Hillary Clinton riválisát savazza a volt budapesti nagykövet

2016.01.30. 10:50
0 hozzászólás

Ahogy közeledik az iowai kaukusz, vagyis az első előválasztás február elsején, napról napra nő a feszültség Hillary Clinton táborában. 

A közvélemény-kutatások ugyanis január eleje óta azt mutatják, hogy a korábban teljesen esélytelennek elkönyvelt vermonti szenátor, a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders elkezdte ledolgozni a hátrányát. A két jelölt Iowában fej fej mellett áll, a második előválasztó államban, New Hampshire-ben pedig Sanders már kétszámjegyű előnyre tett szert.

Hillary Clinton és támogatói ezért az elmúlt hetekben egyre keményebben kezdték el támadni Sanderst, amibe a Politicónak nyilatkozva pedig most Eleni Kounalakis, Clinton egyik legnagyobb adománygyűjtője és közeli barátja is beszállt. Ez bizony egy magyar vonatkozású hír is, hiszen Kounalakis volt az USA budapesti nagykövete 2010 és 2013 között, az itt eltöltött éveiről tavaly jelent meg a kisebb botrányokat is kavaró Madam Ambassador című könyve. Kounalakis a könyve megjelenése után újságcikkben is összefoglalta, mennyi minden baja volt és van az Orbán-kormánnyal, és hogy szerinte a Hillary vezette amerikai külügy milyen hatékonyan és okosan lépett fel az antidemokratikus magyar törekvések ellen.

A Politico most arról ír, Hillary Clintonnak Iowában elég rosszul jöhet, hogy az ottani demokraták 43%-a vallja magát szocialistának – ahogy ugyebár Sanders is. Clintonnak pedig ezért egyensúlyoznia kell a balos választók és a kampányát támogató multimilliomos adományozók között.

A cikk megszólaltatja Kounalakist, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy Sanders mennyire rossz választás lenne. „Kívülálló, esélytelen jelöltnek" (fringe candidate) nevezi a szenátort, és arról beszél, Sanders politikai programja nem csak hogy teljesen valóságtól elrugaszkodott, de a vermonti szenátor eddig még soha nem bizonyította, hogy megvannak a képességei ahhoz, hogy előrelépést érjen el az általa vallott eszmék megvalósításában. „Lehetséges, hogy Sanders nagyon jól fog kijönni az iowai és a New Hampshire-i előválasztásokból, és életképes jelöltnek fog tűnni.

De hogy ő irányítsa az országot? Ő egyszerűen túl radikális, az ötletei csupán fikciók.

– mondja lesajnálóan Kounalakis, aki tavaly novemberben saját San Franciscó-i otthonában rendezett egy fejenként 2700 dolláros adománygyűjtő estet.

A görög származású üzletasszony már a 2008-as, végül elbukott előválasztáson is több mint egymillió dollárt kalapozott össze Clintonnak, majd 2010-ben politikai kinevezettként magyarországi nagykövet lett Hillary Clinton külügyminisztersége alatt úgy, hogy Hillary köreiből egyedül ő kapott ilyen pozíciót. Kounalakis megszólalásai azért is fontosak, mert potenciálisan a következő amerikai elnök bizalmasa és adminisztrációjának tagja lehet. Már ha sikerült legyőzni Bernie Sanderst az előválasztáson, amin egy iowai vereség nem sokat segítene.