatások szerint országosan a támogatók vannak nagyon enyhe fölényben az ellenzőkkel szemben.

GMO élelmiszerek

A kaliforniaiak arról fognak szavazni, hogy az élelmiszergyártó cégeket kötelezzék-e arra, hogy a termékeik csomagolásán feltüntessék, ha azok genetikailag módosított alapanyagokat tartalmaznak. Eddig 18 alkalommal indult hasonló célú kezdeményezés Amerikában, és egytől egyig elbuktak, most azonban egymillió aláírás gyűlt össze a népszavazás elindítására, és bár az agrárcégek óriási médiakampányt folytatnak ellene, az előzetes eredmények szerint tizenkilencedjére sikerülhet a dolog. Az ellenzői szerint a címkézés félrevezetné a vásárlókat és áremelkedéshez vezetne, a támogatók szerint a fogyasztóknak joguk van megtudni, mit esznek, és a világ 50 országában, ahol eddig ilyen szabályozást vezettek be, az összességében pozitív eredményekkel járt.

Halálbüntetés

Szintén Kaliforniában döntenek a szavazók a halálbüntetés eltörléséről. A legnépesebb amerikai államban jelenleg 725 elítélt van a halálsoron. A terv szerint ők a kivégzés helyett a kegyelem lehetősége nélküli életfogytiglani börtönt kapnának, ahol munkára köteleznék őket, a fizetésük egy részét pedig az áldozataik hozzátartozói kapnák. Számítások szerint a halálbüntetés eltörlésével évi 130 millió dollárt spórolna az állam.

Abortusz

A hetvenes évek óta 37 népszavazás volt az USA-ban az abortusszal kapcsolatban, most két államban kerül elő a kérdés a szavazólapokon. Floridában megszüntetnék az állami támogatást a terhességmegszakítás költségeire (kivéve nemi erőszak és vérfertőzés esetén, illetve ha az anya élete kerül veszélybe), ami egyben azt is jelentené, hogy az állami alkalmazottak nem használhatnák az egészségbiztosításukat ilyen műtétek fedezésére. Montana államban az a kérdés, hogy 16 éves kor alatti lányok terhességmegszakításakor kötelező legyen-e a szülők értesítése a műtétről. A támogatók szerint fiatalkorúak abortuszáról joga van tudni a szülőnek, az ellenzők azt mondják, egy ilyen törvény sokat rontana a családon belüli erőszak áldozatainak helyzetén.

Fluor a vízben

Kansas állam legnagyobb városa, Wichita lakossága arról dönt, adagoljanak-e fluort a város ivóvizébe egészségügyi megfontolásból (azokban a városokban, ahol ilyesmit használnak, jelentősen visszaszorult a fogszuvasodás a felmérések szerint). A kérdés heves indulatokat vált ki a 400 ezres városban, az ellenzők azt mondják, ez kényszergyógykezelésnek számít, és csak a vegyipari lobbi érdekeit szolgálja.

Zöld energia

Michiganben a választók arról határozhatnak, hogy az állam előírja-e saját maga számára, hogy 2025-re az áramtermelés 25 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezze. Ha az igenek lesznek többségben, Michigan lesz az első amerikai állam, ami ilyesmit bevállal. A támogatók szerint egy ilyen döntés sokezer új munkahelyet teremtene és a zöld energia amerikai fellegvárává tenné az államot, az ellenzők azt mondják, az energiaárak drasztikus emelkedését hozná az ilyesfajta vállalás.

Eutanázia

Massachusetts államban a kegyes halál lehetősége szerepel a kérdések között. A szavazók arról döntenek, engedélyezzék-e az orvosoknak bizonyos körülmények között (halálos beteg legfeljebb fél évnyi kilátással az életre, tiszta tudattal) hogy a páciens kívánságára véget vessen a szenvedésének. Két nyugati parti államban, Oregonban és Washingtonban van erre lehetőség, a közvélemény-kutatások szerint ehhez fog most harmadikként csatlakozni Massachusetts.

Kaszinók

A szerencsejátékot Amerikában nagyon szigorú törvények szabályozzák, ezek vezettek Las Vegas, Reno, és Atlantic City kaszinóvárosainak virágzásához. Oregon most szabaddá tenné a kaszinók üzemeltetését az államban (jelenleg csak indián rezervátumokban engedélyezett ez), Maryland pedig a pókertermeket legalizálná, azzal a feltétellel, hogy a belőlük befolyó adóbevételt az államnak az oktatásba kell visszaforgatnia.

Híd Kanadába

Detroitban az év botránya alakult ki az amerikai-kanadai határ egyik legforgalmasabb útján építendő új híd kapcsán. Az építkezést a kanadai kormány és Michigan állam kormányzója is támogatja, komoly ellenlábasa akadt viszont a Manuel Maroun milliárdos vezette koalícióban, ami hatalmas médiakampányban igyekszik meggyőzni a várost arról, hogy felesleges az új, drága híd megépítése, a régi (amit véletlenül éppen Maroun cége épített és üzemeltet) tökéletesen ellátja a feladatát. Ha a népszavazásnak sikerül leállítani a projektet, az egyben azt is jelentené, hogy a jövőben az állam össze nemzetközi, vagyis Kanadába tartó új hídjának építése előtt népszavazást kell majd tartani.