Trump menetel, Clinton fellélegezhet, Bush bevégezte

000 840VI
2016.02.21. 07:17 Módosítva: 2016.02.21. 09:17

Így zajlik az előválasztás

 • Donald Trump New Hampshire után az első déli államban, Dél-Karolinában is tíz százalékos előnnyel tudott nyerni a republikánusok előválasztásán.
 • Ezzel nemcsak a keddi nevadai kaukuszon lesz jó esélye, hanem a tíz nap múlva esedékes szuperkedden is tarolhat.
 • A másik nagy nyertes Marco Rubio floridai szenátor, aki egy hajszállal a Dél-Karolinában korábban sokkal esélyesebbnek tűnő, de a sok evangéliumi szavazó ellenére is csak harmadik Ted Cruz előtt végzett.
 • Jeb Bush csalódást keltő negyedik helyével bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.
 • A demokratáknál Hillary Clinton fellélegezhetett, az utolsó héten szoros küzdelmet jósoló felmérésekhez képest végül 5,5 százalékkal sikerült legyőznie Bernie Sanderst a Nevadában rendezett kaukuszon.

A republikánusoknál Donald Trump, a demokratáknál pedig Hillary Clinton is fontos győzelmet aratott pártjaik előválasztásainak harmadik állomásain. A republikánusok a szuperkedd főpróbájának tekinthető Dél-Karolinában csaptak össze, míg a demokraták a kiszámíthatatlan Nevadában tartottak Iowa után újabb kaukuszt. Percről percre itt olvashatja vissza az események alakulását>>>

Trump nyert itt is, ott is

Donald Trumpnak azért volt különösen fontos ez a győzelem, mert New Hampshire-ben bizonyította, hogy képes megnyerni a mérsékelt republikánusokat, most pedig fontos legitimitást szerzett az annál sokkal konzervatívabb, a republikánusok fontos bázisát jelentő déli államok egyikében is.

Mi a kaukusz?

A kaukusz (jelölőgyűlés) kicsit sem hasonlít egy szokványos előválasztásra. Miután a pártok szavazói összegyűltek a kijelölt körzetekben egy nagy teremben, ott csoportokba szerveződnek. Az egyes jelöltek támogatói csoportjainak vezetői beszédeket mondanak, majd nagyjából fél-egy óra alatt megpróbálják meggyőzni a többi jelölt támogatóit. Las Vegasban hat ilyen helyszínt konkrétan kaszinókban alakítottak ki.

A demokratáknál még van annyi bonyolítás, hogy a csoportokon belül is kisebb csoportokba kell tömörülniük az egyes jelöltek támogatóinak. Amelyik jelölt támogatói így nem érik el a 15 százalékot, azoknak vagy tartózkodniuk kell, vagy meggyőzhetik őket, hogy inkább az egyik erősebb jelölt mellett álljanak ki. Ez Nevadában már nem számított érdemben, mert már csak ketten vannak versenyben.

Viszont Iowával ellentétben Nevadában nincs az emberek vérében a kaukuszolás, hiszen 2008 előtt még rendes előválasztást tartottak, úgyhogy hosszas magyarázó videókat készítettek, és felkészítéseket is tartottak. A kaukuszokról kicsit belülről, magyar szemmel itt olvashat bővebben.

Rekordrészvétel mellett, lényegében minden fontos választói csoportnál tarolt, és mindezt úgy, hogy az elmúlt hét megint szinte csak róla szólt. A riválisai mellett lényegében Ferenc pápával, George W. Bush volt elnökkel és Barack Obamával, az Apple-lel, valamint a republikánus vezetéssel is háborúba keveredett.

Azonban így is csont nélkül, 32,5 százalékkal hozni tudta a Dél kapuját, ami szimbolikus győzelemnek is számít: 1980 óta mindössze egyszer, 2012-ben nem a dél-karolinai győztes lett a republikánusok hivatalos elnökjelöltje. Olyan pedig nem fordult elő az elmúlt 36 évben, hogy valaki New Hampshire ÉS Dél-Karolina megnyerése ellenére se tudja megszerezni a jelöltséget.

Trump az állam összes, 50 elnyerhető delegáltját is besöpörte, és ugyan még így is nagyon messze van a jelöltséghez szükséges 1237-től – a delegáltak szavaznak a pártok jelöltállító konvencióin júliusban a hivatalos jelöltről –, de ahhoz is közelebb kerülhet, ha az egyébként főként déli államokkal teli szuperkedden (amikor 12 államban szavaznak majd egyszerre) is meg tudja ismételni legutóbbi két szereplését. Előtte még Nevadában találkoznak megint a republikánusok, de azt rohammal beveheti a milliárdos – habár az is igaz, hogy az iowai második helye után azért óvatosabban tekintenek a szintén kaukuszt tartó államra.

Trump esetében az egyik legnagyobb kérdés viszont az, hogy vajon képes-e a szavazók harmadánál többet megmozgatni, egyelőre ugyanis országos szinten is nagyjából a New Hampshire-i és dél-karolinai győzelmei közelében mérték. Közben viszont az utolsó napokban döntő választók, és a még talpon maradt jelöltek szavazóinak másodlagos preferenciái is azt jelzik, hogy nem Trump profitálna igazán egy kétszereplős küzdelemből.

Rubio dörzsölheti a tenyerét

Ez lett a végeredmény

Republikánusok:

 • Trump 32,5 százalék
 • Rubio 22,5
 • Cruz 22,3
 • Bush 7,8
 • Kasich 7,6
 • Carson 7,2

Demokraták:

 • Clinton: 52,7 százalék
 • Sanders: 47,2

Ilyen felállásról azonban még szó sincs, habár megint tovább szűkült a republikánus mezőny. Trump mellett megint Marco Rubio floridai szenátor lett az este másik nagy nyertese, nem mellesleg pedig azok az említett másodlagos preferenciák is leginkább neki kedveznének.

Innentől a csalódást keltő New Hampshire-i ötödik helyére már senki sem fog emlékezni, miután több fontos támogatóval, például Nikki Haley dél-karolinai kormányzóval a háta mögött bejött a második helyre, és szorosan megelőzte a szavazói bázis szempontjából sokkal inkább hazai pályán induló Ted Cruz texasi szenátort.

Az iowai győzelme után az ultrakonzervatív, Tea Party-szárny támogatására pályázó Cruz a neki túlságosan mérsékelt New Hampshire után Dél-Karolinában akart újból kitűnni, ehhez képest azonban a legfontosabb bázisának számító evangéliumi szavazókkal teli déli államban egyetlen megyét sem tudott megnyerni, ellentétben a Trump mögött néhányat azért elcsípő Rubióval.

Cruznak az itteni szereplése akár komolyan jelzésértékű lehet a szuperkedden szavazó déli államokra nézve is, főleg, hogy Trump még a tényleg hazai államában, Texasban is meg akarja majd szorongatni. Ha emellé a szuperkedden Rubio is ilyen szinten tartani tudja a lépést Cruzzal, vagy le is lépi, az már tényleg hatalmas csapás lenne neki, mert utána már nem neki kedvező, viszont a győztes mindent visz elve alapján delegáltakat osztó államok következnek.

Hiába múlt alig több mint ezer szavazaton, a második hely megcsípésével Rubio látványosan bizonyíthatja a Trump és Cruz győzelmeit is szörnyülködve figyelő pártelit felé, hogy érdemes lehet összezárni mögötte. Közben pedig a befolyásos republikánus politikusok és támogatók kegyeiért folyó különversenyben is nagyon fontos lépést tett, miután egykori mentora, Jeb Bush volt floridai kormányzó messze lemaradva végzett, és ki is szállt a versengésből.

Bushnak nem jött össze

Hihetetlen, mennyi pénzt égetett el Bush

Donald Trump tízszer olyan hatékonyan költötte el kampánydollárjait Dél-Karolinában, mint a második helyre befutó Marco Rubio, aki közel dupla akkora büdzsével tudott épp hogy csak Ted Cruz előtt végezni. A legdöbbenetesebb Jeb Bush borzasztó rossz hatékonysága, aki majd' 15 millió dollárt költött a kampányra, amiből így is csak 57 ezer szavazat jött ki.

 • Trump 7,5 dollár/szavazat; 238 ezer szavazat, 1,78 millió dollár
 • Rubio 74 dollár/szavazat; 165 ezer szavazat, 12 millió dollár
 • Cruz 44 dollár/szavazat 164 ezer szavazat, 7 millió dollár
 • Bush 254 dollár/szavazat 57 ezer szavazat, 14,5 millió dollár
 • Kasich 16 dollár/szavazat 56 ezer szavazat, 880 ezer dollár
 • Ben Carson 20 dollár/szavazat 53 ezer szavazat, 1 millió dollár

Az egykor a népes mezőny legnagyobb nevének számító Bush mindent Dél-Karolinára tett fel, az utolsó héten már anyja, Barbara Bush mellett bátyját, az államban 84 százalékos népszerűséggel bíró George W. Busht is bedobta kampányolni maga mellett, de a sok tízmillió dollárhoz hasonlóan ez sem hozta meg neki az áttörést. Ebben, a kívülállókat különösen preferáló elnökválasztási évben egyszerűen nem osztottak lapot a családneve, a konzervatív bázishoz képest több kérdésben túl mérsékelt álláspontja, kampányolási bakijai, nem mellesleg pedig Trump hatékony támadásai miatt is sokáig szenvedő volt floridai kormányzónak. Végül belátta, hogy nincs értelme tovább halogatni az elkerülhetetlent, kiszállásával viszont nagy kérdés, hogy a szavazói és a támogatói kik mellett sorakoznak majd fel.

A Bush örökségére pályázó Rubiónál ugyanis mérsékeltebbnek festi le magát a továbbra is talpon maradó, és szintén a megmaradt pénzeszsákokra pályázó John Kasich ohiói kormányzó, aki már a szuperkedd utáni államokra készül nagy erőkkel. A New Hampshire-i második helyébe kapaszkodva nem is volt Dél-Karolinában szombat este, helyette a márciusban szavazó, és neki sokkal kedvezőbb Michiganben kalapozott.

Végül van még egy ötödik induló is, hiába végzett ugyanis utolsó helyen, de marad továbbra is versenyben Ben Carson visszavonult idegsebész is. A kampánya már egy ideje lélegeztetőgépen van, de a jelenléte mégis befolyásolhat néhány államot, hiszen fontos szavazatokat vonhat el például Ted Cruztól.

Clinton nagyon akarta ezt a győzelmet

A demokratáknál néhány hete még valószínűleg a legtöbb elemző a világ legtermészetesebb dolgának vette volna, hogy Hillary Clinton nyer majd Nevadában, azonban kihívója, a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders vermonti szenátor New Hampshire-i győzelme után hirtelen rettentő szoros lett az állás a néhány elkészült felmérésben, ezzel viszont az itteni diadal is jócskán felértékelődött.

A volt first lady kampánycsapata a sokkal korábban kiépített szervezeti háttér, és a papíron inkább Clinton bázisának gondolt latino szavazók ellenére az elmúlt másfél hétben már próbálta csökkenteni az elvárásokat, ami sokatmondó volt. Sanders később kapcsolt, de gyorsan 100 fizetett stábtagot küldött az államba, és az utolsó időszakban kétszer annyit költött tévéhirdetésekre Nevadában, mint ellenfele.

Azonban Clinton hatalmas hajrába kezdett a kaszinókban, és végül sikerült az élen végeznie. Volt olyan helyszín, ahol a döntetlen állást végül stílszerűen kártyalapokkal döntötték el, ott is Clintoné lett az ász. Egy ehhez hasonló, ha nem is elsöprő, de egyértelmű győzelem a csak hajszállal megnyert iowai kaukusz után már nagyon fontos volt Clintonnak, aki a kampánycsapatával együtt láthatóan fel is lélegzett kicsit az eredmények kihirdetése után.

Sanders lendületét ugyan sikerült megállítani, de a vermonti szenátor abba kapaszkodhat, hogy megint tarolt a 30 év alattiak között, és a latinók között is szélesítette a táborát, ami különösen fontos lehet neki a továbbiakban. A feketék között viszont egyértelműen nagyot nyert Clinton, aki a demokratáknál egy hét múlva szavazó Dél-Karolinában már fölényes győzelemre számíthat.

Két biztos győzelemmel a háta mögött pedig elég jó esélyekkel fut neki a déli államok miatt egyébként is neki fekvő szuperkeddnek. A tavaly év végi pollokhoz képest szorosabb nevadai eredmények és a mostanában hatékonyabb pénzgyűjtése alapján azonban Sanders is reménykedhet abban, hogy minél tovább elhúzódik a demokratáknál is a küzdelem, és lesz még olyan állam, ahol újból lendületet vehet a végső győzelemre esélyesebb Clinton ellen.

Egy-egy állam még van a szuperkeddig

Az előválasztás tehát mindkét oldalon robog tovább, republikánusoknál már két nap múlva jön Nevada, a demokratáknál pedig szombaton Dél-Karolina. Utána viszont a szuperkedd megint átrendezheti a térképet, és akár meglepetések is születhetnek. 

Ha gyorsan képbe akar kerülni, hogyan jutottak el idáig a jelöltek, és mi vár még rájuk a november 8-i amerikai elnökválasztásig, akkor  pörgesse át az eseményeket összefoglaló timeline-unkat itt>>> • Tippek
 • Bankszámla