Clinton hajszállal vezet, Cruz nyert a republikánusoknál

Index
2016.02.02. 09:03

Rengetegen mentek el szavazni Iowában, a republikánusoknál rekordrészvétel mellett Ted Cruz texasi szenátor lenyomta Donald Trumpot, akit a nagyot hajrázó Marco Rubio is szinte befogott. A demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders egy százalékon belül volt, Clinton nyert. Élőben követtük végig az amerikai előválasztás nyitányát Iowában!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Csak elért 99,94 százalékig a feldolgozottság, Hillary Clinton végül 49,89 százalékkal nyert, Sanders 49,54 százalékot ért el.

  Az iowai kaukusz eseményeinek összefoglalója itt.

 • Ez most az állás a körzetek 97%-ainak eredményei alapján, továbbra és most már véglegesen Clinton javára, aki ezek szerint most éppen kevesebb, mint 0,3%-kal áll Bernie Sanders előtt. (Részletes, frissülő eredmények itt.)

 • Ami az volt, hogy a papírforma (Hillary Clinton és Donald Trump győzelme) az egyik oldalon borulni fog és vagy Trump-Sanders, vagy Clinton-Cruz húzza be Iowát. Mondjuk az előbbi verziónak jobban örültem volna, de így talán még izgalmasabb lett a vége. 

 • Hillary Clinton istenadta nagy szerencséje, hogy Donald Trump egyértelmű és váratlan veresége a túloldalon sokkal nagyobbat szól, mint az, hogy a pár hónapja még tök esélytelennek kikiáltott Bernie Sanders megszorongatta őt.

  Magyar idő szerint kedd hajnalban ezek a főcímek a fontosabb amerikai lapok online kiadásaiban:

  • Cruz Wins in Iowa, Dealing Humbling Loss to Trump
   (New York Times)
  • Cruz upsets Trump in GOP race (Washington Post)
  • Cruz Beats Trump in Iowa GOP Caucus (Wall Street Journal)
 • Aligha lehetett hallani elnökjelöltségre eséllyel pályázó politikustól olyan beszédet, amilyet Bernie Sanders tartott.

  Győzelminek hangzott, bár egyelőre "virtuális döntelenre" áll a küzdelem Hillary Clintonnal Iowában a demokrata elnökjelöltségért folyó harc.

  A magát demokratikus szocialistának valló Sandersnek láthatóan jobban örültek hívei, mint Clintonnak a sajátjai. Gyakorlatilag bármit mondott, üdvrivalgás kísérte. Igaz, Amerikának elég meredek dolgokat mondott.

  • Kikelt a korrupt kampányfinanszírozás ellen. Ő az egyetlen akinek nincsen superpackje, támogatását 3,5 millió civiltől szedte össze, nem pedig nagyvállalatok támogatásából.
  • Kikelt a fennálló politikai, gazdasági elit ellen. Igazságtalan, hogy A felső tíz százaléknak annyi vagyona van, mint az alsó kilencvennek. De az még igazságtalanabb, hogy a 20 leggazdagabb embernek annyi vagyona van, moint az Egyesült Államok szegényebbik 50 százalékának.
  • ingyenes felsőoktatást követelt
  • ingyenes orvosi ellátást
  • 15 dolláros minimális órabért
  • kikelt az ellen, hogy a világon az Egyesült Államokban ülnek a legtöbben börtönben, és az elítéltek között a többség afroamerikai és spanyolajkú. "Oktatás kell, nem börtön!" – adta ki a jelszót.
  • Adót kell kivetni a Wall Street spekulánsaira. "Eljött az idő, hogy a Wall Street pénze segítsen az embereken és ne az emberek a Wall Streeten."
  És mellesleg politikai forradalmat hirdetett.

  Ami sok, az sok – mondta a 74 éves politikussal együtt a főként fiatalokból álló hallgatóság.

  Sanders jó érzékkel még pár újbaloldali témát is elővett:

  • egyenlő munkáért egyenlő bért a nőknek is
  • olyan gazdaságot, amely a fosszilis energia helyett a zöldenergiára épít.

  Ezzel aztán üzenhetett a republikánus ellenfeleknek is: "Ne azért aggódjatok, hogy elég pénzt kaptok-e a kampányhoz az olajcégektől, hanem a klímaváltozásért, amelytől gyermekeitek, unokáitok élete függ."

  Győzelmi beszéd volt ez, még ha az eredmény nem is ismert.

 • Az iowai eredménye alapján öt republikánus jelölt szerzett delegáltakat, melyeket a szavazatok arányában osztanak el közöttük. Ez még nem végleges, könnyen lehet, hogy végül Trump és Rubio egyaránt hetet kap. Mindenesetre a sort egyelőre Rand Paul zárja a maga egy delegáltjával:

  1. Ted Cruz: 51,047 szavazat, 27.67%, 8 delegált
  2. Donald Trump: 44,837 szavazat, 24.3%, 7 delegált
  3. Marco Rubio: 42,577 szavazat, 23.08%, 6 delegált
  4. Ben Carson: 17,173 szavazat, 9.31%, 2 delegált
  5. Rand Paul: 8,361 szavazat, 4.53%, 1 delegált

  (98,45%-os eredmény alapján)

 • A CNN szerint a Sanders-kampányból többen azt akarják, hogy az Iowai Demokrata Párt hozza nyilvánosságra a leadott szavazatok számát is. A republikánusokkal ellentétben ugyanis ezt a demokraták Iowában nem teszik meg – egy ilyen szoros eredménynél pedig könnyen lehet, hogy hiába Clinton végez az első helyen a helyi delegáltakat tekintve, valójában Bernie Sanders szerzett több szavazatot. 

  Időközben a kerületek 95%-ának eredményei alapján 49,85%-49,62% az állás Clinton javára, tényleg csoda kellene, hogy ez innen már megforduljon. De közben a médiában gyakorlatilag döntetlenként jellemzik a versenyt, ami azért annyira nem rossz Bernie Sandersnek sem.

  Főleg, ha a következő előválasztó államot, New Hampshire-t, ahol Sanders meggyőzően vezetett eddig, valóban meggyőző fölénnyel tudja nyerni.

 • Most így áll a Clinton-Sanders meccs a körzetek 93,87%-a alapján. Az eredmény folyamatosan ide-oda ugrál pár tizedszázalékot, azonban már elég kevés az esélye, hogy Sanders kicsivel is, de valahogy az élre álljon.

  Itt lehet követni a részletes adatok érkezését, és tövig rágni a körmöket.

 • "Hihetetlen éjszaka, micsoda fantasztikus kampány volt ez!" - kezdi Hillary Clinton győzelmi beszédét, már ha győzelemnek lehet azt nevezni, hogy abszolút favoritként, elképesztő erőforrásokkal és a pártelit teljes támogatásával a háta mögött mindössze 1%, sőt fél százalékon belüli különbséggel tud első lenni. De még ez sem biztos. Ott állt mögötte férje, Bill Clinton és lányuk, Chelsea Clinton.

  "Én egy progresszív (jelölt) vagyok, aki megvalósítja a dolgokat!" - folytatja Clinton, szokás szerint azt hangsúlyozva, hogy ő egy pragmatikus és hatékony politikus, nem pedig egy álmodozó idealista. "Én tudom, hogyan kell..." - kezd bele egy felsorolásba, miszerint ő tudja, hogyan kell kiterjeszteni az egészségbiztosítást vagy éppen a női jogokat, melegjogokat és a munkások jogait.

  Hillary Clinton gratulál Martin O'Malleynek, akit remek közszolgának nevez - O'Malley hamarosan hivatalosan is vissza fog lépni, illetve arról beszél, mennyire izgalmas lesz a verseny Bernie Sandersszel és örül, hogy a különböző eszmék vitájának a terepe lehet a demokrata párt.

  Majd jön egy kis republikánus-gyepálás: nem fogja hagyni, hogy visszacsinálják mindazt a haladást, amit a demokraták elértek. "Csatlakozzatok hozzám, gyerünk, nyerjük meg a jelöltséget!" - fejezi be beszédét. 

  Nem beszélt egyértelmű győzelemről ugyanakkor, azt mondta csak, "úgy hiszem, nyertünk", illetve ki is mondta, hogy fellélegzett az eredmény miatt.

  Clinton őszintén felszabadultnak, energikusnak tűnt, és egészen addig kivárt a beszédével, amíg éppen úgy tűnt, hogy Bernie Sanders tuti nem éri utol. Utóbbi teljesen reális veszély volt rá nézve, de a beszéd megtartásakor épp nyílt kissé az olló. És úgy tűnt, néhány tizedszázalékkal ezúttal sikerült elkerülnie azt, ami 2008-ban végül a jelöltségért folytatott verseny elvesztéséhez vezetett számára. De ez még azért nem biztos.

  Ezek után már csak Bernie Sanders beszédére várunk. 

 • A texasi szenátor nagy ölelkezésekkel vonult be, jó ideig nem is kezde a beszédébe. 

  "Isten áldja Iowa nagyszerű államát" – mondta végül, majd belefogott abba, amibe a radikális Tea Party politikusaként el kell mondania, odaszúrva az elkényelmesedett politikai elitnek.

  2016-02-02T043004Z 1543276483 TB3EC220CHTFR RTRMADP 3 USA-ELECTI
  Fotó: Jim Young / Reuters

  Ennek megfelelően győzelme a nép győzelme. Lehetőség arra, hogy a következő elnököt ne a washingtoni elit, a lobbik válasszák meg, hanem a legnagyobb erő válassza meg: a nép.

  48608 iowai szavazatát gyűjtöttük össze. Ez hihetetlen győzelem, a legnagyobb mennyiségű szavazat, amelyet republikánus politikus valaha nyert Iowában a kakukuszon – mondta és igaza van, hiszen az eddigi 121 ezer helyett több mint 175 ezren szavaztak a regisztrált republikánus választók közül.

  Cruz egy kicsit elmúlt nyolc évezett, a népre nem hallgató Obamáról és a demokratákról szólt, majd tovább vitte a vonalat a népről, mint a legnagyobb hatalom forrásáról.

  2016-02-02T043408Z 1855780732 TB3EC220COMG7 RTRMADP 3 USA-ELECTI
  Fotó: Brian Frank / Reuters

  Beszédét sok frázis tarkította a nagy nemzet újjászületéséről, és a mindenkori szövetségi kormányról, amelynek kötelessége megvédeni az emberek alapvető jogait, a szabad piacot és a keresztény értékeket. 

  "Iowa megüzente a világnak, közeleg a reggel" – mondta, megköszönve a 12 ezer iowai és országszerte 200 ezer önkéntesnek, aki a kampányt az első naptól kezdve igazi mozgalomként működtette. Cruz megígérte, hogy nem fárad el a kampányban, ellenkezőleg, minden fáradsága elszállt.

 • Mondjuk ezt az idézetet nem most, hanem még 2013 decemberében tette ki a Twitterére.

 • 94 százaléknál megint Clinton tudott erősödni, volt 0,23 százalék is a különbség, de most megint majdnem 1 százalék. 50,2 százalék Clintonnak, 49,3 Sandersnek.

 • Mégpedig Hillary Clinton javára. Itt nem tudták máshogy feloldani a patthelyzetet.

 • A dél-karolinai szenátor támogatásának belengetése is jelzi, Rubio harmadik helye a hét további részében még több republikánus nagyágyú felsorakozását hozhatja magával a floridai szenátor mögött. Az iowaihoz képest jóval mérsékeltebb összetételű szavazótáborral rendelkező következő előválasztó államban, New Hampshire-ben pedig már Marco Rubiónak fog így állni a zászló.

  Ha pedig azt behúzza, onnan már gyorsan egyesíteni tudja maga mögött az establishment-oldali szavazókat és a pártelitet, hogy aztán a jelöltségért megmérkőzzön a radikális/elitellenes tábor jelöltjével, Cruzzal vagy Trumppal. 

  Hacsak nem szúrja el valahogy.

 • A CNN-n mutatott adatok alapján a republikánusok legalább 175 ezren vettek részt az iowai kaukuszon. A 2012-es rekord 121 354 volt, ez messze megdőlt.

 • Most mindenki azt számolgatja, a hátralévő kerületek melyik megyékben vannak, melyikben vezet Clinton és melyikben Sanders. 90%-nál kicsit most beállt, belassult az eredmények beérkezése: Clinton 49,84%-on, Bernie Sanders 49,53%-on áll. Épp egy pár századot visszaerősödött Clinton, de a tendencia továbbra is az olló szűkülése.

  A CNN mutatja a két jelölt eredményváróját: Clintonnál épp üdvrivalgás van, Sandersnél csend, majd egy kis kántálás és drukkolás következik. 

 • Mert Donald Trump mégiscsak az.  "Szeretem az iowaiakat" - kezdte, de nem tűnt őszintének a mosolya. Megköszönte a családjának a támogatást, és elmondta a kötelező szöveget, hogy mindenki le akarta beszélni az indulásról nyáron, amikor 17 jelölt volt versenyben a republikánus elnökjelöltségért. "Azt mondták az első tíz közé sem jutok be. De én azt mondtam, adjunk egy esélyt az iowaiaknak."

  A küzdelmet Trump természetesen folytatja, ahogyan ezt nem túl lelkes beszédében is lemondta. Jön New Hempshire, Dél-Carolina, melyek lakóit Trump természetesen szintén szereti. Ahogy a jó barátjának mondott Huckabee-t is aki két százalékos eredménye után felfüggesztette kampányát. A politikus 2008-ban még megnyerte az iowai kaukuszt a republikánus elnökjelöltségért folytatott harcban.

  "Remélem ott már győzelemről fogok beszámolni." Pár szót Sandersre és Clintonra is vesztegetett. A lényeg, hogy tök mindegy, ki nyer a demokraták között, Trump megnyeri a republikánus elnökjelöltséget és az elnökválasztást is.

  A beszéd rövid volt, és sokkal kevésbé felépített, mint Cruzé.

 • De egyre fut ki az időből, már a körzetek 89%-ából befutottak az eredmények, és ezek alapján

  • Hillary Clinton 49,9%-on,
  • Bernie Sanders 49,5%-on áll.

  Amit sok helyen a tévékben, ahol kerekítik az eredményeket, már 50-50%-ként fognak kiírni, és ez lélektanilag egyáltalán nem lesz majd mindegy.

  Szorongó Clintonista
  Szorongó Clintonista
  Fotó: Win Mcnamee / Europress / Getty
 • "Ez az a pillanat, amiről azt mondták, sosem történhet meg. Hónapokig azt mondták, nincs esélyünk. Mert nincsenek meg a megfelelő endorsmentjeink, mert nincsenek meg a megfelelő politikai összeköttetéseink, mert nem elég szürke a hajam vagy túl magas a cipőm sarka" - kezdi beszédét Marco Rubio, aki láthatóan nagyon örül magának, mintha a harmadik helye egy győzelem lenne. És hát számára valóban az is.

  "Hét év Barack Obama után nem várunk tovább, hogy visszaszerezzük az országunkat! Olyan elnökre van szükség, aki megvédi, nem pedig aki támadja és aláássa az alkotmányt" - folytatta Rubio: "Olyan elnökre van szükség, aki megvédi a második alkotmánykiegészítést (amin a szabad fegyverviselés alapul), nem pedig aláássa azt."

  Rubio szerint 2016 egy referendum lesz az amerikai identitásról. "Nagyobbak lehetünk, mint valaha voltunk, vagy lehetünk egy nagy, de hanyatló nemzet. Ha Clinton vagy Sanders nyer, egy nagy, de hanyatló nemzet leszünk" - dobta be jól kimunkált szlogenjét a floridai szenátor.

  "Hillary Clinton alkalmatlan amerikai elnöknek, mert a törvény fölött állónak gondolja magát" - utalt Rubio Clinton email-botrányára. 

  "Ha én leszek a jelölt, és én leszek a jelölt, egyesíteni fogjuk ezt a pártot és a konzervatív mozgalmat!" - ígérte Rubio: "Egyesíteni fogjuk a pártot, növelni fogjuk a pártot és meg fogjuk nyerni Hillary Clintont vagy Bernie Sanderst".

  Majd megköszönte Istennek, feleségének és családjának az iowai eredményét. Rubio ezután gratulált Ted Cruznak a győzelemhez és a visszalépését bejelentő Mick Huckabee-nek is köszönetet mondott az eddigiekért. A floridai szenátor ezután rohadt dagályosan és elérzékenyülve beszél, de a lényeg, hogy tényleg szinte egy győzelmi beszédet mond - bronzérmesként.

 • A Twitteren jelentette be, köszönetet mondott a támogatóinak.

 • A CNN-en már bejelentették, hogy Ted Cruz megnyerte a republikánusok iowai elnökválasztását, amit nagy üdvrivalgás kísér a texasi szenátor főhadiszállásán. Cruz nagy pofonokat kapott az utolsó előtti vitán Donald Trumptól, különösen akkor, amikor a "New York-i értékeket" próbálta meg támadni, Trump pedig erre ügyesen kijátszotta a 9/11-kártyát. Vagy az utolsó vitán, melyet Trump bojkottált, amivel okosan egy olyan helyzetet állított elő, hogy az összes többi jelölt Cruzt kezdte el támadni. De a be nem vallott Goldman Sachs-hiteléről szóló sztori is hátráltatta a texasit, és az sem jött jól neki, hogy az iowai kormányzó is Trump mellé állt. Mindezek ellenére mégis sikerült behúznia az első előválasztó államot, szóval le a kalappal.

 • Folyamatosan csökken a különbség Clinton és üldözője között. 83 százaléknál a volt first lady 50,13 százalékkal vezet, Sanders 49,16 százalékkal áll.

 • A CNN szerint már 99 százaléknál a republikánusoknál a feldolgozottság. Ted Cruz 28 százalékkal megnyerte Iowát. Trump a felmérésektől alaposan elmaradva csak 24 százalékot ért el, Rubio viszont nagyot hajrázott az utolsó napokban, végül 23 százalékkal lett a harmadik, ami nagy lökést jelent neki a következő állam, New Hampshire előtt. Ben Carson visszavonult idegsebész végül 9 százalékkal végzett.

 • Az elmúlt hetekben a republikánus oldalon a küzdelem egy Trump-Cruz párharcra egyszerűsödött le, amit Cruz ugyan most megnyert, de Marco Rubio nagyon erős harmadik helye miatt fájhat a feje, Rubio lehet ugyanis az a jelölt, aki mögé a republikánus pártelit végre felsorakozhat.

  És akkor nem sokat ér ez a mostani győzelem Cruznak, hosszú távon bizony sokkal nagyobb bajban lesz, mintha egyszerűen csak egy kicsivel, de lemaradt volna Cruz mögött, de Rubiót meggyőzően maga mögé utasította volna.

 • Befutottak az eredmények az utolsó megyéből, ahonnan eddig nem voltak, Ida Countyból, ahol Sanders vezet. Ezzel összességében másfél százalékon belülre szűkült a különbség, a körzetek 75%-a után Clinton 50,4%, Sanders 49%-on áll. Ha így folytatódik, a vermonti szenátor a végére fél százalékra is megközelítheti azt a Hillary Clintont, aki toronymagas esélyesnek számított és maga mögött tudhatja a demokrata pártvezetés szinte teljes támogatását. Ez így Sanders esetleges veresége ellenére is óriási teljesítmény lenne. Remélem, a demokratikus szocialista nagypapa szíve is bírja majd az izgalmakat.

 • Úgy tűnik, elbátortalanodtak Trump támogatói, mire a szavazáshoz értek: a felmérésekben Iowában 31 százalékkal vezetett Trump, Cruz 24 százalékra számíthatott, Rubio 16-ra. Ehhez képest az állás Cruz 28, Trump 25, Rubio 22. Tehát egyedül Trump bukott a felmérésekhez képest. Ez azt is jelentheti, hogy neve nem csak híveit, hanem ellenzőit is mozgósította, de azt is, hogy a választók egy része csak ijesztgetésből mondja, hogy Trumpra szavaz.

 • Carson kampánycsapata közleményt adott ki, miután pár helyen megjelent a sajtóban, hogy kiszáll a versenyből. Eszerint szó sincs a kampánya felfüggesztéséről, az „erősebb mint valaha", egyszerűen csak 18 nap folyamatos kampányolás után Carsonnak haza kell ugrania Floridába tiszta ruháért. Késő este indul, próbálja elkerülni a hóvihart. Azt ígérik, szerdán már vissza is tér.

 • A CNN forrásai szerint a marylandi kormányzó fél órán belül be is jelenti hivatalosan a döntést.

 • Egy kicsit magamat is közéjük sorolom, úgyhogy viszonylagos elégedettséggel teszem be ide a részletes állást, mely alapján Paul áll az ötödik helyen a körzetek 70%-a után. 2008-ban az édesapjának, Ron Paulnak szurkoltam, valahol még egy kampánypólóm is van a szekrény mélyén.

  • Ted Cruz 28,
  • Donald Trump 25,
  • Marco Rubio 22,
  • Ben Carson 10 százalék.