Obama már megnyerte

2012.11.06. 19:18
Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A New York-iaknak csak az Empire State Buildingre kell nézniük, ha meg akarják tudni, ki nyerte az elnökválasztást. A CNN piros és kék színekkel jelzi, hogy kinek hány elektori szavazata van, a kék Obamáé, a piros Romney elektorait jelzi. Amikor meglesz a győztes, az egész tornyot a leendő elnök színébe öltöztetik.

  • London nyugati részén, a Notting Hill Prep School nevű iskolában lemásolták az amerikai elnökválasztást – írta be a BBC. Egy Emmanuel nevű fiú jelenítette meg Barack Obamát, míg egy Ludo nevű srác Mitt Romney-t. Ők meggyőző beszédeket mondtak, persze alelnökjelöltjeikkel, Paul Ryannel (a Nell nevű lány) és Joe Bidennel (a Hugo nevű fiú). Az ő haját még őszre is befestették a hasonlóság kedvéért. Obama elsöprő győzelmet aratott Romney-val szemben. Az eredmények 100 százalékos feldolgozottságnál: Obama: 132 szavazat, Romney: 21 szavazat.

  • Most már biztos, hogy Amerika legszórakoztatóbb helyére sikerült költöznöm: a kisváros, ahol lakom, az elnökválasztással egybekötve arról is szavaz, hogy különadót vessenek-e ki a marihuánatermesztőkre. A helyi egyetemi lap, a The Lumberjack választási különszáma címlapon foglalkozik a témával, megelőzve az Obama vagy Romney kérdést.

    A kérdés ravaszul van megfogalmazva, a Measure I kódjelű rubrikában a szavazólapon arra kell válaszolni, hogy egyetértünk-e azzal, hogy 45 százalékos adót tegyen a város azoknak a lakásoknak a villanyszámlájára, amelyek a méretükből becsülhető átlagos áramfogyasztás több mint 600 százalékát produkálják. A statisztika a 9500 helyi lakóépületből 633 ilyen túlfogyasztóról tud. Hogy mindenki érti, miről is van szó, mi sem jelzi jobban, mint hogy a köznyelv és a média is "grow house tax" néven hivatkozik a népszavazási kérdés tétjére. Arcata városa 1,25 millió dolláros plusz bevételt (ez az éves költségvetés 10 százaléka) vár a fűtermesztési adótól, a közvélemény-kutatások szerint az igenlő válaszok lesznek többségben.

    Kaliforniában egyébként orvosi célokra legális a marihuána, a termelés nagyját a szerencsés éghajlati körülmények miatt Észak-Kalifornia megyéi adják.

  • Ryan és Romney betért egy Wendysbe Clevelandben.

    wendys
    Fotó: twitpic
  • Facebookon elkezdtek terjedni az első fotók a direkt rosszul/viccesen kitöltött szavazólapokról. A legnépszerűbb eddig az Amerika két legismertebb tudósát, Neil DeGrasse Tysont és Bill Nye-t a Fehér Házba javasló szavazat. Tyson és Nye nagyon népszerű Amerikában, és főleg az interneten, rendszeresen szerepelnek a médiában, Tyson emellett elismert asztrofizikus, Nye pedig eredetileg mérnök. A facebookos lájkok és megosztások számából ítélve lett is volna esélyük, ha elindultak volna.

  • Nagyon sokan lefényképezik és megosztják a már kitöltött szavazólapot. A legtöbb államban azonban ez tilos, legyen az Facebook vagy Instagram vagy Twitter, ahová feltöltötték. New Yorkban például aki emléket tart meg a fülkében történtekről, közzéteszi, hogy kire szavazott, vagy megmutatja a már kitöltött szavazólapot, vétséget követ el. A Gizmodo összegyűjtötte, hogy államonként hogyan változik a törvény, de az általánosságban elmondható, hogy nem legális közzétenni a szavazólapot.

  • „Nagyon biztos győzelmet várok ma este, és alig várom, hogy képviselhessem az embereket, és újraindítsuk ezt az országot – mondta kedd este Mitt Romney egy a WMAL rádión elhangzott beszélgetésben. – Várom, hogy újraépítsük a hadsereget, újraépítsük a gazdaságot. A jobb állásokat, és azt a vonzó kiegyensúlyozott költségvetést".

  • Chris Christie, a Sandy sújtotta New Jersey republikánus kormányzója a hurrikán után megdicsérte Barack Obama teljesítményét, ezért Mitt Romney stábja a jelölt hátbaszúrásával vádolja őt - írja a Washington Post. Elmondta, hogy beszélt Sandy partot érése előtt Romney-val és jelezte neki, nem tud majd kampányolni a hurrikán alatt és után. Dühösen reagált a vádakra is, amiket szerinte a kampánycsapat "semmi sem tudó, mogorva" tagjai mondtak. Christie szerint maga Romney biztosan megérti őt, hisz ő maga is volt kormányzó.

  • Így nézett ki négy évvel ezelőtt a CNN kezdőoldala. Legalábbis az Archive.org rendszere szerint, ahol ugye a képeket, bannereket és egyéb felesleges dolgokat nem tárolják el. Akkor november 4-én volt az elnökválasztás. A választás akkor Obama és a CNN nyerte, a hírcsatorna site-ját akkor egy nap alatt 30 millió egyedi látogató olvasta. Ez több mint duplája volt a CNN négy évvel korábbi látogatottságának, és ezzel a híroldal a legolvasottabb ameriki site volt aznap az MSNB és a Fox News előtt.

    A tévéadást 12,3 millióan követték, és tulajdonképpen már a nézettség is utalt az elnökválasztás később bejelentett eredményére. A híresen republikánus párti Fox News nézettsége ugyanis éppen hogy csak elérte a 9 milliót.

  • Jó estét kívánok mindenkinek! Megkezdjük tudósításunkat Budapestről, a Corinthia Grand Hotel Royal épületéből, ahol az amerikai nagykövetség és az American Chamber of Commerce közösen rendez választási estet. A hivatalos program este fél kilenctől nagyjából holnap reggel négyig tart. Megközelítőleg 1500 vendéget várnak ma este a Corinthia szállodába. A vendégek közt lesz Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Havas István az AmCham magyarországi elnöke.

  • Ma az elnökválasztás körül forog a világ az amerikai tévékben, gondolná az ember, de ez nem feltétlenül van így. A CNN és a hírcsatornák természetesen a nap 24 órájában ezzel foglalkoznak, a kisebb csatornák azonban szinte tudomást sem vesznek az elnökválasztásról, és a szokásos sorozataikat és filmjeiket futtatják.

    Az öt legnagyobb, országos csatorna is elég változatosan tudósít. Az NBC-n délután négytől éjfélig tart a választási megaműsor, az ABC-n négytől 11-ig, a CBS-en négytől hajnal egyig. Most jön a meglepő rész: a Fox, amit általában a republikánusok legfőbb bástyájának és szócsövének tartanak a médiában, délután öttől hétig egy kétórás összefoglalóval lezavarja az egészet, utána pedig késő estig a Két pasi és egy kicsi, az Agymenők, és az Így jártam anyátokkal vígjátéksorozatok ismétléseit adja. Az ötödik nagy, a The CW egyáltalán nem foglalkozik a témával. A közszolgálati tévé, a PBS (amit az állami támogatás leállításával fenyegetett meg Mitt Romney a kampányban) nyolctól éjfélig ad választási műsort.

  • Kisebb gyűjteményt készített a Washington Post az amerikai elnökválasztást gúnyoló vagy felhasználó külföldi tettekről és szavakról. Az orosz megfigyelőkkel kezdték, akik az elektori rendszert kritizálva kijelentették: az orosz demokrácia stabilabb lábakon áll. Kínában külön választási sört dobtak piacra, Izraelben pedig az Irán miatti helyzet miatt fülelnek nagyon. Líbia attól fél, nem Obama nyer, Szíria pedig attól, hogy nem Romney nyer.

  • A BBC-nek levelet írt egy Afganisztánban szolgáló amerikai katona, aki arra panaszkodott, hogy a levélben szavazás körülményes és gyakran hibás a szavazói adatbázis. Több olyan bajtársa van, aki a távoli szolgálati hely miatt nem tudoja időben leadni a szavazatát, illetve adminisztrációs problémák miatt nem tud szavazni.

  • A rajzfilmsorozat holnap adásba kerülő epizódjának címe Obama wins (Obama nyer), és a rövid előzetes alapján arról szól, hogy Cartman megpróbálja elcsalni az elnökválasztást.

    A South Park egyébként már négy éve is megjósolta a választás eredményét, az About last night (A tegnap estéről) című epizód szintén a választás utáni napon került adásba, így a sztori írásakor és az animáció készítésekor még nem ismerhették az alkotók az eredményt. Blöfföltek, és bejött: az epizód Obama győzelméről szólt (illetve arról, hogy Obama és McCain egy grandiózus gyémántlopási ügybe keveredik a választás alatt), csak néhány kisebb utolsó pillanatos változtatást kellett a kész epizódon eszközölni, miután meglett az eredmény.

  • Egy Johan (ál)névű jelölttel a Svéd Párt (Swedish Party) is elindult az elnökválasztáson. Persze az egész egy vicc, a párt nem létezik, csak a honlapja. Azzal kampányolnak, hogy az amerikai álmot egyesítik a jóléti svéd modellel, és ez ingyenes egészségügyi ellátást és oktatást, semleges, háborúmentes külpolitikát és két évvel magasabb átlagéletkort jelent. A Washington Post utánanézett az oldal tulajdonosának, és kiderült, hogy Maria Uvelöv svéd művész az elkövető.

    swedish
  • Több forrás is megerősítette, hogy Romney alelnökjelöltje Paul Ryan sürgős subjectű emailt küldött ki a legfontosabb republikánus aktivistának, amiben jelezte, hogy számításaik szerint a demokraták fordítottak a szavazás állásán, ezért sürgősen mozgósítani kell a republikánus híveket. Az nem derült ki, hogy az emailt azelőtt, vagy azután írta-e, hogy Romney-val megebédelt egy ohiói Wendy'sben.

  • Rengeteg videó van a Youtube-on, ami az aktuális dél-koreai popőrületet, a PSY nevű helyi Dopeman Gangnam Style című dalát keresztezi az amerikai elnökválasztással. Obama és Romney szavait is koreografálták már a számra, az alábbi videó mégis kitűnik a tömegből. Nem csak azért, mert halgathatatlanul idegesítő, de azért is mert egy igazi Obama-hasonmás táncol benne. A klippből nem derül ki, hogy aki meghallgatja, annek Obamára kell-e szavaznia, vagy inkább Romney-ra, de vélhetően inkább az előbbi: mert mégis miért forgatni klipet egy Obama-hasonmás Obama ellen? Ha a demokrata elnök megbukik, őt is legfeljebb demokrata nyugdíjas klubokba hívják majd haknizni.

  • Az elnökválasztásnál és a kongresszusi választásnál is fontosabb dolgokról döntenek több államban a választásokkal egyidőben rendezett népszavazásokon. Például arról, hogy keverjenek-e fluoridot az ívóvízhez. Vagy, hogy lehessen-e szívni marihuánát rekreációs céllal. Vagyis, mert jól esik. A legfontosabb népszavazási kérdéseket összegyűjtöttük egy cikkünkben.

  • Mindenki folyton sorokról panaszkodik a választás alatt, de végre megtudhatjuk érdemben, mennyit kell kb. várni államonként. A MyFairElection.com leköveti, melyik államokban a legdurvábbak a sorok. E poszt írásakor a főváros, Washington DC szavazói álldogálnak a leghosszabban, majdnem 52 percet átlagban. Félóra feletti a várakozási idő még Marylandben, Dél-Karolinában, Floridában, Oklahomában, Kansasben és Michiganben is.

    Snapshot 2012.11.06. 20:59.png
  • A Google mai amerikai Doodleje vagyis nyitólapja segít azoknak, akik nem tudják, hol kell szavazni. A logóra kattintva a választó ki tudja deríteni, hogy hol és pontosan mikor tud szavazni.

    googlesrc
  • A Pew Internet & American Life Project felmérése szerint minden ötödik amerikai kiposztolja valamelyik közösségi oldalra, hogy kire szavazott. A szavazók aktívak a közösségi oldalakon, csak az election (választás) szó másfélmilliószor szerepelt a Twitteren eddig és messze még a nap vége. Obama és Romney neveit több milliószor twitelték, Facebookon 2,8 millió amerikai osztotta meg, hogy szavazott ma.

  • Barack Obama Kenyában élő nagymamája drukkol unokájának. "Örülök, hogy eljött a választások napja, győzelmet kívánok Barack Obamának és minden jót kíván az amerikai embereknek" - mondta Sarah Obama a CNN-nek.

  • Az Economist remek infografikát készített a választás szempontjából kulcsfontosságú, billegő államokról, illetve arról, hogy hogyan kampányolt az adott államokban a két elnökjelölt.

    20121110 wom976.png

    Az államok nevei mögött zárójelben a szám azt jelenti, hány szavazatot ér majd az adott állam megnyerése a végső elszámolásnál, a vonalkák az elnökjelölti és alelnökjelölti látogatásokat, az oszlopok pedig a tévéreklámokra költött pénzt, millió dollárban. A kék a demokraták, a piros a republikánusok színe. Az ábrán jól látszik, hol a legnagyobb a tét: Floridában, Ohióban és Virginiában.

  • Észak-Karolinából származik az a videó, ami szélsebesen terjed a közösségi hálózatokon, és ami szerint a választási terminálokon nem is lehet Obamára szavazni. Ha valaki Obamára nyom az érintőkijelzőn, hát akkor is Romney-ra szavaz. A videót készítő szavazó állítólag szoftverfejlesztőként dolgozik, amikor éppen nem videókat töltöget fel a Youtube-ra. Állítólag többször is megpróbált Obamára szavazni, de mindig Romney-t jelölte ki a gép. Először arra gyanakodott, hogy egyszerűen rosszul van kalibrálva az érintőkijelző, de a kongresszusi képviselőkre leadott szavazatokat pontosab bevette a berendezés, ezért bonyolultabb hiba lehet a dolog mögött. A Youtube-ra a videót Centralpavote néven feltöltő választópolgár szerint a problémával megkereste a választási bizottságot is, de azok csak annyit mondtak neki, mint egy ápoló a zártosztályon pánikrohamot kapott betegnek: hogy nyugodjon meg, minden rendben lesz.

    A videó ezután készült. A Reuters szerint ugyan a Facebookon és a Youtube-on többen is csalást és filmtrükköt emlegetnek, de ennek ellentmond, hogy Észak-Karolinából többen is jeleztek hasonló hibát. Észak-Karolina egyébként azon kevés államok közé tartozik, ahol egyáltalán nem lejátszott a meccs Obama és Romney között. Ha igaz, hogy egy csatatérállamban hibás volt a szavazógépek egy része, akkor ez a videó akár az egész választás eredményét is meghatározhatja

  • Barack Obama a választások napján hagyományosan kosarazik, ezt tette négy éve is, ezt teszi most is. A jelentések szerint megérkezett a chicagói Attack Athletics csarnokba, mely Tim Grover tulajdonában van. Tim Grover egyébként Michael Jordan és Kobe Bryant edzője. A mai elnöki kosármeccsen részt vesznek Obama régi kollégái és barátai, mint Reggie Love, Michael Ramos és Martin Nesbitt.

  • Igen szórakoztató licitálási versenyt indított el Donald Trump amerikai ingatlanbefektető, milliárdos és botrányhős, amikot 5 millió dollárt ajánlott fel október legvégén jótékony célra, azzal a feltétellel, hogy Barack Obama elnök nyilvánosan megmutatja az egyetemi oklevelét és az útlevéligénylő dokumentumait. Trump ezzel nyíltan azon összesküvés-elméletek mögé állt be, amelyek azt állítják, hogy Obama nem is amerikai állampolgár, illetve a diplomáját sem egyenes úton szerezte. Az elnök ügyet sem vetett Trump felajánlására, azonban napokon belül két másik celeb reagált rá, kifigurázva az akciót: Mark Cuban (dotkommilliárdos, a Dallas Mavericks kosárlabdacsapat tulajdonosa) egymilliót ajánlott fel, ha Trump leborotválja a haját, Stephen Colbert komikus (a Comedy Central nagy sikerű Colbert Reportjának műsorvezetője) pedig még egymilliót, ha Trump szájába rakhatja a heréit.

    A pontot az i-re Will Ferrell tette fel, a színészt itthon főleg bugyuta vígjátékokból ismerhetjük, Amerikában remek standup komédiásként is közismert. Ferrell a videójában gyakorlatilag bármit megígér, csak menjünk el szavazni, sütit süt, hajat eszik, pofonvágja magát. És ha már ott vagyunk, hajrá Obama.

  • Mindent megtesznek szavazóik mozgósításáért a republikánusok. A levelezőlistájukra feliratkozottaknak az elmult 24 órában Mitt Romney-tól három, nejétől, Anntől két, Paul Ryan alelnökjelölttől 1 levél érkezett, amiben emlékeztetnek a keddi szavazásra. Ugyan Obama is írt egy levelet a demokrata listára, de tőlük csak egy másik levél érkezett, ráadásul csak a pártelnök Debbie Wasserman Schultztól - a pártelnök valójában titkári feladatokat lát el, nem túl fontos ember. Persze hagyományosan inkább a republikánusok szavaznak a választás napján, a demokraták jelentős része már előzetesen vagy levélben leadta szavazatát.

  • Egy nőt nem engedtek szavazni, mert a pólóján a MIT szó szerepelt, ezért a szavazókörben azt hitték Mitt Romney mellett kampányol. Kisebb huzavona után kiderült, hogy a MIT a Massachusetts Institute of Technology rövidítése, semmi köze a republikánus jelölthöz. A nő végül szavazhatott, jelentette a Boca News.

  • Romney még mindig Pennsylvaniában van, pedig lassan már Bostonba kéne érkeznie. A képen éppen egy közeli parkolóházban várakozó híveinek integet a kampánygép felé tartva a repülőtéren. Amíg Obama Chicagóban kosarazva vezeti le a feszültséget, addig Romney végigkampányolta az utolsó napot is, a billegő Pennsylvaniában mindössze arra volt ideje, hogy bekapjon valamit egy Wendy'sben.

    745aee4c284e11e2871d22000a1f92db 7
  • Ron Paul volt republikánus elnökjelölt szerint teljesen mindegy, hogy Romney vagy Obama lesz az elnök, nincs számottevő különbség közöttük. Ron Paul nem állt pártja jelöltje mögé, annak ellenére, hogy fia, Rand Paul ezt megtette nyáron és támogatásáról biztosította Mitt Romney-t.