Tovább nehezíthetik Obama dolgát

2012.11.07. 06:14 Módosítva: 2012.11.07. 09:31

Nem változik a kongresszus megoszlása, a republikánusok megtarthatják a képviselőházat, de a szenátusban továbbra is a demokraták lesznek többségben. Vagyis az újraválasztott Barack Obama elnöknek továbbra is megosztott kongresszussal kell együtt dolgoznia.

Az amerikai kongresszus a 435 fős képviselőházból és a 100 fős szenátusból áll. A képviselőházat minden második évben teljesen újraválasztják, de a szenátorok elcsúsztatva hatéves ciklusokat töltenek ki, így most kedden a szenátus harmadáról szavaztak az amerikaiak.

A számolás még tart, de a szenátusban a 33 székből eddig 19-et a demokraták, 7-et a republikánusok szereztek meg, egy pedig független jelöltté lett. A képviselőházban eddig a 435-ből 415 sorsa dőlt el, 230-185-re vezetnek a republikánusok.

A szenátusban 51 demokrata és 47 republikánus szenátor volt a megoszlás, de két független is általában a demokratákkal szavazott. Egy éve még komoly fejtörőnek ígérkezett, hogyan őrizhetnék meg a többségüket a demokraták, már csak abból is kiindulva, hogy nekik 23, míg a republikánusoknak csak 10 helyet kellett megvédeniük kedden.

Ugyanakkor a republikánusok több, korábban biztos államban is saját magukat gáncsolták el, amikor később megválaszthatatlannak bizonyuló jelöltek taroltak az előválasztásokon.

Indianában például az a Richard Mourdock nyert, aki arról beszélt, hogy egy nemi erőszak miatt teherbe esett nő „Isten ajándékát” hordja a szíve alatt, és ezért meg kell tartania a gyermeket. Missouriban pedig Todd Akin veszített, ő azt mondta, hogy azok a nők, akik „tényleges nemi erőszak” áldozatai, csak ritkán esnek teherbe, mert szervezetük ilyen körülmények között tiltakozik és képes leállítani a megfoganást.

A független Angus King volt kormányzó megnyerte a szenátori helyet Maine-ben, ez egyben azt is jelenti, hogy a várakozásoknak megfelelően Joe Lieberman visszavonulása ellenére is marad két független, de a demokratákkal együtt szavazó szenátor a kongresszusban.

A demokraták visszaszerezték Edward Kennedy szenátori helyét is Massachusettsben, és a Kennedy-család is visszakerült a kongresszusba az ebben az államban képviselői helyet szerző Joe Kennedy III személyében. Újraválasztották a képviselőház magyar származású tagját, Andy Harrist. A republikánus politikus Marylandben könnyedén legyőzte 67-29-re legyőzte demokrata ellenfelét, 181 872 szavazatot kapott.

Ahogy a republikánusoknak nem volt igazi esélyük a szenátus megszerzésére, úgy a demokraták sem reménykedhettek hatalomátvételben a képviselőházban. Azért sem volt igazán esélyük a fordításra, mert az új népszámlálási adatok alapján tavaly a republikánusok húzhatták újra a körzethatárokat. A legoptimistább demokrata jóslatok sem számoltak a szükséges plusz 25 képviselői hely elérésével, nagyjából ötben reménykedhettek.

Marad tehát a megosztottság, azonban az új felállásban, a második ciklusát megkezdő Obama mellett új alkupozíciókkal vághatnak neki az újabb négy évnek  a kongresszus tagjai is. Joe Biden alelnök is arról beszélt a napokban, hogy meggyőződése, könnyebben születhetnek majd kompromisszumok Obama második ciklusa alatt.