Megint Cruz, két államban is legyőzte Trumpot

2016.03.06. 11:18

Így zajlik az előválasztás

A szuperkedd hetében több amerikai oldalon mini szuperszombatnak nevezett előválasztási forduló legnagyobb nyertese egyértelműen a Tea Party-vonalat képviselő Ted Cruz texasi szenátor lett, aki két államot nagy fölénnyel megnyert, másik kettőben pedig feljött a republikánus versengést vezető Donald Trump nyakára, miközben a szintén a milliárdost legyőzni képes jelölt szerepére hajtó Marco Rubio megint rosszul szerepelt.

A demokratáknál a várakozásoknak megfelelően alakult minden, a jelöltség felé menetelő Hillary Clinton nagyon megnyert egy sok delegáltat adó déli államot, Bernie Sanders vermonti szenátor pedig két neki kedvező másik begyűjtésével tartotta életben reményeit.

Megint Trumpról szólt minden

Eddig így állnak a delegáltakban

Demokraták (jelöltséghez kell 2383)

  • Clinton 660 (+szuperdelegáltak)
  • Sanders 457

Republikánusok (jelöltséghez kell 1237)

  • Trump 385
  • Cruz 298
  • Rubio 126
  • Kasich 36

(CNN alapján)

A szuperkedden elért győzelme után támadást indított Donald Trump ellen a republikánus pártvezetés egy része, Mitt Romney 2012-es elnökjelölt egy sokak által meglehetősen kontraproduktívnak gondolt beszéddel élesen kiosztotta a milliárdost – és felszólította a szavazókat, hogy minden államban a Trumppal szemben legesélyesebb jelölt mögött próbáljanak összeállni –, emellett pedig sok külpolitikai területen mozgó, de már nagyrészt inaktív republikánus nyílt levelet írt megválasztásának veszélyeire figyelmeztetve.

Miközben azonban riválisai már egyre kétségbeejtőbb forgatókönyveken is gondolkoznak – hogyan lehet megpuccsolni a milliárdost akár a júliusi jelöltállító konvención –, a jelöltségről szavazó delegáltak gyűjtögetésében élen járó Trump úgy tűnt, hogy a csütörtök esti tévévitán is állta az ütéseket, és korábban is mindig előnyt kovácsolt abból, ha folyamatosan minden róla szólt.

Az utolsó napokban erősödni tudott

Most azonban az elmúlt hetekben először fordult elő, hogy a tényleges szavazásokból nem ő jött ki a legjobban, hanem Iowához hasonlóan Ted Cruz. Mindketten két-két államot nyertek (Trump: Louisiana, Kentucky – Cruz: Kansas, Maine), azonban könnyen lehet, hogy a texasi szenátor gyűjti szombatról a több delegáltat, emellett pedig a trendek most erősen mellette szóltak.

Ahogy eddig, a milliárdos átlagban most is a szavazatok harmadát szerezte meg, Cruz viszont Kansasben 48,2, Maine-ben pedig 45,9 százalékot szerezve magas százalékkal győzte le Trumpot mindkét megnyert államában (ennél eddig csak Trump ért el jobb eredményt, amikor 49,3 százalékkal nyerte meg Massachusetts-t a szuperkedden), miközben a héten érkezett felmérések az ingatlanmágnásnak kedveztek az első államban, a másodikban pedig az őt támogató Paul LePage kormányzóval kampányolt a héten.

Ráadásul az elveszített két államban is néhány százalékra meg tudta közelíteni Trumpot, ami különösen Louisianában számít nagy fegyverténynek, ott ugyanis a felmérésekhez képest 10 százalékot dolgozott le, és a milliárdos leginkább az előzetesen leadott szavazatokkal tartotta meg előnyét.

Az már korábban is látszott, hogy az utolsó pillanatokban döntők között nem Trump vezet elsöprő mértékben, de most Virginia után – ott a szuperkedden Rubio jött föl rá – megint jókora előnye fogyott el a végére. Emellett annak is lehetett szerepe, hogy ezúttal minden államban zárt szavazást tartottak, amin csak regisztrált republikánusok vehettek részt, demokraták, vagy függetlenek nem. Eddig ezekben és főként a kaukuszoknál voltak inkább nehézségei a milliárdosnak.

Trump: 12, Cruz: 6, Rubio: 1

Persze előzetesen ezek többsége pont olyan állam lett volna, ahol Cruznak jól kell szerepelnie, azonban a texasi szenátornak volt honnan visszakapaszkodnia, miután Dél-Karolinában az evangéliumi szavazók ellenére nemcsak Trump, de még Rubio is megelőzte. Viszont már a szuperkeddből is Trump mögött a legjobban jött ki, most pedig még rá tudott tenni egy lapáttal.

Az biztos, hogy hamarosan egy ultrakonzervatív jelöltnek kevésbé kedvező államok következnek, a pártvezetés pedig még Trumpnál is jobban ódzkodik tőle. Azonban a tény, hogy ő tudott eddig igazán látványosan, és többször is nyerni Trump ellen, növelheti az általános támogatottságát is. Rubio csak Minnesotában győzött még a szuperkedden, de azt sem tudta igazán hatékonyan kommunikálni. Kedden Hawaii és Idaho mellett Michiganra és Missourira kell figyelni, a RealClearPolitics szerint mindkét államban magasan Trump előnyét vetítették eddig előre.

A texasi szenátor eredményeiben egyébként akár annak is szerepe lehetett, hogy Ben Carson visszavonult idegsebész a héten kiszállt a versenyből, és Cruz megint arra utalt elég nyíltan, hogy örülne a mezőny további szűkülésének. A republikánus jelöltségért folyó küzdelmet Cruz egy-egy nyerése ellenére továbbra is bőven vezető Trump maga is üzent Rubiónak, hogy szálljon ki, mivel szemtől szemben akar megküzdeni Cruzzal.

Rubio másfelé figyelt

A szuperkedd után megint Rubio volt a legnagyobb vesztes, második helye nem volt, Maine-ben pedig konkrétan a 10 százalékos küszöböt sem sikerült megugrania, amivel egyetlen delegáltat sem kap onnan, ahogy várhatóan Louisianából is üres kézzel távozik.

A republikánusoknál vasárnap Puerto Ricóban tartanak kaukuszt, azt elvileg Rubiónak kell vinnie, de kérdés, hogyan alakul, miután nagyrészt passzolta a szombaton szavazó államokat is. Az igazán fontos államok azonban utána jönnek. A floridai szenátor minden erejével arra koncentrál, hogy a hamarosan következő, neki inkább kedvező helyeken tudjon végre felmutatni valamit, és persze, hogy megnyerje Floridát kilenc nap múlva, ami nélkül nehezen maradhat bármilyen esélye.

A még versenyben maradt negyedik jelölt, John Kasich ohiói kormányzó viszont tényleg csak a saját államát akarja valahogy behúzni. Ehhez viszont jó jel lehet neki március 15-e előtt, hogy a szomszédos Kentuckyban a határos megyékben nem szerepelt rosszul szombaton.

Clintonék mennek tovább

A demokratáknál nem történt meglepetés, Clinton és Sanders is nyert az inkább nekik fekvő államokban. Ahogy Dél-Karolinában, és a szuperkedden szavazó déli államokban, Clinton megint tarolt a sok fekete demokrata választó között Louisianában, a vermonti szenátor pedig a sok fiatal támogatójának is köszönhetően jobban mozgósított a kansasi és nebraskai kaukuszokon.

Kansasben több delegáltat szerzett, mint várható volt tőle, viszont Clinton megint nagyon nagy különbséggel nyert Louisianában, így összességében ő zárta 11 delegálttal többel a szombatot. Ezzel növelte előnyét, Sanders esélyei pedig tovább csökkentek.

A demokratáknál vasárnap tartanak kaukuszt Maine-ben, ott is Sanders lesz az esélyesebb, és a győzelmekkel próbálhat újra lendületbe kerülni, miközben fontos szempont, hogy továbbra is több pénzt gyűjt ellenfelénél. A felmérések azonban azt mutatják, hogy Sanders reményei ellenére Clinton vezet Michiganben, egy olyan államban, ami a szombatiaknál fontosabb lesz, és a delegáltakon felül is számít, hogy melyikükhöz kerül.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla