Szabadon füvezhetnek a coloradóiak

2012.11.07. 07:24

38 államban 176 kezdeményezésről népszavazást is tartottak az amerikai elnökválasztással egy időben, némelyikük eredménye legalább helyi szinten történelmi. Több népszavazás a marihuána legalizálásáról szólt, egyes helyeken a melegházasságról, máshol az abortusz feltételeiről szavaztak. Puerto Rico is fontos döntést hozott.

Több államban a marihuána orvosi és rekreációs célú felhasználásáról is szavaztak. Colorado az USA történetében először szabadidős céllal is legalizálta a marihuánát. A támogatók már a holland csodát emlegetik (sok korlátozással, de itt is legális a fű), míg a legalizálást ellenző kormányzó, John Hickenlooper türelemre int, mivel szerinte a szövetségi jog szerint továbbra is illegális a marihuána.

Közben Washington államban is legális lett kis mennyiség eladása. Az említett államok masszív adóbevételekre, dollármilliókra számíthatnak a legalizálás miatt.

Massachusettsben az orvosi használatra mondtak igent a választók az AP szerint 63-37 százalék arányban. Ezzel az északkeleti állam lett a 18. fűlegalizáló a sorban. A legfrissebb hírek szerint Coloradóban (53-47) és Washington államban (55-45) is az igenek győztek a kérdésben. Coloradóban hat tő marihuánát nevelhetnek fejenként, és maximum 28 gramm fű lehet az embernél 21 éves kor fölött, amit otthon elszívhatnak. Az oregoniak eközben 55-45 százalékos arányban elvetették a kérdést, ahogy 52-48 arányban Arkansas is. Montanában pedig 59 százalék döntött a felhasználás szigorítása mellett.

Kegyes halál

50,6 százalékkal, tehát nagyon szoros eredménnyel, de a massachusettsiek az eutanáziát is engedélyezték államukban - írja a Salem News. Így az eszméletüknél lévő betegek, akik az orvosok szerint hat hónapnál már nem számíthatnak hosszabb életre, gyógyszerrel véget vethetnek életüknek.

Melegházasság? Igen

Maine állam története során először házasodhatnak össze a melegek, írja a Washington Post. Ez az első melegházasságról szóló népszavazás az USA történetében harminc elutasított után, amikor a választók rábólintottak a kérdésre (54-46 százalékos arányban). Marylandben szoros az állás, de egyelőre 3 százalékkal az igenek vezetnek, ahogy 4 százalékkal Washington államban is. Minnesota éppen, hogy megtagadta volna az egyneműek házasságát, de 2 százalékkal az ezt elutasítók vezetnek, olvashatók az eredmények a Huffington Post oldalán.

Abortusz szülői felügyelettel

Florida és Montana az abortusz kérdésében szavazott. Floridában a republikánusok azért szavaztattak, hogy ne támogassa az állam az abortuszt (jelenleg nincs is ilyen lehetőség). Ezt 55-45 százalék arányban elutasították a helyiek. Montanában arról szavazhattak, hogy a tinilányoknak kell-e szülői jóváhagyás a magzatelhajtáshoz, erre elsöprő, 70 százalékos többségben mondtak igent a választók.

Puerto Rico az USA része lehet

Puerto Rico válhat az Egyesült Államok 51. tagállamává, írja az Orlando Sentinel. A nem végleges eredmények szerint a népszavazáson 50 százalék támogatta ezt az opciót, míg 32 százalék a jelenlegi társult állami státusz megtartását preferálta, 4 százalék pedig a teljes függetlenséget akarta. A karibi sziget Obama és Romney által is támogatott népszavazása azonban még csak akaratnyilvánítás, az amerikai kongresszusnak is rá kell bólintania, hogy 1959 után újra bővüljön az ország.

Új híd épülhet Detroitban

Detroitban egy hídról szavazhattak a helyiek, ami összeköti a várost a jövőben a kanadai Windsorral. Az új hidat a régi híd üzemeltetője, a milliomos üzletember, Manuel Moroun próbálta megtorpedózni egy elutasító népszavazással. A Detroit Free Press szerint 44 százalékos feldolgozottságnál az új hidat a szavazók 61 százaléka támogatja.

Marad a halálbüntetés nyugaton

Kaliforniában összesen 37 kérdést zsúfoltak össze a szavazólapon, ezeknek végeredményéről kevés a  friss információ. Többek között szavazhattak a helyiek a génmódosított élelmiszerek forgalmazásáról, a halálbüntetés eltörléséről. Ez utóbbi úgy tűnik a BBC szerint, nem fog összejönni, fennmarad a halálsor a börtönben (53 százalék szeretné így). Egyelőre nincsenek elérhető eredmények a kansasi Wichitából sem, ahol arról szavaztak, keverjenek-e szájápolási célból fluoridot az ivóvízbe, sem Oregonból, ahol az állam alkotmányának nyelvileg helyesebb átfogalmazásáról szavaztak.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a további népszavazásokkal és a legfrissebb eredményekkel.