Valaki lenne szíves megtámadni?

2016.02.26. 12:14
5 hozzászólás
Személyeskedő csörték jellemezték a helyi idő szerint csütörtök este rendezett houstoni republikánus vitát, a fő csapásirányok a bevándorlás, a társadalombiztosítás és a latinó szavazatok elnyerése voltak. Az elsőként szavazó négy államból hármat Donald Trump nyert, nem csoda, hogy a március 1-jei szuperkedd előtt utolsó vitán Ted Cruz és Marco Rubio támadások sorát zúdította a végső győzelemre egyre esélyesebbnek tartott realitymogulra.

„Pompásan szórakozunk itt a pódiumon, nem?” – kérdezte egy ponton Trump, akit üzletemberi múltja, kirívó önimádata, köpönyegforgatása és elnagyolt szakpolitikai tervei miatt támadtak. De a BBC értékelése szerint egyszerűen arról van szó, hogy Rubio és Cruz kezdi megemészteni: Trump tényleg befutó lehet a versenyben, és azelőtt kell kiütni a nyeregből, mielőtt próbálkozásaik kétségbeesett kapálózásnak tűnnek.

A flordiai szenátor Marco Rubio, aki a pártelit számára elfogadható alternatívaként próbálja pozicionálni magát, feltette a sokat idézett szónoki kérdést:

Hol lenne Donald Trump, ha nem örökölt volna 200 millió dollárt? Karórákat árulna Manhattanben.

Azt is felhozta, hogy Trump külföldi munkásokat is alkalmazott (Rubio szerint illegálisan is, ezzel egy 38 évvel ezelőtti lengyel ügyet hánytorgatott fel), sőt, odáig ment, hogy Trump nem elég elvhű konzervatív ahhoz, hogy megfelelő bírákat nevezzen ki a legfelsőbb bíróságba. Szóba hozta a befuccsolt online egyetemet, a Trump University-t is, szerinte ebből is az derül ki, hogy Trump „csapnivaló üzletember". A New Hampshire előtti vitán éppen az ismételgetett válaszai miatt lerobotozott Rubio szerint Trumpnak pár mondata van csak összesen, például:

  • Mindenki buta
  • Amerikát újra naggyá teszi
  • Győzni, győzni, győzni
  • Nyerni fog a választáson

Rubio és Cruz ígéretet tett, hogy napokon belül nyilvánosságra hozzák az adóbevallásaikat, míg a messze a leggazdagabb Trump hezitált (arra hivatkozva, hogy könyvvizsgálat alatt áll). De nemcsak vitapartnerei mentek Trumpnak, Maria Celeste moderátor például arról faggatta, hogyan fogja tudni megszólítani a latinó szavazókat az elnökválasztáson. Sőt, még a mexikói elnök megszólalása is szóba került, aki Trump álláspontjával szembe menve megmondta: Mexikó nem fogja a két ország közti fal költségeit állni. „Mexikó igenis fizetni fog” – mondta Trump, aki Cruzt azzal vádolta meg, nem tudja maga mögött a szenátus támogatását.

Én mindenkivel jól kijövök, te senkivel. Egyetlen republikánus szenátor sem támogat, pedig nap mint nap velük dolgozol. Bár sok időt ellógtál, de ez csak apró részlet. Szégyellhetnéd magad.

Cruz azzal vágott vissza, hogy Trump több százezer dollárral támogatott demokratákat, köztük Hillary Clintont, Joe Bident és Jimmy Cartert.

Volna olyan szíves valaki engem is megtámadni?

– ismerte el akaratlanul saját jelentéktelenségét a még mindig versenyben lévő, de a felmérésekben rendre utolsó Ben Carson visszavonult idegsebész a vita egy pontján.

A szuperkedden 12 állam több millió szavazója fog szavazni egyszerre. A végső jelöltséghez szükséges delegáltak negyedéről születik döntés, és Trump a felmérés szerint a 12-ből 10 államban vezet. A korábbi összecsapásokból már előnybe került: neki 82 delegáltja van, Cruznak 17, Rubiónak 16 (a jelöltséghez 1237 kell).