Bill Clinton kifakadt Sanders ellen

2016.02.08. 15:52 Módosítva: 2016-02-08 15:54:53
7 hozzászólás

Kampányának üzenete „hermetikusan el van zárva a realitástól", ő maga pedig képmutató, és nem őszinte – többek között ezekről beszélt a felesége legnagyobb ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor ellen dühösen kikelő Bill Clinton volt amerikai elnök az előválasztását kedden tartó New Hampshire államban.

Bill Clintont már Iowában is titkos fegyvereként harangozta be Hillary Clinton, de az első államban sokkal inkább az volt a célja a fellépéseinek, hogy közös emlékeket idézve, személyesebbé tegye, közelebb hozza a választókhoz a végül szoros döntetlenben győző volt first ladyt. New Hampshire-ben azonban megint olyan támadó üzemmódra állították, ami nem nagyon fordult elő vele, mióta a 2008-as előválasztás alatt Barack Obama ellen beszélt. (Politico, New York Times)

Megvédte Hillary Clintont, akit a Wall Streethez fűződő kapcsolatai és méregdrága beszédei miatt is támadott Sanders. „Beestem az asztal alá" – mondta színpadiasan a CNN cikkéről, amiben azt írták, hogy Sanders maga is rendszeresen az egyik házigazdája volt 2011 és 2015 között azoknak a demokrata pénzgyűjtő rendezvényeknek Palm Beach-en és Martha's Vineyardban, ahol a demokraták szenátori kampányainak legfontosabb támogatói gyűlnek össze, és nagyjából negyedük a Sanders által keményen támadott pénzügyi szektort képviselte. Ezen kívül:

  • Az Obama egészségügyi reformjához képest is továbblépő egészségügyi javaslatát és a Sanders által szintén szorgalmazott ingyenes felsőoktatást finanszírozhatatlannak nevezte. Szerinte már a mostani rendszerből kiindulva is lehetne jó eredményeket elérni.
  • Azt is felemlegette, hogy Clinton támogatóit többször is trollkodás érte online szerinte Sanders hívők részéről, akik a nők esetében szexista beszólásoktól sem riadtak vissza.
  • Amikor pedig Sanders kampánycsapatának egyik alacsony beosztású, később kirúgott tagja decemberben hozzáfért Clinton választói adatbázisához, azt a volt elnök ahhoz hasonlította, mintha valaki ellopna egy autót, amiben benne vannak a kulcsok.

Miközben a kampány a végéhez közelít New Hampshire-ben, az állás nem változott lényegesen. A hétvégén a Saturday Night Live-ban is feltűnő, és egy bajba jutott hajón a demokratikus szocializmus mibenlétére rámutató saját magát, „Bernie Sanderswitzkyt" játszó Sanders a RealClearPolitics felméréseket összesítő átlaga alapján 53,3 százalékkal vezet a 40,5 százalékra mért Clinton előtt, és lényegében tavaly december eleje óta folyamatos az előnye.

A januárban Clintonnál is jobban kalapozó vermonti szenátor több mint háromszor annyit, 2,8 millió dollárt költött tévéhirdetésekre az utolsó két hétben New Hampshire-ben, mint a volt first lady (800 ezer dollár). A vermonti szenátor is tisztában van vele, hogy minél nagyobb győzelemre van szüksége Clintonnal szemben a választói összetételben (fehér liberális szavazók) neki kedvező államban, hogy arra építve fordulhasson rá a következő kettőre, Nevadára és Dél-Karolinára, ahol Clinton vezet.

Clintonék célja ezzel szemben az lehet, hogy ha nem is nyeri meg az államot, de a felmérésekben jelzettnél kisebb különbséggel kapjon ki – ez egy olyan forgatókönyv lenne, ami Bill Clintonnak megért egy comeback kid jelzőt 1992-ben (habár a későbbi elnök akkor az első négy előválasztó államot nem tudta megnyerni).

A hétvégén egyébként az iowai demokraták felülvizsgálták a múlt hétfői kaukusz eredményeit, miután több helyen hibákra bukkantak. 14 választókörzetből ötben találtak problémákat, ezek nagyobbik része Sandersnek, kisebbik része a volt first ladynek, de az eredményen nem változtatott: így Clinton végül nem 0,27, hanem 0,25 százalékkal nyerte meg az államot, ugyanúgy egy hajszállal, mint eddig.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft