Trump össztüzet zúdított Cruzra, csalást kiált

2016.02.03. 19:02
1 hozzászólás

Az iowai vereség után Donald Trump még kifejezetten visszafogott beszédet mondott, amiben minden ellenfelének, köztük a kaukuszt megnyerő Ted Cruz texasi szenátornak is gratulált, de érthető módon nem nyalogatta túl sokáig a sebeit, és átment támadó üzemmódba. Keményen nekiment Cruznak, és a Twitteren megszórt üzenetekben azt állította, hogy csalással szerezte meg a győzelmet. (Business Insider, Washington Post)

Ted Cruznak az iowai kaukuszon elkövetett csalása miatt vagy új szavazást kellene tartani, vagy Cruz eredményét semmissé tenni

– írta ki többek között az egyik Twitter üzenetben a milliárdos ingatlanmágnás.

Szerinte Cruz „csalása" miatt nem jöttek be az előzetes felmérések, és kapott a texasi szenátor a vártnál több szavazatot. „Szörnyű volt, amit Ben Carsonnal művelt" – mondta Trump kedd esti beszédében is. Trump arra célzott, hogy Cruz egyes támogatói, például Steve King, iowai republikánus képviselő is nyilvánosan arról kezdtek elmélkedni, hogy Ben Carson visszavonult idegsebész visszaléphet a versenytől, ezt pedig nem árt észben tartaniuk az iowaiaknak a szavazáskor, és kiküldött emailekben is ezt sugallták.

Cruz támogatói azután lendültek bele, hogy többen, köztük a CNN riportere is megírta, hogy Carson korán elrepülhet Iowából, és nem a következő fontos államokba, New Hampshire-be, vagy Dél-Karolinába megy, hanem haza Floridába. Carson támogatói előtt tartott beszédében ki is tért Cruz kampánycsapatának lépésére, és elítélte „a piszkos trükköket". A texasi szenátor kedden elnézést kért Carsontól a történtek miatt.

Trump a Twitteren azt is újra felemlegette, hogy Cruz a választás előtt kiküldött több ezer szavazónak egy értékelőlapot, amiben iskolai jegyekhez hasonlóan lepontozták őket, ha nem nagyon voltak korábban kaukuszozni (de persze a szomszédaik például magasabb eredményt kaptak a lapon). Cruz ezt a választás estéjén úgy értékelte, hogy minden eszközt bevetettek, és ehhez hasonló húzásokat más jelöltek is nem egyszer eljátszottak már.

Ehhez hozzátartozik, hogy ilyen levelet a Bloomberg szerint háromezer olyan szavazó kapott, akik egyébként valószínűleg nem mentek volna el szavazni, viszont Cruz végül több mint 6000 szavazattal nyert, ezért ez önmagában biztosan nem dönthetett. Azt már nehezebb megítélni, hogy a Carson-eset miatt mennyien szavazhatták át esetleg Cruzra, de a Trumphoz hasonlóan kívülállónak számító idegsebész már tavaly év végén alaposan megzuhant a felmérésekben Iowában, és igazából egy fokkal még jobban is szerepelt az utolsó napok felméréseinél, 17 173 szavazattal, 9,3 százalékkal végzett a negyedik helyen.

Trump támadásának azonban nem is az lehet a valódi célja, hogy tényleg Cruz eredményének megsemmisítését, vagy új szavazást csikarjon ki, hanem hogy minél több árnyék vetüljön a texasi szenátor hétfői győzelmére a következő előválasztások előtt.