Összecsapott a forradalmár és a fennálló rend embere

2016.02.05. 18:53 Módosítva: 2016-02-05 18:54:30
1 hozzászólás

Iowa után már hivatalosan is csak Hillary Clinton és a meglepetésember, Bernie Sanders párharca a Demokrata Párt előválasztása. A voksolás után először csapot tössze a két jelölt újabb tévévitában, habár egy town hallban már részt vettek.

Az első fordulót, az iowai kaukuszt, egy hangyányival megnyerte Clinton, de New Hampshire nagyon Sandersnek fekszik, és 17,6 százalékkal vezet is. A forradalmat ígérő, magát demokratikus szocialistának valló Sanders valahol már azzal kisebb történelmet írt, hogy a szocialista jelzőt felvállalva még versenyben lehet a demokrata elnökjelöltségért.

A 74 éves vermonti szenátor ugyanolyan vehemenciával lépett fel a vitában, amilyennel Iowában beszélt.

Egyszerű képletet vázolt fel: Clinton a jelenlegi hatalmi elit része, ő viszont az emberek embere.

Erről szól a kampánya is – 3,5 millió civiltől kalapozta össze a pénzét, nem nagy cégekre „a Wall Street adományaira” épít – de politikusi karrierje is sokáig arról szólt, hogy szemben az árral, szocialistaként, függetlenként szerezze meg először a polgármesteri széket, majd a képviselőit. Mikor 2006-ban a szenátori székért indult, a demokraták inkább beálltak mögé, és még egy bizonyos Barack Obama nevű illinois-i szenátor is kampányolt mellette.

Sanders volt a támadóbb, Clinton például csupán annyit tudott ellenvetésül mondani a fennálló rendben betöltött szerepére, hogy ő mégsem lehet annak tipikus képviselője, hiszen ő nő, és az első nőként lehet az Egyesült Államok elnöke.

Sanders kérdésére hogy mit tart fontos, megvalósítandó célnak, Clinton azt mondta: a zöld energia súlyának növelését, a fenntartható egészségügyi rendszert és a gyeshez hasonló munkáltatói juttatások bevezetését.

Ez a szociális ellátást illetően jóval kevesebb, mint amit a forradalmat ígérő Sanders követel: ő mindenki számára biztosított egészségügyi ellátást akar, amely az európaiakéhoz hasonló szinten fedi le a társadalmat. Clinton szerint ez fenntarthatatlan – írta a BBC.

Külpolitikában is megkapta a volt külügyminiszter, amikor Sanders felidézte, hogy az Iránnal békülő Obamát Clinton 2008-ban még naivnak nevezte. (Persze az akkori előválasztási kampányban elmondottakat szemére vetni nem igazán fair.)

Elemzők szerint külpolitikai téren hosszabb távon nyilván kijöhetne a volt külügyminiszter Clinton előnye, ám a mostani választásokon ez messze nem a legfajsúlyosabb téma, így a választók ezt kevésbé fogják értékelni, mint a szociális és gazdasági kérdéseket.