Egyre népszerűbb elnökjelölt-jelölt a balhés Trump

2015.09.03. 20:45

Növelte előnyét, és elérte a 30 százalékos támogatottságot a republikánus szavazók között a Fehér Házra pályázó Donald Trump ingatlanmilliárdos a Monmouth Egyetem legfrissebb közvélemény-kutatásának csütörtökön közölt adatai szerint, írja az MTI. 

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok első televíziós vitája óta közreadott első Monmouth-felmérés szerint Trump 4 százalékpontot erősödött. Ez ugyan belül van a közvélemény-kutatás statisztikai hibahatárán, de az eredmény megerősíti a többi között a Quinnipiac Egyetem által is kimutatott tendenciát.

A Monmouth-felmérés igen jelentős, 13 százalékpontos növekedést mért a második helyre feljövő Ben Carson támogatottságában, aki 18 százalékon áll a republikánusok között. Carson az egyetlen a republikánus párt aspiránsai között, aki lépést tud tartani Trumppal.  Jeb Bush volt floridai kormányzó az augusztusi 12 százalékról 8-ra esett vissza, és ezzel az eredménnyel holtversenyben áll a harmadik-negyedik helyen Ted Cruz texasi szenátorral, míg Marco Rubio floridai szenátor 5, Carly Fiorina ülteasszony és Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó 4-4, Scott Walker wisconsini kormányzó pedig – aki augusztusban még 11 százalékkal a harmadik volt – mindössze 3 százalékon áll.

A Monmouth Egyetem három napos felmérésében a republikánus szavazók egy 366 fős mintáján végezte el a felmérést, plusz-mínusz 5,1 százalékpontos hibahatárral számolva.

A demokratáknál viszont kezd szorossá válni a helyzet, az ABC televízió és a The Washington Post közös, a csütörtöki felmérése szerint Hillary Clintont az amerikaiak 53 százaléka kedvezőtlenül ítéli meg, 45 százalékuk kedvezően. Előbbi 8 százalékkal nőtt, utóbbi 7 százalékkal csökkent. A hivatalosan még nem induló, de a Clintonra a legnagyobb veszélyt jelentő Joe Biden alelnök esetében mindkét tábor egyaránt 46-46 százalékon áll.