Sanders harciasabb volt, Clinton a tapasztalatával érvelt

2016.01.26. 19:45
0 hozzászólás

Az előválasztásokat megnyitó államokban egyre jobban álló Bernie Sanders vermonti szenátor a szokásosnál harcosabb arcát mutatta, míg Hillary Clinton volt first lady és külügyminiszter azzal érvelt, hogy ő a legfelkészültebb elnöknek. Egy héttel az iowai kaukusz (jelölőgyűlés, az előválasztások egy speciális fajtája) előtt tartották az utolsó tévévitát a demokrata elnökjelöltek.

Ezúttal egy town hall típusú vitát rendeztek Iowa fővárosában, Des Moines-ban, ahol a meghívott nézők és a CNN moderátora, Chris Cuomo tehetett fel kérdéseket a külön-külön, egymás után a színpadra lépő politikusnak.

Sanders megint beszélt arról, hogy emelné az adókat, odaszólt a Wall Streetnek, de aztán a székéből felállva nekiment Clintonnak is. Szerinte az ő értékrendje legalább annyira fontos, mint riválisa tapasztalata. Azt mondta, nem akart negatív kampányt folytatni, azonban felsorolt egy sor olyan döntést Clinton karrierjéből, amiket problémásnak tartott.

Példaként említette meg, hogy ő nem szavazta meg az iraki inváziót, ellentétben Clintonnal. Mint mondta, ő az elejétől ellenzi például a Kanada felől érkező olajvezeték megépítését, míg ellenfele sokáig nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben.

Clinton a maga részéről magabiztos éllovasként próbált viselkedni, mégha New Hampshire mellett már Iowában is gondba kerülhet. Szerinte olyan emberre van szükség, aki már bizonyította, hogy tud küzdeni.

Clinton az idő nagy részében olyan fontos döntéseket szedett elő – utalt például az iráni atommegállapodásra –, amikhez valahogy köze volt politikusként. A volt first lady azt mondta, hogy 40 éve küzd az egyenlőtlenségek ellen. Egy fiatal nő viszont meglepte, amikor arra kérdezett rá, hogy vajon miért preferálják inkább Sanderst a fiatalok.

Habár Barack Obama elnök nem állt ki nyíltan egyik jelölt mellett sem, de Clinton próbálta hangsúlyozni a vitán is, hogy volt főnöke milyen elismerően beszélt róla a Politicónak adott interjújában. Sandersék kampánycsapata viszont üdvözölte, hogy Obama egyenlően kezeli a jelölteket.

Egy kiesett jelölt beállt Trump riválisa mögé

A néhány hónapja még maga is az elnökjelöltségre pályázó, de aztán a tévéviták kezdetén elég hamar visszalépő Rick Perry volt texasi kormányzó a Politicónak adott interjúban bejelentette, hogy az egyébként texasi szenátor Ted Cruzt támogatja a republikánus jelöltségért folyó küzdelemben.

Egy héttel az iowai kaukusz előtt Perry állítólag azért állt ki Cruz mögött, mert mindennél jobban utálja a felmérésekben vezető Donald Trumpot. Mellesleg pedig névtelenséget kérő források szerint Cruz is a nyakára járt, hogy megnyerje a támogatását. Cruz próbálja behozni valahogy a hátrányát Iowában, ahol az országosan addig is vezető Trump megelőzte az elmúlt hetekben.

Iowán mindenki szeme

A hétfőn és kedden kijött felmérések közül a CNN/ORC polljában Trump már új rekorddal, 41 százalékkal vezetett a 19 százalékkal második Cruz előtt országosan, míg a többi jelölt, a harmadik Marco Rubiót is beleértve, a 10 százalékot sem érte el. A RealClearPolitics összesítése szerint Trump növelte az előnyét Iowában is, 33,2 százalékkal vezet, míg Cruznak 27,5 százaléka van.

A demokratáknál viszont az összesítés szerint már tényleg egy hajszálnyi, 0,6 százalékos Clinton előnye a nyitó államban: 46 százalékkal áll, míg Sanders 45,4 százalékkal követi. Országosan 52-37,4-re vezet a volt külügyminiszter.