Elkezdtek gyűlni a Trumpot támogató republikánusok

2016.02.27. 21:54 Módosítva: 2016-02-27 22:24:02
9 hozzászólás

Az elsőként előválasztó négy államból februárban hármat megnyerő Donald Trump megint tett róla, hogy a hírek ne sokáig szóljanak a csütörtöki vitán a milliárdos betámadó Marco Rubióról. Pénteken a két hete még szintén a republikánusok elnökjelöltségéért versengő, de aztán a kampányát felfüggesztő Chris Christie-vel együtt jelent meg, és a New Jersey-i kormányzó bejelentette, hogy innentől Trumpot támogatja.

„Örülök, hogy Trump csapatának tagja lehetek, és várom, hogy együtt dolgozzunk" – jelentette ki Christie. Szerinte a republikánusoknak Trumppal van a legjobb esélyük megnyerni az elnökválasztást, riválisait, Rubiót és Ted Cruz texasi szenátort pedig felkészületlennek nevezte a bejelentésen.

Trump és Christie
Trump és Christie

A Trump előretörését szörnyülködve figyelő pártelit egyelőre még nem kötelezte el magát, hogy összezárjon Rubio mögött, de a floridai szenátor már számos fontos támogatót begyűjtött, és a szuperkedden is bizonyítani akarja, hogy ő a milliárdos egyetlen reális alternatívája.

Christie kiállása azért különösen fontos Trumpnak, és csapás a párt fősodrának, mert ezzel jelzi, hogy a republikánusok fontos arcai sem ellenzik egységesen jelöltségét, sőt, egyesek kezdenek megbékélni a lehetőséggel, hogy tényleg őt állítsák csatasorba a november 8-i elnökválasztásra. Christie emellett várhatóan ahhoz hasonló támadásokat vezet majd Rubio ellen, mint amilyennel a New Hampshire-i előválasztás előtti vitán ásta alá az azóta újra megerősödő floridai szenátor esélyeit.

A pártből közben egyre többen követhetik a New Jersey-i kormányzó példáját.  Christie után egy másik hivatalban lévő kormányzó, a Maine-t vezető Paul LePage is kiállt Trump mellett, aki a héten már két kongresszusi képviselő támogatását is megszerezte. Szombaton aztán Jan Brewer volt arizonai kormányzó is előállt, és a pletykák szerint Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó is besorolhat hamarosan Trump mögé.

Paul LePage maine-i kormányzó
Paul LePage maine-i kormányzó

Az ingatlanmágnás kampánya alapvetően éppen a washingtoni elit elleni kirohanásokról szól, de ettől még profitálhat, és a bázisát is szélesítheti a mellette kiálló kormányzókból és kongresszusi képviselőkből akár már a kedden egyszerre szavazó 12 államban is. A RealClearPolitics összesítése szerint szinte a szuperkedd minden államában Trump vezet, és Ted Cruznak még a hazai pályáján, Texasban is csak 7,2 százalékos az előnye.

Közben a demokratáknál szombaton tartották a dél-karolinai előválasztást, amin Hillary Clinton egy egyértelmű győzelmet arathat kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor felett. Az eredmények majd magyar idő szerint vasárnap hajnalban érkeznek be, de a volt first lady minden bizonnyal új lendülettel fordulhat rá a szuperkeddre, amin a demokratáknál 11 állam sorsa dől el.