Trump kapott egy pofont, elképesztő döntetlen a demokratáknál

2016-02-02T004408Z 1443998290 GF10000292656 RTRMADP 3 USA-ELECTI
2016.02.02. 07:51 Módosítva: 2016.02.02. 09:43

A demokrata és a republikánus oldalon is izgalmasan alakult az amerikai előválasztásokat megnyitó Iowa államban rendezett szavazás. A republikánusoknál Donald Trump elszenvedte első vereségét, a demokratáknál pedig csak egy hajszál döntött Hillary Clinton javára.

A kezdő államok mindig nagyon fontosak, egy jó rajt után felsorakozhatnak a támogatók egy jelölt mögé, míg a leszereplő indulók pénzforrásai hamar elapadhatnak, és árral szemben is csak ideig, óráig lehet evezni. Az iowai előválasztást éjszaka élőben közvetítettük, itt olvashatja vissza az események alakulását>>>

Ez volt a lényeg:

  • Ted Cruz texasi szenátor a felméréseket felülteljesítve megnyerte a konzervatív bázis miatt alapvetően rá szabott államot.
  • A pollokban országszerte vezető Donald Trump milliárdos ingatlanmágnás és hivatásos megmondóember alulmúlta a várakozásokat, és a második helyet is csak éppenhogy sikerült megtartania.
  • Marco Rubio floridai szenátor hatalmas hajrával feljött az utolsó napokban a harmadik helyre, és mindössze 1 százalékkal maradt le Trumptól, amivel az este egyik legnagyobb nyertese lett.
  • A demokratáknál pokoli szoros holtversenyt hozott a szavazás a nagy esélyes Hillary Clinton és kihívója, a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders vermonti szenátor között, végül a volt first lady nyert, a végleges eredmény szerint mindössze 0,2 százalékkal.

Trumpnak nem jött össze

Mi a kaukusz?

Így szavaztak most Iowában. A kaukusz (jelölőgyűlés) kicsit sem hasonlít egy szokványos előválasztásra. Miután a pártok szavazói összegyűltek a kijelölt körzetekben egy nagy teremben, ott csoportokba szerveződnek. Az egyes jelöltek támogatói csoportjainak vezetői beszédeket mondanak, majd nagyjából fél-egy óra alatt megpróbálják meggyőzni a többi jelölt támogatóit.

A republikánusoknál egy fokkal egyszerűbb a folyamat, ott mindegyik jelölt mellett érvelhetnek röviden a szavazóik, végül saját kezűleg felírják jelöltjük nevét egy üres papírra, amelyet egy dobozba dobnak. A demokratáknál még van annyi bonyolítás, hogy a csoportokon belül is kisebb csoportokba kell tömörülniük az egyes jelöltek támogatóinak. Amelyik jelölt támogatói így nem érik el a 15 százalékot, azoknak vagy tartózkodniuk kell, vagy meggyőzhetik őket, hogy inkább az egyik erősebb jelölt mellett álljanak ki.

A kaukuszokról kicsit belülről, magyar szemmel itt olvashat bővebben.

Trump megjelenése és népszerűsége alaposan megkavarta a republikánus előválasztást, a mainstream jelöltek régen szenvedtek már ennyire. Az őrült republikánus kampány soha nem látott mozgósítást hozott Iowában, végül rekordszámú, közel 180 ezer szavazó kerekedett fel, hogy tornatermekben, tűzoltóállomásokon, könyvtárakban hangot adjon döntésének – másfélszer annyi, mint négy éve. Előzetesen sokan úgy gondolták, hogy a magas részvétel a felmérésekben lefelé ívelő, de még mindig 30 százalék közelében mért Trumpnak kedvez majd, ehhez képest pont legnagyobb riválisai tudtak profitálni belőle.

Trump szereplése végül sok mindenen múlhatott: lehet, hogy már eredetileg is felülmérték a felmérésekben (ha így van, akkor az pedig más államokra nézve is intő jel lehet), vagy a múlt heti csörtéje a Fox News-zal, és a republikánus vita bojkottja tett be neki, vagy pedig egész egyszerűen ilyen gyenge helyi szervezeti háttér mellett nem lehet ennél többet várni.

Az biztos, hogy Iowában kapott egy pofont, miközben eddig legyőzhetetlenséget sugallt magáról, és nem is igazán tudtak fogást találni rajta ellenfelei, bármit mondott, nem esett vissza a felmérésekben, sőt, még erősödött is. Az sem kedvez a kicsit sem szokványosan kampányoló Trumpnak, hogy az eddigiekhez képest egy fokkal közelebb került a hagyományos mederhez, egy konzervatív és egy pártelit szemében is elfogadhatóbb jelölt küzdelméhez az előválasztás. A legnagyobb kérdés most az, hogy mit tud reagálni erre az egészen új helyzetre az eddig igazán csavaros taktika nélkül, leginkább izomból kampányoló milliárdos.

Ketten is nyertek

Az őt legyőző Cruznak viszont sikerült a kötelező feladata, az evangéliumi, konzervatív, Tea Party-táborra építő jelöltként megnyerte az éppen az ilyen indulóknak kedvező nyitóállamot. Cruz úgy tudott visszajönni, hogy egy felívelés után visszaszorult a második helyre az elmúlt időszakban, az utolsó két hétben minden felmérés Trumpot hozta ki győztesen. Ennél is többet ér, hogy senki nem győzött még annyi szavazattal a republikánusok között Iowában, mint most Cruz, aki Trumppal ellentétben nem hagyta ki a terepmunkát, és a legalaposabb hálózatot építette ki Iowában. Cruz győzelmi beszédében rögtön neki is ment a washingtoni elitnek, és az alulról építkező kampány fontosságát hangsúlyozta.

Az már Iowa előtt is látszott, hogy a 2013-ban megválasztott texasi szenátor, a szenátus egyik legkonzervatívabb fekete báránya mögött állt össze a Tea Party-tábor, mások, például a 2008-as győztes Mike Huckabee a kaukusz után fel is adták a küzdelmet. Azonban most a szintén első ciklusos floridai szenátor, Marco Rubio fontos lépést tett afelé, hogy ő lehessen az erős kihívó a pártvezetésnek is megfelelő oldalról. A Cruzhoz hasonlóan kubai származású Rubio sem nevezhető túlzottan mérsékeltnek, de eddig is arra próbált építeni, hogy ügyes helyezkedéssel megnyerje magának a befolyásos támogatókat és szponzorokat.

Sokáig látni sem lehetett Iowában, de bejött a taktikája, hogy a végén hajrázott, kis híján beérte Trumpot is. Így pedig a várakozásokhoz képest sokkal jobb eredménye lökést adhat neki a jövő kedden szavazó második állam, a mérsékelteknek kedvező New Hampshire előtt. Sokan pont egy ilyen szereplésre várhattak tőle, erre utal az is, hogy már megszellőztették, hogy Tim Scott dél-karolinai szenátor – akinek az állama harmadik az előválasztások sorában, és 1980 óta mindig az ottani győztes lett végül a republikánus elnökjelölt – be is sorol majd mögé.

A pártelitből sokan már most kicsit fellélegezhetnek, mások azonban kivárhatnak még New Hampshire-ig, ahol Rubión kívül az első államban teljesen esélytelen, és éppen ezért nem is nagyon kampányoló Jeb Bush volt floridai kormányzó, és a szintén a mérsékeltekre utazó John Kasich ohiói kormányzó is készül egy utolsó rohamra, de a floridai szenátor most fontos előnybe kerülhet velük szemben. Az biztos, hogy izgalmas lesz, hiszen eddig Trump vezetett New Hampshire-ben, és ott a mostaninál jobban megoszlottak a szavazatok.

Közben az iowai győztes Cruz is furcsa helyzetbe került: túl konzervatív ahhoz, hogy bármilyen reális esélye legyen az ottani győzelemre, viszont ha Rubio esetleg legyőzi Trumpot, akkor rögtön ki is alakulna az a felállás, ami elengedhetetlenül floridai riválisa felé döntené a pénzcsapokat, és a pártvezetés minden támogatását. Cruznak sokkal jobban megfelelne, ha Trumppal szemben pozicionálhatná magát, de ehhez a milliárdosnak kellene győznie a jövő héten. A New Hampshire-i szavazók közel fel pedig csak az utolsó héten hozza meg döntését.

Ezt senki sem hívhatja nagy győzelemnek

A demokratáknál a Barack Obama elleni vereségből tanulva az iowai szervezetépítésre nagy hangsúlyt fektető Hillary Clinton egykor volt előnye elolvadt a szavazás előtti héten, de az utolsó felmérések a végére kicsivel őt hozták ki esélyesebbnek. Szoros versengésre lehetett számítani, de még annál is szorosabb lett: volt 0,14 százalék különbség is a két jelölt között, de mindvégig Clinton vezetett Sanders előtt. A küzdelmüket jól jellemzi, hogy volt olyan szavazóhelyszín, ahol konkrétan pénzfeldobás döntött a támogatóik között.

Hiába azonban a neki kedvező végeredmény (99,94 százalékos feldolgozottság mellett Clinton 49,89, Sanders 49,54 százalékkal végzett), ezt a szavazást Clinton nehezen tudná túl nagy győzelemként kommunikálni. Ugyan a kevésbé esélyes Sandersnek alapvetően nagyobb szüksége lett volna a győzelemre, azonban a szoros állással továbbra is jogos kihívója marad Clintonnak. Már csak azért is, mert nem is lesz már más rajta kívül, a harmadik, néhány százalékot érő jelölt, Martin O'Malley volt marylandi kormányzó ugyanis kiszáll a versengésből.

A Vermonttal szomszédos New Hampshire-ben eddig is nagyon Sandersnek állt a zászló, és az iowai szoros döntetlen ezen várhatóan nem is nagyon fog változtatni. Azonban a FiveThirtyEight is felhívta rá a figyelmet, hogy Vermont után New Hampshire-ben, valamint Iowában lehet a szenátor bázisának velejét adó legtöbb fehér liberális szavazó az Egyesült Államok tagállamai között, vagyis Sanders ezekben kifejezetten otthonosan érezheti magát.

Viszont a későbbi államokban a latinók, és különösen a feketék között masszívan Clinton vezet, és az iowai eredmények alapján sem látszik még, hogy Sanders lényegesen szélesíteni tudta volna a táborát. Ez magyarázhatja azt is, hogy miért került a felmérésekben közelebb Clintonhoz bizonyos államokban Sanders, megint másokban viszont miért állnak annyian értetlenül a Bernie-jelenség előtt. New Hampshire Sandersnek áll, de kettejük küzdelmében fontosabb lehet a szintén februárban választó Nevada és Dél-Karolina állam. Ha nem jön nagyobb fordulat, akkor az idő inkább Clintonnak dolgozik.

Jön a következő

A versengés végső soron az elnökjelöltekről majd júliusban szavazó delegáltakért folyik az egyes államokban, ezeket pedig arányosan osztották el, így Iowa után ezen a téren senki nem került még előnybe. A CNN becslései szerint az Iowában elnyerhető delegáltak a következőképpen oszlanak majd meg (nem ugyanannyi küldöttet lehet elnyerni a demokratáknál és a republikánusoknál): Cruz 8, Trump és Rubio 7-7, Ben Carson visszavonult idegsebész pedig 3 delegáltat szerezhetett. A másik oldalon Clintonnak 24, Sandersnek 21 delegált juthatott. A jelöltség bebiztosításához a republikánusoknál 1236, a demokratáknál 2240 delegáltra lesz szükség.

A nyitókör viszont megvolt, a lapok felfelé fordultak, de a kampány már zakatol is tovább. A héten elnökjelölti vitákkal, aztán jövő kedden New Hampshire-ben folytatódik a minden bizonnyal újabb fordulatokat is bőven tartogató amerikai előválasztás.