Az előző elnökjelölt durván nekiment Trumpnak

2016.03.03. 21:15 Módosítva: 2016.03.04. 00:40

A republikánus elnökjelöltségre pályázó milliárdos menetelését szörnyülködve figyelő republikánus vezetők egy része úgy tűnik, elszánta magát, hogy rohamot indítson a szuperkedden 11-ből 7 államot megnyerő Donald Trump ellen. Mitt Romney, a 2012-es republikánus elnökjelölt minden eddiginél keményebben kiosztotta Trumpot a Utah-ban tartott beszédében. (CNN)

Donald Trump egy kamu, egy csaló. Az ígéretei ugyanúgy semmit sem érnek, ahogy egy diploma a Trump Egyetemről

– mondta Romney, arra utalva, hogy Trump érvényes akkreditáció nélkül indított egyetemnek nevezett oktatást. Tisztességtelenség, gőg, nőgyűlölet, kapzsiság – csak úgy repkedtek a Trump fejéhez vágott sértések.

Szerinte a milliárdos az amerikaiak dühét a bűnbaknak kikiáltott muszlimok és mexikói bevándorlók ellen irányítja, miközben kínzásra, és a terroristák családtagjainak meggyilkolására szólít fel. Azt is megkérdőjelezte, hogy Trump sikeres üzletember lenne, ha kétszer is csődeljárást kért maga ellen.

A milliárdos mostani riválisaihoz hasonlóan felszólította Trumpot, hogy hozza nyilvánosságra az adóbevallását, ami szerinte nagyot szólhat majd. Azt is várja Trumptól, hogy hozza nyilvánosságra, miről beszélt a New York Times szerkesztőségében. Állítólag ugyanis nem hivatalosan megsúgta a lapnak, hogy a bevándorlást érintő kemény ígéreteivel szemben sokkal rugalmasabb lenne, ha megválasztanák elnöknek.

Azt viszont elismerte, hogy Trump is visszavonná Barack Obama egészségbiztosítási reformját, és a Kínába kiszervezett munkahelyek visszahozását is támogatná, de ez szerinte nagyon kevés.

Romney szerint Trump nem olyan megfontolt ember, akire vezetőként szükség lenne. Viszont bármelyik másik versenyben lévő jelölt, Marco Rubio floridai, Ted Cruz texasi szenátor, vagy John Kasich ohiói kormányzó jelöltté választását is megfelelő döntésnek tartaná.

Arra sürgette az előválasztásokon szavazókat, hogy minden államban azt a jelöltet támogassák, aki a legesélyesebbnek tűnik Trumppal szemben. Vagyis Floridában Rubiót, Ohióban John Kasich kormányzót, a déli államokban pedig Ted Cruz texasi szenátort. „Ha a többi jelölt megtalálja a közös nevezőt, akkor egy olyan embert jelölhetünk az elnökválasztásra, aki győzni tud, és a konzervatív értékeket képviseli" – mondta.

A CNN szerint Romney felkérte tanácsadóit, vizsgálják meg, milyen forgatókönyvek lennének lehetségesek, ha a júliusi jelöltállító konvencióig Trump sem tudná összegyűjteni a jelöltséghez szükséges 1237 delegáltat, így pedig több szavazási körre is szükség lehetne, és más jelöltek is esélyt kaphatnának.

A 2008-as republikánus elnökjelölt John McCain is beszállt, szerinte jó lenne, ha a republikánus szavazók egy ilyen veszélyes világpolitikai helyzetben odafigyelnének a párt fontos potentátjainak és szakértőinek véleményére. Ezzel utalt arra a nyílt levélre is, amit eddig több mint hetven, külpolitikai területen mozgó, de már nagyrészt inaktív republikánus – például Robert Zoellick, a Világbank volt elnöke és volt külügyminiszter-helyettes – írt alá. A levél lényege, hogy a milliárdos megválasztása veszélyeztetné az Egyesült Államok nemzetbiztonságát.

Persze Trump sem hagyta szó nélkül Romney támadását. Szerinte az előválasztás alatt már eddig is több millió emberrel szélesítette a Republikánus Párt táborát. Ehhez képest

az establishment megpróbálja kinyírni a mozgalmunkat!,

írta ki a Twitterre.

A bukott elnökjelöltnek nevezett Romney szerinte nem is vall elég konzervatív értékeket számos kérdésében, négy éve pedig minden idők egyik legrosszabb elnökválasztási kampányát folytatta. Azt sem felejtette el megemlíteni, hogy akkoriban Romney mennyire kereste a támogatását. „Miért KÖNYÖRGÖTT Mitt Romney a támogatásomért négy éve?" – írta. A Facebookra kirakott videóban pedig azt is felidézte, hogy a támogatásának bejelentésekor Romney az egekig méltatta, és saját magánál sokkal profibb üzletembernek nevezte őt.

I have brought millions of people into the Republican Party, while the Dems are going down. Establishment wants to kill...

Közzétette: Donald J. Trump – 2016. március 3.