Obama már megnyerte

2012.11.07. 10:05
Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kemény belső harcok jöhetnek a republikánusok között a választási vereség után - írja a New York Times. A jelen állás szerint az utóbbi hat választásból ötödször kapnak kevesebbet országos összesítésben, így kemény önvizsgálat várhat a pártra. A vita arról szólhat, továbbra is ragaszkodjanak-e a központi kormányzat-ellenes üzenetekhez, amelyek hozzájárultak a 2010-es képviselőházi győzelmekhez, vagy kénytelen-kelletlen alkalmazkodjanak a demográfiai folyamatokhoz.  A párt nem adhatja fel többé a  latinók, feketék, fiatalok és diplomás nők szavazatait, mondta a lapnak Mike Muprhy, republikánus tanácsadó. "A mostani helyzetben a demokraták egy csomó szavazatot ingyen kapnak meg." A túlzott fordulat esélyét ugyanakkor csökkenti, hogy a párt jobbszárnya továbbra is meghatározóbb.

  • a választás napján, méghozzá kabalából. A meccsről, amin egykori sztárok is játszottak, és amit az elnök csapata nyert meg, itt olvashat (magyarul) fantasztikus sportszakmai részleteklet.

  • Bolondos Facebook-oldallal reagált egy vélhetően republikánus szavazó a választás végkimenetelére. Külön oldalt hozott létre "Nem fogok az U.S.A.-ban élni Obama diktátor alatt" (I Will Not Live In The U.S.A. Under Dictator Obama) néven. Az indoklásban kifejti, Barack Obama elcsalta a választásokat, és az oldal alapítója nem fog egy marxista diktátort támogatni, inkább "egy Szabad Országba költözök, mert Amerikai Halott". Az illusztráció tapétaegyszerűségű: Obama fotóit kommunista jelképek elé montírozták. Egyelőre 277-en kedvelik az oldalt, úgyhogy a határrendészetnek fel kell készülni az amerikai menekülthullámra.

  • Igaz majdnem két órával maradtak le a Váltópárttól, de így is megelőzték a mezőny össze többi tagját. Az LMP közleménye nem is az "öko" szócska képtelenül sűrű használata miatt érdekes, hanem azért, mert a friss erő álfiatal csillaga, Jávor Benedek verbálisan máris elérte az MSZMP propagandaosztályának színvonalát. Nem a levegőbe gyalázkodunk, íme az objektív bizonyíték, egy csonkítatlan Lendvai Ildikó- Jávor Benedek-mondat:

    Őszintén kívánjuk, hogy olyan válaszokat találjon az új, bizonytalansággal terhelt korszak kihívásaira, amelyek elősegítik a nemzetek közötti békés együttműködést.

  • Ha jobban megnézzük, kinek imponál egy hülye amerikai, aki simán összekeverné Kemendollárt Pornóapátival? És ráadásul akkora kommunista, mint Pozsgay Imre. Elnézést, mármint Pol Pot.

    Orbán miniszterelnök - nagyon helyesen! - nem állt be a Barack Obamát köszöntgető fejbólintójánosok sorába, annak ellenére, hogy ma reggel levélben köszöntött egy politikust. Csakhogy az az egykori német kancellár volt, akit Orbán állítólag Hoffman Rózsa államtitkár különmegbízottjának kért fel. Kohl fogja megtervezni a némettanárt minden magyar iskolába!-hadműveletet.

  • Kamarás Iván egymás után másodszor lett az internetes vásárlás nagykövete. Ezt csinálja utána bármelyik amerikai kommunista!

  • Folyamatosan frissülő percről percre cikkben gereblyézi össze a CNN, a világ mely vezetője üdvözli épp a győztest. A legfrissebb Abdullah Gül és Recep Tayyip Erdogan török állam- és kormányfő közös jókívánsága. Azonban nem sokkal maradt el tőlük William Hague brit külügyminiszter, Pan Kimun ENSZ-főtitkár (aki nagyon reméli a szír háború közös leküzdését), Benjamin Netanjahu izraeli, Najib Razak maláj, David Cameron brit, Julia Gillard ausztrál miniszterelnökök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára.

  • A normalitás lassan visszatér a Sandy által megtépázott New York környékére. Ennek egyik fontos jele, hogy az elárasztott Holland Tunnel nevű közúti alagút szerdán újra megnyílik. A Hudson folyó alatti folyosót napi átlag 91 ezer autó használja. Több ezren azonban nem tudnak ennyire örülni se az alagútnak, sem Obama győzelmének, mivel vagy a házukat vitte el a vihar, vagy nem tudják azt áram és tüzelő híján befűteni. A 110 amerikai halottat követelő hurrikán után pedig egy téli vihar közelít az északkeleti országrészhez.

  • Az MTI ugyanis megírta, hogy szerdán Meghalt a második világháború legidősebb kínai szexrabszolgája.

  • A kínai-amerikai kapcsolatok pozitív fejlődését kiemelve gratulált Obamának Hu Csin-tao kínai államfő. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, az izraeli-amerikai kapcsolatok erősebbek, mint valaha.

    Ünnepeltek Indonéziában is, ahol Obama hat és tíz éves kora között élt - a gyerekek a tévé előtt tapsoltak az iskolában, ahová az elnök járt.

    A mianmari rezsim azt közölte, örülnek, hogy újraválasztották Obamát, mert ő inkább "együttműködik" ahelyett, hogy szakcionálná az országot.

    A szíriai ellenzéki blokk reméli, hogy a győzelem végre felszabadítja Obamát, akinek lesz mersze támogatni őket Aszad eltávolításában.

  • A választási este sztárja, Obama elnökön kívül persze, Nate Silver, a New York Times bloggere, aki statisztikai módszerekkel jósolta meg nemcsak Obama győzelmét, de eltalálta az eredményt az összes államban is. Aki tud angolul, az innen megtudhatja, hogyan csinálta a csodajós, aki nem, az mindjárt kap erről egy Index-cikket.

  • a kommunisták kúrták el a naptárt. Ez most az esélyegyenlőség nagy napja!

  • Egyetlenegy árva ember akadt ezen a hétmilliárdos bolygón a BBC szerint, akit felhívott Barack Obama győzelmének bizonyossá válása és beszéde között: Bill Clinton.

    000 Was7039624
    Fotó: Jewel Samad / AFP
  • Most, hogy zsebben a második ciklus, az elnök végre elengedheti magát anyagilag is, és esetleg licitálhat a legendás szentimrei jurtaházra, aminek LSD-bélyegekre épült az alapja. Az irányár csak 40 mihály, ami mindössze 182 ezer dollár.

  • Ugyan Colorado és Washington népe megszavazta a kis mennyiségű marihuána eladását, birtoklását és felhasználását, beütött az, amire a coloradói kormányzó figyelmeztetett. Az Igazságügyi Minisztérium kijelentette: szövetségi szinten továbbra is illegális anyagnak fog számítani a fű, ezen nem változtatnak a népszavazások - írja a BBC. Hogy ezt a brutális ellentmondást hogy oldják fel a jövőben, az rejtély.

  • bezzeg Gyurcsány miniszterelnök! Mármint 2008-ban. Annyira örült a kolléga győzelmének, hogy a gratuláló levélben kapásból meg is hívta Magyarországra. Mivel Vadai Ágnes nem írt hozzá utószót a tomboló fasizmusról, Obama végül nem jött el.

  • Íme a magyar köztársasági elnök levele az amerikai kollégához. Az üzenet lényege, ha jól értjük, hogy Ádernek nagy örömében az óceánon is átível valamije.

    000 Was7042807
    Fotó: Robyn Beck
  • Eddig csak törvényhozási döntések vagy bírósági ítéletek miatt engedélyezték pár államban a homoszexuálisok házasságkötését. Az elnökválasztással együtt tartott népszevazásaok ebben is forradalmat hoztak. Maine és Maryland lett a két első állam ugyanis, ahol a nép akaratából lett legális a kétmenyasszonyos és a kétvőlegényes felállás.

  • New Hampshire mondhatja el ezt magáról. Az államnak két szenátusi és két képviselőházi helye van. Előbbieken eddig is nők ültek, hozzájuk csatlakozott Carol Shea-Porter és Ann McLane Kuster, akik demokrata színekben győztek.

  • Minden várakozásra rácáfolva Obama elnök mellett állt ki a színesbőrszakértő Jobbik. A parlamenti frakció imént kiadott közleménye előbb általánosságban ekézi az amerikai elnökválasztást, amit "a klasszikus értelemben vett demokrácia megcsúfolásának" nevez azért, mert két párt monolopizálta az eseményt. Aztán viszont azt mondja, hogy

    Ennek ellenére hosszú idő óta először érezhettük azt, hogy a jelenlegi elnökválasztási kampány során mégis óriási jelentősége volt a két jelölt programja közötti nüánsznyi különbségeknek, különösen a jelöltek amerikai gazdaságról és külpolitikáról alkotott véleménye tekintetében, az ugyanis közvetlenül kihat a világ egészére. Ilyen értelemben a Jobbik értékrendjéhez Obama elnök programja lényegesen közelebb áll, mint a republikánus jelölté. Obama győzelme megkönnyebbüléssel tölti el a Jobbikot, még ha ez inkább relatív értékítélet is: inkább Romney határozott elutasításán, mint Obama abszolút értelemben vett támogatásán alapul.

  • Már a távoli alaszkai jegesmedvék is elfogyasztották a reggelit, de a floridai eredményekre a CNN pár órával ezelőtti híre szerint még várni kell. Most az AP hírügynökség azt írja, a problémás megyék is megvannak, és 100 százalékos feldolgozottságnál Obama nyert 49,8-49,3 százalékos arányban. Azonban ez még mindig nem a hivatalos végeredmény.

  • Reméltük és úgy is lett: elvhű maradt Thürmer Gyula és lerántotta a leplet a büdös kapitalista amcsikről. Hogy mit várhatunk szerintük Obamától? Egy revánsra törő nagyhatalom mindent magának akaró, arrogáns politikáját egy kis országgal szemben.

  • az Obategnap-Obama-poén feltűnésére. A világ lángok között fog hullámsírba merülni.

  • Agyonismételgette már mindenki, hogy Obama és Romney hány szavazatot szerzett és hány elektor áll majd mögéjük. Azonban indultak harmadik párti jelöltek is, akik - mint korábbi cikkeinkből kiderül - lehettek volna akár királycsinálók is. Közülük a legjobb eredményt a libertárius Gary Johnson érte el, egymilliónál is több szavazatot, összesen 0,93 százalékot kapott. Mögötte a zöldpárti Jill Stein futott be a negyedik helyen kb. 370 ezer szavazattal (0,32 százalék).

    Az ötödik a Béke és Szabadság Párt tévés celeb jelöljte, Roseanne Barr lett (43 ezer szavazat, 0,04 százalék), a hatodik pedig az igazságpárti Rocky Anderson (33 ezer szavazat, 0,03 százalék). Az összes többi csekély elnökjelölt együtt sem ért el 0,15 százaléknál sokkal többet.

  • A progresszív demokrácia szégyene, hogy csak 12:19-kor futott be a Demokratikus Koalíció elnökének Obama-gratulációja. Gyurcsány Ferenc szövege kifejezetten visszafogott, de annyira tartalmatlan, hogy Önöket kímélendő inkább nem is idéznék belőle. Vagy akarnak olyanokat olvasni, hogy "Meggyőződésem, hogy a világ biztonsága erősödik Barack Obama újraválasztásával." Ugye, hogy nem?

  • Történelmet írt Mazie Keiko Hirono, ugyanis ő lett az első ázsiai származású női szenátor, Hawaii első női szenátora, illetve az első Japánban született és az első buddhista szenátor. Wikipedia-adalapja szerint Fukusimában született 1947-ben, anyjával 1955-ben költöztek Hawaii-ra. Hirono itt nőtt fel, 1981-től aktívan politizált. 2007 óta az amerikai képviselőház tagja.

  • A sokat vitatott kaliforniai népszavazási kísérlet Obama újraválasztásának árnyékában úgy néz ki, nagy többséggel átment, és jövőre már csak óvszerben lehet Kaliforniában pornót forgatni. A dolog a globális pornóiparra kihathat, mert a kaliforniai pornóvölgy diktálja az ipart. Az ellenzők szerint fölösleges pénzkidobásról van szó, és a dolog praktikusan inkább csak azt eredményezi majd, hogy a pornósok elmennek máshova forgatni. Bővebben a témáról a Velvet cikkében olvashat.