Államokat buktak beszólásaikon a republikánusok

2012.11.07. 14:04

Ebben a kampányidőszakban is akadtak különös jelöltek, akik egészen földönkívüli kijelentésekkel döbbentettek meg mindenkit. Valahogy a Repbulikánus Pártnak jobb érzéke van az ilyen politikusok kitermeléséhez, ez jöhet le első pillantásra a szenátusi és képviselőházi választások eredményeit böngészve.

Claire McCaskill ellen jelentős esélyekkel vágott neki a szenátusi választásnak a republikánus Todd Akin. A végére viszont hatalmasat puffant, miután arról beszélt, hogy a női test képes védekezni a nemi erőszakot követő teherbeesés ellen. Videós bocsánatkérés követte az elszólást, de az állam női szavazói valószínűleg annyira megundorodtak, hogy képesek voltak egy demokratára szavazni, aki 55-39 százalék arányban simán nyert. A blamát jellemzi, hogy az államot Mitt Romney lazán hozta, és a képviselőházba hat republikánus és két demokrata jutott be Missouriból.

A Republikánus Párt másik, a nemi erőszakot avittosan értelmező szenátorjelöltje az indianai Richard Mourdock volt. A republikánusok megbánhatták, hogy hosszú évek kiváló munkája után nem ismét Richard Lugart indították, hanem Mourdockot. Ő ugyanis kijelentette: a megerőszakolt és emiatt teherbeesett nő "Isten ajándékát" hordja a szíve alatt, és kötelessége világra hozni a babát. Ezzel Akinhez hasonlóan ő is fejest ugrott a vereségbe, Joe Donnellytől 50-44 arányban kapott ki. Tette ezt egy olyan államban, ahol Romney 10 százalékot vert Obamára, és pártja hét képviselőt kapott a demokraták kettőjével szemben.

Csalódott republikánus szavazók az első eredmények után - képes összefoglalónk az éjszakáról
Csalódott republikánus szavazók az első eredmények után - képes összefoglalónk az éjszakáról
Fotó: Stan Honda

Már korábban is megírtuk, hogy a republikánus Tommy Thompson és a demokrata Tammy Baldwin harca meglehetősen mocskolódóra sikerült. Thompson mellett azonban fontos érv volt, hogy kormányzóként ő vezette az államot korábban. Baldwin végül az első nyíltan meleg szenátorként nyert és történelmet írt ezzel. 51 százalékot szerzett Thompson 46 százalékával szemben.

Massachusettsben sikerült visszaszerezni a demokratáknak az elhunyt Edward Kennedy szenátusi helyét, amit Elizabeth Warren foglalhatott el. Nem kispályázott Linda MacMahon sem, aki civilben pankrációkat szervez, de nem tudta két vállra fektetni ellenfelét Connecticutban. Chris Murphy simán, 55 százalékkal elhozta a szenátusi helyet. Maine-ben a független (de a demokratákkal szavazó Angus King fölényesen verte mindkét nagy párt jelötjét (53 százalék).

A képviselőházban Joe Kennedy visszahozta családját a politikába, republikánus ellenfelét, Sean Bielatot simán, 61 százalékkal verte. Joe Walsh becsmérelte az iraki háborúban lábait elvesztő demokrata Tammy Duckworth-t és ez vissza is ütött. Duckworth 55 százalékkal nyert Illinois 8-as körzetében. A haiti bevándorlók mormonná lett gyermeke, az afroamerikai Mia Love viszont hiába indult republikánus színekben a durván konzervatív államban, győzelme gyenge lábakon áll. Jim Matheson egy százalékkal vezet előtte, hivatalos végeredmény még nincs.

Ez azonban már nem változtat azon a tényen, hogy marad a felemás helyzet a Kongresszusban: az alsóházat a republikánusok, a felsőházat a demokraták fogják uralni a következő években.