Ez a poszt a következő Percről percre része:

Trump és Sanders nagyot nyert New Hampshire-ben

Nagy különbséggel győzött Donald Trump a republikánus, és Bernie Sanders a demokrata oldalon a másodikként előválasztó államban, New Hampshire-ben. Clintont most elhagyta a 2008-ban őt választó állam, a republikánusoknál a szombati vitán bukdácsoló Marco Rubio visszaesett, helyette John Kasich ohiói kormányzó lépett egyet előre, Jeb Bush pedig talpon maradt. Rekordközeli részvétel is lehet. Olvassa vissza az előválasztás eredményeinek alakulását!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megtörtént: Trump és Sanders is besöpörte a győzelmet

    Ez történt a New Hampshire-i előválasztáson. Bővebben>>>

    • Donald Trump az előzetes felméréseknek megfelelően nagy előnnyel megnyerte a republikánusok előválasztását New Hampshire-ben.
    • Bernie Sanders vermonti szenátor is tarolt, Hillary Clintonnak nem sikerült közelebb kerülnie hozzá az utolsó napokban.
    • A republikánusoknál nem tudott kiemelkedni egy olyan jelölt, aki egyértelműen számíthatna a pártelit támogatására.
    • John Kasich ohiói kormányzó lett a második, az Iowa után erősödő, de a szombati vitán bukdácsoló Marco Rubio visszacsúszott, Jeb Bush pedig túlélte a második államot.
  • Nem ez a legfontosabb, de valahol azért mégis delegáltakért küzdenek egy adott államban. Az NBC szerint

    • Sanders 15
    • Clinton 8 delegáltat szerzett.


    A republikánusoknál a mostani állás alapján

    • Trump kap 10-et
    • Kasich 4-et
    • Cruz és Bush 2-2-t.
  • Mindkét oldalon 75 százaléknál jár a feldolgozottság, és maradt az eddigi felállás:

    • Trump 35
    • Kasich 16
    • Cruz 11,5
    • Bush 11,2
    • Rubio 10,5 százalék.
  • „Bush visszatért New Hampshire-nek köszönhetően. Dél-Karolina, jövünk!" Busht a maga is jelöltként induló, de már visszalépő Lindsey Graham dél-karolinai szenátor vezette fel. Nagyon hálásnak nevezte magát, amiért New Hampshire-rel újrakezdődött az egész verseny, amit sokan Iowa után már lefutottnak próbáltak láttatni. „Olyan valaki kell, aki le tudja győzni Hillary Clintont ősszel" – mondta. „Nemcsak Hillary Clintont, hanem úgy tűnik, Bernie Sanderst is" – tette hozzá a közönség örömére.

    Ted Cruz a maga részéről úgy értékelte az estét, hogy sokkal jobban szerepelt New Hampshire-ben, mint bárki is várta volna. Már a következő megmérettetésekre koncentrál.

    A Rubiót a vitán elintéző, de végül csak hatodik helyen végző Chris Christie New Jersey-i kormányzó pedig jelezte, hogy egyelőre hazautaznak, és „vesznek egy nagy levegőt."

  • A floridai szenátor, aki nagyjából fej fej mellett áll Cruzzal és Bushsal a harmadik helyen, a beszédében beismerte, hogy nem szerepelt jól a szombati vitában (ennek köszönheti a körülötte felbukkanó, a szereplését kifigurázó robotfigurákat is), és megmondta azt is, hogy csalódott a New Hampshire-i eredményét illetően. (BBC)

  • Érzelmes beszédet mondott a Trump mögötti második helyen kikötött ohiói kormányzó. Arról beszélt, hogy New Hampshire csodálatos emberei megváltoztatták őt, és amire rájött, az az, hogy le kell lassulni, erre van szükség, hogy mindenki lassuljon le, hallgassa meg azokat az embereket, akik mellett csak úgy elmenne minden nap, nézzen a szemükbe, ölelje meg őket, mert végső soron a szívek fogják megváltoztatni Amerikát. Kasich azt mondta, megtanulta a leckét: a kampányhoz is szív kell, nemcsak az, ami a fejben van. Megígérte, hogy lelassul ő is, figyeli és meghallgatja majd az embereket.

  • Bernie Sanders szerdán együtt fog reggelizni Al Sharpton tiszteletessel New Yorkban: ennek a húzásnak azért van jelentősége, mert Sandersnek igencsak nagy szüksége van arra, hogy növelje a támogatottságát a fekete szavazók körében.

    A találkozó helyszíne ugyanaz a Sylvia's nevű harlemi étterem lesz, ahol Sharpton tiszteletes Obamával találkozott a 2008-as elnöki kampány alatt. Sharpton, akinek saját műsora van az MSNBC-n, egyelőre nem jelentette ki, hogy támogatná Sanderst, de a találkozó ténye önmagában jól jöhet neki. A felmérések szerint egyelőre Hillary Clinton sokkal jobban áll nála ebben a szavazói csoportban, ami döntő lehet majd a hónap végén Dél-Karolinában.

  • Már mindkét oldalon eldőlt a győztes és a második helyezett személye is. 55,33 százalékos feldolgozottságnál Trump 34 százalékkal vezet, Kasich 16 százalékkal második.

    Mögöttük aztán

    • Ted Cruz 11,6
    • Jeb Bush 11,3
    • Marco Rubio pedig 10,5 százalékkal

    verseng egymással. A harmadik helyért.

  • „Wow, wow, wow! Ez de szép" – nyitotta győzelmi beszédét Trump, aztán leszögezte rögtön az elején, hogy "újra naggyá tesszük Amerikát".

    Hosszasan mondott köszönetet a családtagjainak, és az egész stábjának, majd a nagyon tehetségesnek nevezett többi jelöltnek is, akiknek gratulált is. Aztán azért New Hampshire lakói is sorra kerültek. „Emlékezzetek rá, itt kezdődött" – mondta.

    Kihangsúlyozta, hogy ő saját maga finanszírozza a kampányát, miközben mindkét oldalon lobbisták vannak. Szerinte el kell érni, hogy ne az ő érdekükben szülessenek döntések, hanem az emberek érdekében.

    Azt mondta, hogy újra kell építeni a hadsereget, és a veteránokat is méltatta egy sort. „Senki nem fog szórakozni velünk". Azt ígérte, hogy nem fog beáramlani a drog a déli határokon. Visszavonná a teljes katasztrófának nevezett Obamacare-t, legyőzné az IS-t, és rendbetenné a gazdaságot.

    „Naggyá tesszük Amerikát, talán nagyobbá, mint valaha! Nyerni fogunk Dél-Karolinában is" – fejezte be.

  • Elértük az 50 százalékos feldolgozottságot a demokratáknál, az állás:

    • Sanders: 59%
    • Clinton: 40 %
  • Sanders az ujjongó támogatóktól alig bírta elkezdeni a győzelmi beszédét. Elmondta, hogy gratulált neki Clinton, és ő is azzal kezdte, hogy viszont gratulált Clintonnak, aztán köszönetet mondott a támogatóinak.

    Örvendezett a magas részvételi arány fölött, dicsérte a lelkesedést, ami New Hampshire-ban megmutatkozott, és azt jósolta, hogy ez fog megismétlődni majd az egész országban. Márpedig – ahogy mondta – a demokraták akkor nyernek, ha a választási részvétel magas.

    Az amerikaiak ezentúl nem fognak elfogadni egy korrupt kampányfinanszírozási rendszert és egy olyan gazdaságot, ahol a felső egy százaléknak jut minden, a többség pedig alacsony bérért dolgozik rengeteget, mondta el újra a fő kampányüzeneteit.

    Szerinte a lényeg, hogy össze kell tartani: mert a republikánusok nem szerezhetik meg az elnökséget, hiszen legutóbb is rettenetes gazdasági válságba vezették az országot.

    Elbüszkélkedett azzal, hogy soha nem látott mennyiségű egyedi adományból finanszírozzák a kampányt, és arra biztatott mindenkit, hogy szálljon be.

    Ígéretet tett a Wall Street-i mohóság elleni fellépésre, a spekulációk megadóztatására, a rasszizmus visszaszorítására, a klímaváltozás elleni harcra.

    Beszélt kicsit arról is, mire számít még a kampányban. Azt mondta, eddig is támadták már mindenfélével, és viccelődve megjegyzést tett arra, hogy megérzése szerint ennek nincs még vége.

    Visszaemlékezett a gyökereire, felidézte az apját, aki lengyel bevándorlóként érkezett az országba. "A szüleim egyike sem álmodta volna, hogy ma itt fogok állni előttetek, mint elnökjelölt" - mondta.

    Sanders szerint aminek a kezdetén vagyunk most, az nem kevesebb, mint politikai forradalom. Arról beszélt, hogy ez összehozza az embereket, a fiatalokat és az idősebbeket, itt külön kitért megint a számára kritikus választói csoportra, a fekete szavazókra, az ázsiaiakra, latinókra, még az indiánokat is külön kiemelte. Sanders szerint ebben az összefogásban az emberek együtt mondják ki nyíltan:  Amerika kormánya mindenkié, nem csak néhány gazdag kampányfinanszírozóé.

    Végül azzal búcsúzott, hogy most aztán előre Dél-Karolinába, és tovább.

  • Az exit pollok alapján azok közül, akik elégedettek a jelenlegi politikával és Obama elnökségével többen választották Clintont, mint Sanderst. Továbbá azok is Clintont támogatták, akik kevésbé aggódnak a gazdaság miatt, valamint egy tapasztaltabb jelöltet látnának szívesen elnökként. (New York Times)

  • Trumpéknál egyelőre a demokraták beszédeit hallgatják az összegyűlt támogatók. Hillary Clinton beszéde alatt fújjolások, és „hazug", „Bengázi" kiáltások harsantak. Az éppen győzelmi beszédet mondó Bernie Sanderst sokkal visszafogottabban hallgatják. (Guardian)

  • „Még mindig szeretem New Hampshire-t, és mindig is szeretni fogom" – kezdte mosolyogva Hillary Clinton a vereséget elismerő beszédében.

    Minden szavazatért és államért harcolni fogunk

    – ígérte az ujjongó támogatói előtt.

    Azt mondta, hogy olyan igazi megoldásokért fog harcolni, amik megváltoztatják az emberek életét. „Az embereknek minden joguk megvan dühösnek lenni, de közben megoldásokra éhesek" – mondta New Hampshire-ben tapasztalt személyes példákat sorolva.

    Szerinte a legnagyobb kérdés az lesz, hogy „ki tudja a leginkább véghezvinni a változást", és ígéretet tett, hogy bárkinél keményebben dolgozik majd ezért, és persze Obama örökségét sem felejtette el megemlíteni.

    Miután Sanders a héten sokat támadta azért, mert drága beszédeket tartott, azt mondta, harcolni fog a Wall Street megregulázásáért is. A Sanders egyik legfontosabb bázisát jelentő fiatalokhoz külön is szólt: „Még ha most nem is támogatnak, én támogatom őket".

    Veletek megnyerjük a jelöltséget, és a választást is! – búcsúzott a beszéd végén. Clinton elnökinek próbált látszani, és kevésbé tűnt zavartnak, mint Iowában, sokkal jobb beszédet tartott, mint egy hete.

  • Már többen is az ohiói kormányzót jósolják a második helyre, például az ABC News. "Micsoda éjszaka" - írja a Twitteren.

    27 százalékos feldolgozottságnál 16 százalékkal áll a második helyen a 34 százalékon lévő Trump mögött, őt Ted Cruz követi 12 százalékkal harmadikként.

  • A fiatalok között 83 százalék szavazott rá, a függetlenek közül 72 százalék, és a nők között is 55 százalék szavazott rá. Főleg az utóbbi csoportban elért győzelem jelent meglepetést.

  • Telefonon is felhívta, és már a Twitterére is kiírta:>

    24 százalékos feldolgozottságnál vagyunk most. Sanders 58, Clinton 40 százalékon áll.

  • Hamarosan jön a győzelmi beszédével.

  • 20 százaléknál tart a republikánusoknál a feldolgozottság:

    • Trump 34
    • Kasich 15
    • Bush 12 (6996 szavazattal)
    • Cruz 12 (6996 szavazattal)
    • Rubio 10 százalékon áll.
  • A BBC riportere kiszúrta a két legvidámabb ellenpéldát:

  • Még harcban van a második helyért, 12 százalékkal áll.

  • Legalábbis a New Hamsphire-ben megkérdezettek szerint. A republikánus szavazók többsége csak Trump elnökjelölését tudná elfogadni, mind Cruz, mind Rubio elfogadhatatlan lenne számukra.

  • A pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke, Reince Priebus már közleményben ekézi is Hillary Clintont, aki szerinte Iowában sem szerepelt valami fényesen, most viszont újabb nagy csapást szenvedett el a kampánya, egy olyan államban, ami „évtizedek óta a Clintonok térfelén volt".

  • Nem csak a férfiak és a nők között ért el több szavazatot Sanders, de a 65 év felettieknél tudott csak nyerni Clinton. A 45-64 év közöttieknél közel egyenlő az állás, az ennél fiatalabbaknál mindenhol Sanders nyert. 

    És ha ez nem lett volna elég, szinte nem találni olyan összehasonlítást, ahol nem Sanders nyert volna, elég csak a diplomásokat és nem diplomásokat, vagy a fegyverrel rendelkező és nem rendelkező szavazókat nézni.

  • "Ha összetartunk, győzünk! Köszönöm, New Hampshire!" - üzeni a Twitteren.

    De közben a még sorban állókat arra kéri, hogy maradjanak azért szavazni ők is a biztonság kedvéért.

    Sanders támogatói így örültek, amikor bemondta a tévé, hogy ők fognak győzni:

  • Elértek 10 százalékhoz a republikánusoknál is. Azt tudjuk, hogy Trump nyer majd, de mögötte nagyon nem mindegy, ki lesz a második. Többen is azért küzdenek, hogy kiemelkedhessenek a pártelit és a támogatók szemében, mint Trump és a Tea Party-bázist képviselő Cruz elsőszámú kihívói. Egyelőre Kasich áll a legjobban:

    • Trump 34
    • Kasich 16
    • Bush 12
    • Cruz 11
    • Rubio 10
    • Christie 8
    • Fiorina 4
    • Carson 2
  • Sanderstől győzelmi, itt:

      Clinton pedig itt beszél majd:

  • A republikánus szavazók közül 46 százalék úgy érezte, hogy elárulta őket a pártelit, és sokan akartak outsidert, kívülálló jelöltet. Mindkét csoportban Trump nyert, ahogy a regisztrált, de párthovatartozás nélküli szavazók között is.

  • A feldolgozottság még mindig csak 12 százaléknál jár, de a nagy amerikai tévék előrejelzései ennyit nem szoktak tévedni, és Clinton sem várt sokáig. (Washington Post)