Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Obama már megnyerte

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Országos szinten mérve ebben a pillanatban megjósolhatatlannak tűnik az amerikai elnökválasztás végeredménye. Ugyan elektorok döntenek végül, de ha az összes választót nézzük, a Gallupnál Mitt Romney 50:49 arányban vezet Barack Obamával szemben. Az ABC és a Washington Post közös felmérése 50:47-es Obama-előnyt mutat, a Rasmussen 49:48-as Obama-vezetést, de a többi közvélemény-kutató is kb. döntetlenre teszi az állást. Ezek az adatok tehát zömmel tájékoztató jellegűek, az elnökség sorsa az ún. csatatérállamokban leadott voksokon áll majd.

  • Az énekes Ohio államban kampányolt a jelenlegi elnökkel. Dobosa, Max Weinberg azonban egy republikánus jelölttel, a New Jerseyben szenátori székért küzdő Joe Kyrillos mellett állt ki.

  • Bár az országos közvéleménykutatások adatai alapján szoros a küzdelem Barack Obama és Mitt Romney között, a világ nagy fogadóirodái az oddszokat összesítő Oddshecker szerint egyöntetűen és magasan a demokrata jelöltet tartják esélyesebbnek a végső győzelemre. A Sportingbet Obama győzelme esetén 1 dollárra 1,20-at, Romney megválasztása esetén 4,50-et fizet. Obama győzelmét pontosan ugyanilyen biztosra veszi a legtöbb fogadóiroda, köztük a Skybet, a Betvictor, a Paddy Power vagy a Ladbrokes, bár a Betandwinnél némileg rosszabb az oddsz a (1,16).

    Romney győzelme viszont kifejezetten jól fizet, a legtöbb iroda 4,3-szoros pénzt ad annak, aki a republikánus jelöltre fogad, és el is találja a végeredményt. Romney esetében egyébként nagyobb a szórás, a fogadóirodák 4,2 - 4,8-szoros pénzt fizetnek, ha győz.

  • Hétfőn többen kaptak robothívást Wisconsinban George Bush volt elnök feleségétől, arra bíztatja őket, hogy szavazzanak Mitt Romneyra. Barbara Bush az unokákra hivtkozva kéri a felelősségteljes magatartást.

  • A Nemzetközi űrállomáson lévő űrhajósok általában a választás napján szavaznak, a szavazólap digitális változatát kapják meg, ezt kitöltik, majd visszaküldik a Földre. Szavazatukat egyből a választási központokba továbbítják. Jelenleg két amerikai űrhajós van az űrállomáson, de ők szavaztak akkor, amikor még a Földön voltak.

  • Ahogy lesz, úgy lesz

    Hiába tudta Mitt Romney szorossá tenni egy ideig az állást, az elmúlt napokban érkezett közvélemény-kutatások már szinte egytől egyig Barack Obamának kedveztek, republikánus kihívója sokkal nehezebben nyerhet. Ugyanakkor számos tényező összejátszása esetén mégis legyőzheti a demokrata elnököt. Elérkezett az amerikai elnökválasztás napja.

    További részletek cikkünkben

  • Shepard Fairey, a pop art-szerű plakátokat tervező, Barack Obama híres Hope-poszterét megalkotó urban artist nemcsak, hogy él, újabbat alkotott. A Sincerely blogja szerint okotelefonos applikációt hozott létre októberben, amelyen többek között egy Vote! (Szavazz!) feliratú képeslapot is kreált.

    A hangfal és szavazóurna szerelemgyerekének látszó ábrázolás személyre is szabható. Az Obamát támogató Fairey a saját weboldalán is kampányol az elnök, illetve egyes népszavazásra bocsátott kérdések mellett.

  • Alig 34 másodpercig tartott a szavazás Dixville Notchban, az első városban, amely éjfél után megnyitja az urnákat. A szavazás eredménye döntetlen lett, öten szavaztak Obamára és öten Romneyra. A második ilyen városban, Hart’s Locationben Obama fölényesen nyert, 23 szavazatot kapott, Romney 9-et.

  • A választás napján változatos időjárásban szavazhatnak az amerikaiak a Nemzeti Időjárási Szolgálat (National Weather Service) honlapja szerint. Főleg Montanában és Idaho egyes megyéiben fordulhat elő hóvihar, míg az atlanti partvidéken élők tengeri viharokra készülhetnek erős széllel. Marylandben a fagyok miatt is kiadták a riasztást, de északkeleten is komoly lehűlés várható estére. A frontok miatt a Nagy-tavak nyugati részén, az USA középső részén és a Floridában élőknek fájhat a fejük, de előreláthatólag nem várható olyan borzasztó időjárás sehol, ami hátráltatná a szavazást.

  • A mormon egyház közleménye szerint nagy általánosságban elégedettek a kampánnyal, sikerült úgy átvészelni, hogy nem rángatták bele őket a politikába. Hat éve tart a médiafelhajtás az egyház körül, mióta Romney először indult az elnöki székért.

  • A jelenlegi és tán jövőbeli amerikai alelnök is leadta szavazatát hazájában, Delaware államban - jelentette a BBC. Az előzetes szavazást választó Obamát leszámítva ő a nagy jelöltek közül az első szavazó ezen a választáson.

  • Menetrend az amerikai elnökválasztáshoz

  • Florida több választókörzetében hosszú sorok alakultak ki a szavazókörök előtt, ez az egyik állam, melynél nagyon fontos, hogy melyik jelölt viszi el az elektorok szavazatait. A szavazni vágyók közül néhányan már órákkal az urnák nyitása előtt, reggel ötkor beálltak a sorban. Többen több mint két órát álltak a sorban, hogy szavazzanak, jelentette a CNN.

  • A kínai internetről jelenti a BBC tudósítója, hogy Kínát tagadhatatlanul megmozgatta az amerikai választás. Az ország saját fejlesztésű Facebookján, a Sina Weibón már 2,8 milliószor posztoltak a választásról.

  • Sheldon Adelson tízmillió dollárral támogatta Mitt Romney kampányát, a CNN szerint a milliárdos részt vesz Romney esti választási rendezvényén. A milliárdos a 12. leggazdagabb amerikai a Forbes listáján, cégének tulajdonában van például a Las Vegas-i Venetian Hotel és Casino, valamint az izraeli Israel HaYom napilap. A többi republikánus jelöltet is támogatta családjával közösen összesen 54 millió dollárral, ezzel a történelem legnagyobb politikai adományozója lett.

  • Kétségtelen, hogy Obamának áll a zászló: az elemzők jelentős része 303-236-ös elektori arányt jósol a mostani elnök javára. Néhányan, főleg a konzervatív szakértők azonban azt állítják, hogy Mitt Romney még mindig győzhet. John Cassidy a The New Yorkeren számba vette, hogyan lehetséges a republikánus jelölt győzelme úgy, hogy a közvéleménykutatások adatai Obama győzelmét vetítik előre.

    1. A szavazók az utolsó pillanatban Romney felé húznak

    2. Szisztematikus mintavételi hiba (a közvélemény-kutatók túl sok demokratát kérdeznek meg)

    3. A függetlenek Romney felé húznak

    4. A korai szavazók Romneyra szavaznak

    5. Az emberek hazudtak a közvélemény-kutatóknak

  • Az amerikai hadsereg többezer tagja nem fog tudni időben szavazni - panaszkodnak a republikánus szenátorok (köztük John McCain 2008-as elnökjelölt). Egy nyílt levelet is eljuttattak a The Hill szerint Leon Panetta védelmi miniszternek, amiben kétségüket fejezik ki, hogy a tengerentúlon szolgáló katonákhoz időben eljutnának a szavazólapok.

    A hadseregben az átlagos postázási idő 14-50 nap között mozog, így jelentős késésekkel érhetnek vissza az amerikai katonák szavazatai. A Katonai Postaszolgálati Ügynökség (Military Postal Service Agency) már a 2010-es választások idején is észlelte a problémát, de azóta sem tett sokat a megoldásukért - áll a republikánus vádak élén. A javaslatuk az, hogy a 2014-es választásokra modernizálják és jobban központosítsák a katonai postát.

  • A megosztottság marad, a Kennedyk visszatérnek

    A figyelem most elsősorban Barack Obama és Mitt Romney küzdelmére irányul, azonban az elnökválasztással párhuzamosan szenátusi, képviselőházi és kormányzói választásokat is tartanak kedden az Egyesült Államokban. A hihetetlenül szorosnak ígérkező elnökválasztással szemben a kongresszusban ezúttal várhatóan nem áll minden a feje tetejére, és könnyen lehet, hogy alig változnak az arányok a szavazás után. Korábbi cikkünk az amerikai elnökválasztásról

  • Tíz dolog, ami fontosabb az elnökválasztásnál

    Az amerikai választási rendszer sokat bírált jellegzetessége, hogy bármilyen kis különbséggel nyeri egy jelölt valamelyik államban a szavazást, az adott állam összes szavazatát viszi a végső elszámolásba. Ebből adódik, hogy hat-hét billegő államban dől el gyakorlatilag minden, a hagyományosan demokrata vagy republikánus elkötelezettségű helyeken pedig szinte mindegy, elmegy-e az ember szavazni, úgyis az nyer, aki mindig szokott, az arány pedig nem érdekes. Korábbi cikkünk az elnökválasztásról

  • Az összes szavazó 38 százaléka, a biztosan szavazók majdnem fele már leadta szavazatát Floridában. Több mint 4,5 millióan szavaztak előzetesen, ezek alapján a demokraták 167 ezer szavazattal vezetnek. Néhány szavazókörben órákat álltak sorban a szavazni vágyók.

  • Joe Bidentől szavazata leadása után megkérdezték, hogy utoljára szavazott-e magára. Az alelnök azt válaszolta, hogy nem hiszi – ezzel valószínűleg arra utalt, hogy négy év múlva már elnökjelöltként indulna a választásokon.

  • Ugyan megvannak a fix szavazói bázisú térségek Amerikában (pl. a republikánus mélydél és a demokrata északkelet), akadnak egészen különös zárványok is. Ilyen New Hampshire állam, amely hiába fekszik a betonkemény demokrata Új-Angliában, mégis régóta csatatérállamként tartják számon. George W. Bush 2000-ben nyerni tudott a liberálisnak mondott államban, és a 2010-es választásokon is a republikánusok vittek egy szenátori és az összes kongresszusi helyet. Mitt Romney ráadásul a szomszédos (szintén demokrata bázisnak számító) Massachusettsben volt kormányzó, így közelről ismerhetik a New Hampshire-iek.


    Nagyobb térképre váltás

    A BBC megjegyzi New Hampshire-ről, hogy a helyiekre mindig jellemző volt egyfajta büszke, független, kormányellenes hozzáállás. Nem mellékes az sem, hogy a republikánus jobbszárny jelszavát itt be is tartják: alacsonyak a helyi adók, virágoznak a kisvállalkozások. Etnikailag az állam amúgy több mint 92 százalékban fehér lakosságú, 2,8 százalék a latinók, 1 százalék a feketék és 3,7 százalék az összes többi kisebbség aránya.

  • Virginia a másik fontos állam, ahol szoros lehet a verseny, Floridához hasonlóan itt is hosszú sorokban várják az emberek, hogy szavazhassanak. A szavazókörök nyitása előtt fél órával már tucatnyian álltak az épület előtt, hatkor pedig már önkéntesek terelték a sorba az embereket.

  • Felesége kezét fogva utaznak a szavazókör felé.

    romneyszavaznimegy
  • Barack Obama az előrejelzések szerint hét elektori szavazattal többet szerez majd az észak-nyugati államban, mint Mitt Romney. Az oregoni szavazók azonban nemcsak az elnök személyéről szavaznak kedden, hanem másik két állam, Washington és Colorado lakosaihoz hasonlóan arról is, hogy legalizálják-e a rekreációs célú fűfogyasztást. Bár Oregonban nem áll túl jól az ügy, Washingtonban és Coloradóban simán megszavazhatják a marihuána legalizációját.

  • Hogyan működik pontosan a Romney által beharangozott adócsökkentés? Kattintson a részletekért! Ha tud! Hahaha!

  • Novemberi meglepetés címen számol be a Washington Examiner az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency) tervéről. A lap szerint az EPA rövidítésű szövetségi ügynökség feladata lesz november végéig elkészíteni a szén visszaszorításáról szóló törvényjavaslatot. Eszerint az 50, külön e célra összeválogatott bürokrata olyan tervet eszelt ki, amely megtiltaná új széntüzelésű erőművek építését.

    Ez persze Romney-nak kedvezhet, ugyanis arról szólnak a vádak, hogy ez a lépés 700 milliárd dollárba (154.700 milliárd forintba) kerülne az Egyesült Államoknak. Fontos mellékszál a történetben, hogy egyes csatatérállamok is az amerikai szénövezetbe tartoznak, így Ohióban, Pennsylvaniában, Virginiában és Iowában is Romney-nak kedvezhet egy ilyen hír. Ryan Williams, Romney szóvivője ki is adott egy liberalizmusról és munkahelyek meggyilkolásáról szóló közleményt, amiben a fenti államok bányászait félti.

  • A New Hampshire-i falu történetében most történt meg először, hogy a szavazók egyenlő arányban megoszlottak a két jelölt között. A tíz szavazásra jogosult lakos közül öten Obamára, öten Romneyra szavaztak, pedig döntetlenre az elmúlt több mint fél évszázadban egyszer sem volt példa. Igaz viszont, hogy 2008-ban a rendszeresen a republikánusokhoz húzó Dixville Notch történetében először demokrata jelöltet támogatott: bizonyos Barack Obamát, írta a Gawker.

  • Mitt Romney a Massachusettes állambeli Belmontban adta le a szavazatát helyi idő szerint reggel kilenckor. Amikor megkérdezték tőle, hogy kire szavazott, azt felelte: „Azt hiszem, tudja".

    A szavazókörben egy másik szavazó lefényképezte, és egyből feltöltötte a képet az Instagramra.

    Obama már október végén leadta szavazatát, az amerikaiak negyedével együtt.

  • Barack Obama is ellátogatott a finisben néhány csatatérállamba, köztük hétfőn Iowába is. Az állam fővárosában, Des Moines-ban (ejtsd: de mojn) azonban nem mindenki örült neki, és a biztonságára felügyelő ügynököknek - írja a Yahoo News. Egy ruhabolt kirakatára ezért meglehetősen bárdolatlan üzenetet ragasztottak ki (az erről készült fotót itt találja): "Titkosszolgálat: Nem járulunk hozzá, hogy a boltunkat átkutassák. Nincs itt semmi illegális, csak néhány kolumbiai prostituáltat alkalmazunk, és nem akarunk megkísérteni titeket, srácok." Ezzel persze utaltak Obama ügynökeinek áprilisi dél-amerikai prostiügyére. Obama kampánystábja mindent megtett a felirat leszedetéséért, amit többszöri visszautasítás után megtett a tulaj.