Clinton magyarázkodhatott a méregdrága beszédei miatt

063 508266418
2016.02.04. 19:40
1 hozzászólás

Hillary Clinton és Bernie Sanders újabb vitán van túl. A két megmaradt demokrata jelölt – no, nem mintha a néhány százalékra mért, de hétfőn visszalépett Martin O'Malley volt marylandi kormányzó sok vizet zavart volna – a CNN town hallján a közönségtől, és Anderson Coopertől, a CNN moderátorától is kapott kérdéseket.

A formátumból adódóan sem alakulhattak ki hatalmas egymás elleni adok-kapokok, de Clintonnak a Wall Streethez fűződő kapcsolatai miatt például kellett magyarázkodnia. „Nem tudom, ennyit ajánlottak" – mondta, amikor arra a 675 ezer dollárra kérdezett rá Cooper, amit a Goldman Sachs-tól kapott beszédekért. A volt first lady arról is beszélt, hogy szenátorként is a Wall Street hazáját, New York államot képviselte, azonban már nem is kap annyi pénzt a bankoktól, meg egyébként is vannak kisebb támogatói is. Mondjuk Sandersnek nem kicsit több pénz folyt be eddig kisebb adományozóktól, ami egy fontos különbség kettőjük kampánya között.

Lényegében arról is szólt a vita, hogy melyikük tud építeni Barack Obama örökségére, de akár jóval tovább is menni annál, és ezzel inspirálni a még több és gyorsabb változást szorgalmazó fiatalokat.

„Nem ismerek egyetlen progresszívet sem, akinek a Super PAC-je 15 millió dollárt kapott a Wall Streettől" – mondta Sanders, aki megint azt próbálta hangsúlyozni, hogy ő Clintonnal ellentétben nem szavazta meg az iraki inváziót, és ellenezte a Kanada felőli olajvezetéket is. Clinton viszont korábban is azzal vágott vissza, hogy Sanders definíciója alapján sem Barack Obama elnök, sem Joe Biden alelnök nem számítana progresszívnek. Clinton korábban is azt mondta, hogy ő olyan jelölt, aki meg is valósítja a dolgokat, nem pedig egy álmodozó idealista.

Clintonnál arra is rákérdeztek, hogy mit szól Sanders szoros második helyéhez Iowában. A fiatalok között a 74 éves szenátor messze felülteljesített a nyitó államban is, és emiatt a volt first lady mellett kiálló demokrata politikusok is aggódnak. Clinton elismerte, hogy dolgoznia kell még a megnyerésükön. „Nem nekik kell értem lenniük, én leszek értük" – üzente a fiataloknak.

A UMass/7News követéses polljában egyelőre csökkent a különbség az elmúlt napokban a két jelölt között, azonban így is tetemes Sanders előnye. A RealClearPolitics felméréseket összesítő átlaga alapján a vermonti szenátor 15,8 ponttal vezet Clinton előtt.

A Politico szerint Clinton állítólag zárt körben arról beszélt, hogy egy nagy hajrát akár lenyomni New Hampshire-ben, de azért erősen kérdéses, hogy mennyi energiát érdemes a nagyon Sandersre szabott államra fordítania. Clinton sokkal inkább abban bízhat, hogy a következő két államban, Nevadában és Dél-Karolinában a nagy számú latino és fekete szavazó segítségével két győzelmet is elkönyvelhet majd még a március 1-jei szuperkedd előtt.

Rubio gyűjti a támogatókat

A republikánusoknál Rubio megelőzte az őt támogató fontos politikusok tekintetében az eddigi első Jeb Busht a FiveThirtyEight listáján (a volt floridai kormányzó annak ellenére vezetett ebből a szempontból idáig, hogy az országos felmérésekben alaposan visszaesett már). Ahogy várni lehetett, Rubio az erős iowai harmadik helyével meg is győzött több szenátort és kongresszusi képviselőt is, köztük volt a versenyből szerdán visszalépő Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor is. 

Közben viszont azért az is látszik, hogy a pártelit nagyobbik része még kivár. Sokan feltehetően látni akarják, hogy élni tud-e a lehetőséggel a kedden szavazó New Hampshire-ben. Egyelőre kevés felmérés jött még ki Iowa után a republikánusoknál is, viszont az látszik, hogy Rubio tényleg emelkedni kezdett, de Trump nem kezdett zuhanórepülésbe, habár csökkenni látszik a támogatottsága.