Egy újabb milliárdos indulása csavarhat még egyet az elnökválasztáson

2016.01.24. 11:51 Módosítva: 2016-01-24 12:13:56
0 hozzászólás

Alig egy hétre vagyunk az amerikai előválasztási időszakot megnyitó iowai kaukusztól, a republikánusoknál és a demokratáknál is izgalmasan alakul a küzdelem, de hamarosan akár még egy újabb csavar is jöhet. A környezetéből névtelenül nyilatkozó tanácsadók ugyanis azt mondták a New York Timesnak, hogy Michael Bloomberg milliárdos üzletember, egyébként pedig volt New York-i polgármester is fontolgatja, hogy függetlenként beszálljon-e az elnökválasztásba.

A 73 éves milliárdos ugyanis lát most teret a hagyományosan az elnököt adó két párt, a demokraták és a republikánusok között. Egyelőre még túl sok konkrétum nincs, Bloomberg felkérte az embereit, hogy dolgozzanak ki kampányterveket esetleges indulásához. A New York Times szerint Bloomberg akár 1 milliárd dollárt is kész a vagyonából a kampányra fordítani.

Bloomberg vagyonát egyébként 36,5 milliárd dollárosra becsüli a Forbes, amivel a 2002-2013 között New York-i polgármester Bloomberg a Forbes listája a 10. leggazdagabb ember az Egyesült Államokban.A republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben vezető Donald Trump ingatlanmágnás-celebritás a lap listája szerint a 133. leggazdagabb ember az Egyesült Államokban. a 2002-2013 között New York-i polgármester Bloomberg a 10.

Bloomberg egyelőre még kivár, sok függhet attól, hogy Hillary Clinton mennyire szenved meg a legutóbbi hetekben Iowában is megerősödő, a második államban, New Hampshire-ben pedig vezető Bernie Sanders vermonti szenátorral. A New York Times szerint a milliárdos március eleji határidőt szabott magának, hogy bejelentse esetleges indulását.

Bloomberget ugyan republikánus színekben választották meg New York polgármesterének, de elnökjelölti indulása mégis inkább a demokratáktól venne el szavazatokat, mert társadalmi kérdésekben inkább liberális nézeteket vall. A republikánusoktól csak olyan államokban venne el szavazatokat, ahol amúgy is biztos a demokraták győzelme.

Legutóbb 1992-ben tudott egy független jelölt igazán beleszólni egy elnökválasztásba, akkor Bill Clinton győzött George H. W. Bush ellen, míg a texasi üzletember Ross Perot 18,9 százalékot szerzett.

Közben február 1-jéhez közeledve az összes mérvadó felmérést összesítő RealClearPolitics szerint is átvette Trump a vezetést Iowában, miután a második helyen álló Ted Cruz texasi szenátor visszaesett, de összességében még csak 2,6 százalékos az ingatlanmágnás előnye (29 vs 26,4). Az összesítés szerint Hillary Clinton is őrzi még előnyét, azonban Sanders belátható távolságban van.